Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Kommer lösningen på HJK:s måltorka från Malmö FF? Nya anfallaren värderas till en miljon euro: "Redo för 90 minuter direkt"

Uppdaterad 14.07.2022 18:04.
Malik Abubakari applåderar.
Bildtext Malik Abubakari fick göra Champions League-matcher för Malmö i fjol.
Bild: imago images/Nicolo Campo/ All Over Press

Regerande mästarna HJK behöver få bollen i mål oftare. Nu väljer man att plocka in ghananen Malik Abubakari på lån från Malmö FF. Han var vårt huvudmål, menar sportchefen Miika Takkula.

22-årige Abubakari går alltså från de svenska mästarna till Finlands dito på ett låneavtal som sträcker sig för resten av säsongen.

Strikern kommer till ett HJK som tampas med målskytteproblem och blivit sex pinnar efter KuPS i ligatabellen. Skadeproblem har stört laget under sommaren – och nu väntar ett hektiskt schema då ligaspel ska varvas med minst tre omgångar av Europakval.

– Behovet av en ny anfallsspelare var tydligt efter att Roope Riski skadat sig. Vårt scoutingteam arbetade fram en väldigt omfattande grupp av tillgängliga forwards.

– Vi gjorde en lista på de bästa, och tillsammans med tränarteamet var vi överens om att Malik var vårt huvudmål, berättar "Klubis" sportchef Miika Takkula i klubbens nyhet.

Värderas sjusiffrigt

Abubakari värvades som junior från hemlandet till Portugal, där han hann spela för flera klubbar innan Malmö FF nappade honom från portugisisk andranivå för ett år sedan.

Malmö betalade 650 000 euro för spelaren, som fick roll som andraval längst fram i fjol och i år fått ännu mindre ansvar.

Den lovande ghananen värderas för tillfället till 1 miljon euro av ansedda sajten Transfermarkt. Det gör honom till den klart dyrbaraste spelaren i ligan, i HJK är det bara Perparim Hetemaj (600 000 euro) som kommer upp i hälften av Abubakaris värde.

– Jag har tränat hårt med Malmö och är redo för 90 minuter fast direkt – det är upp till tränaren, intygar spelaren själv.

Anfallaren är spelklar på lördag mot VPS och också tillgänglig för Europaspel.

Att HJK gör fler profilvärvningar inom en snar framtid är inte omöjligt. Klubblösa backduon Aapo Halme, senast i engelska Barnsley, och Paulus Arajuuri, senast i cypriotiska Anorthosis, har setts på Helsingforslagets träningar.

FC Lahti tappar Ademi

I Lahtis är den lokala ligaklubben i sin tur två pjäser fattigare. FC Lahti meddelar att både brassebacken Alan Henrique och stjärnlånet Albion Ademi gjort sitt i laget.

Enligt klubben har Henriques kontrakt tagit slut, optionen som ingick kommer inte att användas.

Ademi var i sin tur på lån från Djurgården, som beslutat att kalla tillbaka den 23-årige mittfältaren. Ademi gör sin sista Lahtimatch på fredag, när man gästar Honka i Hagalund.

Diskussion om artikeln