Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Regeringskris i Italien: Premiärministern lämnade in avskedsansökan – presidenten vägrar godkänna den

Uppdaterad 14.07.2022 21:35.
Italienska senaten efter förtroendeomröstning.
Bildtext Trots fortsatt förtroende med klara siffror ser det allt sannolikare ut att Italiens regering faller. I nuvarande form kan den åtminstone inte fortsätta, meddelar premiärminister Mario Draghi.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Premiärminister Mario Draghi lämnade in sin avskedsansökan i kväll, men president Sergio Mattarella vägrade godkänna ansökan.

Draghis regering fick på torsdagen fortsatt förtroende av den italienska senaten med siffrorna 172 mot 39. Men ett av regeringspartierna, populistiska Femstjärnerörelsen, bojkottade omröstningen.

Mario Draghi.
Bildtext Mario Draghi var redo att avgå, men presidenten var inte med på noterna.
Bild: Pierre Teyssot / AFP

Omröstningen var bunden till ett stödpaket på 23 miljarder euro som ska hjälpa italienare som är speciellt hårt drabbade av den höga inflationen och stigande energikostnader.

Femstjärnerörelsen motsatte sig paketet då den ansåg att delar av den inte var i linje med regeringens mål gällande miljö och klimat.

Draghi valde då att binda omröstningen om paketet till förtroende för regeringen och sade att han inte kan fortsätta styra koalitionen utan Femstjärnerörelsens stöd.

På väg till presidenten

Draghi meddelade senare på torsdagen att regeringskoalitionen inte längre existerar. Han bekräftade samtidigt spekulationerna om att han kommer att träffa president Sergio Mattarella för att lämna in sin avskedsansökan.

Italiens president Sergio Mattarella.
Bildtext President Sergio Mattarella anses vara Italiens mest populära politiker och valdes till en andra omgång, vilket är ovanligt i Italien.
Bild: FABIO FRUSTACI/EPA-EFE/All Over Press

Mattarella förkastade Draghis ansökan och uppmanade honom att tala inför parlamentet för att få en klar uppfattning om det politiska läget.

Det rapporterades på torsdagen att Draghi kommer att tala inför parlamentet nästa vecka för att klargöra om det finns en tillräckligt stor majortet för att fortsätta att styra.

Hård kritik mot bojkotten

Femstjärnerörelsens ledare Giuseppe Conte rapporteras ha bojkottat omröstningen då mätningar tydde på att det kunde öka partiets popularitet.

Åtgärden ledde ändå till att flera tunga namn hoppade av partiet, bland dem utrikesminister Luigi Di Maio, som under våren har kritiserat Conte vid flera tillfällen.

Italienska ministrar 5.9.2019. Inrikesminister Luciana Lamorgese, utrikesminister Luigi Di Maio, premiärminister Giuseppe Conte och kulturminister Dario Franceschini
Bildtext Luigi Di Maio ( i mitten till vänster), Femstjärnerörelsens tidigare ledare, och dess nuvarande ledare Giuseppe Conte.
Bild: EPA-EFE/ALESSANDRO DI MEO

Bojkotten och Conte fick också skarp kritik i senaten inför omröstningen.

– Regeringsansvar är inte som att sitta och titta på en restaurangmeny och välja antipasto, nej tack, men glass, ja tack, sa senatorn Emma Bonino.

Medan många kritiker anklagade Conte för att fly sitt ansvar i och med bojkotten, menade andra att en italiensk regeringskris till och med kan äventyra EU:s stabilitet och lamslå beslutsfattandet i unionen mitt under kriget i Ukraina och andra pågående kriser.

– Ni gör här Putin en stor tjänst, sa senatorn Antonio Saccone.

Också EU-kommissionen kom med försiktig kritik då ekonomikommissionären Paolo Gentiloni kommenterade läget före omröstningen.

– Vi följer med läget med tillbörlig opartiskhet men med häpnad och oro, sa Gentiloni.

Källor: Reuters, AP, AFP, Politico EU

Artikeln uppdaterades efter klockan 20 med uppgifter om att Draghi bekräftar att han tänker lämna in sin avskedsansökan. Artikeln uppdaterades på nytt efter klockan 21 med att presidenten förkastat premiärministerns ansökan om att avgå.