Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Vissa söker med ljus och lykta, andra har tillräckligt med arbetstagare: "Det svåraste är att hitta de så kallade pärlorna i mängden"

Jirka Pavén från flyttföretaget Muuttokuljetus Kulmala på en flytt i Åbo den 14.7.2022.
Bildtext Jirka Pavén är företagare, vd och flyttkarl vid Åboföretaget Muuttokuljetus Kulmala. Enligt honom råder det ingen brist på arbetskraft i branschen, men som företagare gäller det att hitta de arbetstagare som lämpar sig för jobbet.
Bild: Mikael Piippo / Yle

Åbo handelskammare uppger att hälften av dess medlemsföretag har svårt att hitta arbetstagare. Yle Åboland frågade tre företag om saken – och fick tre olika svar.

Flyttlåda efter flyttlåda åker in i företaget Muuttokuljetus Kulmalas lastbil som står parkerad på gården till ett höghus i centrala Åbo. Företagaren, vd:n och flyttkarlen Jirka Pavén radar upp lådorna i bilen och surrar fast möbler så att de inte åker omkull när det bär av med flyttlasset.

Det Åbobaserade flyttföretaget har sju fast anställda arbetstagare och tar dessutom regelbundet in inhoppare för större projekt. Enligt Pavén råder det ingen brist på tillgänglig arbetskraft, men alla lämpar sig inte för flyttjobb.

– Det svåraste är att hitta de så kallade pärlorna i mängden, alltså dem som det är lätt att arbeta med och som klarar det här, säger han.

Någon särskild utbildning eller förhandskunskap behövs inte för att jobba som flyttkarl, säger Pavén. Det gäller att ha bra kondition; resten lär man sig på jobbet.

Flyttföretaget Muuttokuljetus Kulmala på en flytt i Åbo den 14.7.2022. Foto: Mikael Piippo/Yle
Bildtext Flyttföretaget Muuttokuljetus Kulmala har sju fast anställda arbetstagare och därtill en del inhoppare som rycker in vid behov.
Bild: Mikael Piippo / Yle

Åbo handelskammare uppgav nyligen att hälften av dess medlemsföretag har svårt att hitta arbetskraft. Andelen har ökat betydligt: för två år sedan uppgav en fjärdedel av företagen att de har svårt att hitta arbetskraft.

Vid det Pikisbaserade rederiet Langh Ship börjar bristen på arbetskraft vara ett verkligt problem, säger rederiets vd Laura Langh-Lagerlöf. Särskilt svårt är det att hitta maskinbefäl och annan teknisk besättning till fartygen.

– I Finland beror det troligen på att jobb på landsidan lockar folk så mycket. Vi kan ju anställa internationellt också och har flera olika nationaliteter ombord, men det börjar vara ett världsomfattande problem att hitta folk till maskinsidan till sjöss, säger Langh-Lagerlöf.

Langh Ship har tio lastfartyg som huvudsakligen trafikerar rutter i norra Europa. Rederiet har ungefär 300 anställda till sjöss.

Fartyget M/S Laura åker på havet i hög hastighet
Bildtext Det Pikisbaserade rederiet Langh Ship har tio lastfartyg som huvudsakligen trafikerar rutter i norra Europa. Arkivbild.
Bild: Langh Ship / Pressbilder

Vid varuhuset K-Citymarket i Kuppis i Åbo säger köpman Hannu Aaltonen att han hittills lyckats hitta personal till alla lediga poster. Aaltonens företag bedriver livsmedelshandeln i varuhuset och sysselsätter cirka 130 personer.

Trots att det inter råder akut brist på personal vid K-Citymarket i Kuppis har Hannu Aaltonen märkt att det blivit svårare att hitta sommararbetare som kan vikariera för dem som är på semester.

– Vanligtvis anställer företag inom handeln ganska mycket sommararbetare, och ofta handlar det om studerande och andra unga. Nu känns det som att det inte är lika lätt att hitta sådana människor. Och de man hittar vill inte nödvändigtvis förbinda sig till att jobba hela sommaren. En del vill också jobba kortare veckor, säger Aaltonen.

Kauppias Hannu Aaltonen Kupittaan Citymarketin säilykeosastoilla.
Bildtext Hannu Aaltonens företag bedriver livsmedelshandeln i varuhuset K-Citymarket i Kuppis i Åbo. Arkivbild.
Bild: Päivi Leppänen / Yle

Han tror att utvecklingen beror på att unga får mer ekonomiskt stöd än tidigare från sina familjer och därför inte känner ett lika starkt behov att arbeta.

– Det har skett en tydlig förändring under de senaste fem åren: man vill visserligen jobba men man vill kanske inte satsa lika mycket på jobbet som förr. Förhållandet mellan jobb och fritid har förändrats.

Ingen brist på flyttkarlar - men svårt att hitta maskinbefäl till sjöss

9:32

Diskussion om artikeln