Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Irriterade isländskor och italienskor i Lina Lehtovaaras andra EM-match – båda lagen missnöjda med krysset: "En av de hetare matcherna hittills"

Uppdaterad 15.07.2022 00:09.
Programmet är inte längre tillgängligt
Kryss mellan Italien och Island – se höjdpunkterna - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Ett inkast gav isländsk drömstart och en stark andra halvlek säkrade en italiensk poäng. Ingendera av lagen var nöjda med kryss – domaren Lina Lehtovaara fick ta itu med heta känslor i sin andra EM-match.

Taktisk pigghet eller ett drag av desperation redan i den andra omgången?

Italienska förbundskaptenen Milena Bertolini ruskade om rejält i startuppställningen efter magplasket i premiären mot Frankrike. Alla fem spelare som gjorde inhopp i 1–5-förlusten fick status som startspelare mot Island.

Kvintetten kanske sågs som bidragande till att Frankrike inte gjorde ett enda mål i den andra halvleken, men under de inledande minuterna mot isländskorna gick det inte att stoppa ett baklängesmål.

Karólína Lea Vilhjálmsdóttir glider på knäna.
Bildtext Island överraskade Italien på ett inkast.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Island är erkänt starkt på fasta situationer och då Sveindis Jonsdottir slungade i väg ett långt inkast blev det svettigt i straffområdet. Bayern München-talangen Karolina Vilhjalmsdottir fick fram skottfoten och tryckte in ettan.

– Att släppa in ett mål så tidigt kan döda spelarnas självförtroende, men de reagerade bra, tackar Bertolini på Uefas sajt.

Italien tog över

Den tidiga kallduschen hade effekt på Italien, som tog över bollinnehavet och började styra spelet.

Värst farligt framåt blev det inte. Men italienskorna tvingade motståndarna att dra på sig många frisparkar, vilket ledde till frustration bland spelarna och den Islandsdominerade publiken gentemot finländska domaren Lina Lehtovaara.

Det skulle krävas ett isländskt jätteläge för att Italien skulle hitta flytet framåt. När en timme var spelad hände det nämligen saker vid båda målen.

Först blev en isländsk frispark farlig. Alexandra Johannsdottir fick sikta från närhåll, men bommade helt.

Italienskor firar mål.
Bildtext Italienska kvitteringen var välförtjänt.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

I nästa anfall kom i stället kvitteringen. Inhopparen Barbara Bonansea fick en crossboll till sin kant, avancerade in till straffområdet och hittade Valentina Bergamaschi ledig centralt.

– Det fanns en stund i matchen då vi hade problem. Men vi redde ut det, tryckte på under sista tio och försökte få in bollen igen, tyckte isländska förbundskaptenen Thorsteinn Halldórsson.

Ingen lätt match för Lehtovaara

Precis som i premiären gjorde Italien en bättre andra halva. Det räckte ändå bara till en poäng – och krysset verkade inte ge upphov till glädje bland någotdera laget.

En del av irritationen fick också Lina Lehtovaara utstå. Men finländskan gjorde en lyckad match utan större missar.

– Sett till kroppsspråk vill jag påstå att det här är en av de hetare EM-matcherna hittills, men Lehtovaara har klarat sig med äran i behåll, lovordade Yle Sportens kommentator Christoffer Herberts.

I tabellen har Island en poäng mer än Italien med sina två pinnar, men ett italienskt avancemang verkar ändå rentav mer realistiskt. Isländskorna tar sig an starka Frankrike i den sista omgången, medan Italien möter Belgien.

EM i fotboll

Italien–Island 1–1 (0–1)

3' Karolina Lea Vilhjalmsdottir 0–1
62' Valentina Bergamaschi 1–1

Diskussion om artikeln