Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Estniskt jätteras i Seinäjoki – hattrick av engelsmannen och dubbla röda kort för bortalaget då SJK tog sig vidare i Conference League-kvalet

Uppdaterad 14.07.2022 22:42.
Jake Jervis firar bakom målet.
Bildtext Jake Jervis väckte liv i SJK:s Europaäventyr (arkivbild).
Bild: Elmeri Elo / All Over Press

Estnisk tremålsledning då dryga halvtimmen återstod av Conference League-kvalmötet. Då vaknade SJK – Jake Jervis visade vägen med ett hattrick, nu väntar norskt motstånd i andra kvalrundan.

Gästande Flora, som tog sig till Conference League-gruppspelet i fjol, hade med sig en 1–0-seger från Tallinn till returmötet mot SJK.

På hemmaplan blev uddamålsunderläget plötsligt 0–3 för Seinäjokilaget. Det sista målet kom dessutom efter ett misslyckat ingripande av målvakten Jesse Öst och det var deppigt deluxe hos hemmapubliken.

– Det andra målet fick de lite lätt. Men vi kom fram till att vi inte hade något att förlora och valde att anfalla modigt, förklarar Ville Tikkanen i Veikkaus TV:s sändning.

En show av Jake Jervis var vad som krävdes för att att vända på skutan totalt. Engelsmannen väckte hopp från straffpunkten med sitt första mål, fullbordade sitt hattrick under ordinarie speltid och tog matchparet till förlängning.

Före Jervis tredje balja hade bortaspelaren Ken Kallaste åkt ut efter att ha varnats för andra gången, och hans lagkamrat Sergej Zenjov gick samma öde till mötes under andra förlängningshalvan.

Med två man mer kunde SJK färdigställa den sagolika vändningen. Mittbacken Ville Tikkanen fick ett fint skottläge i 133:e minuten och hans boll borrade sig in vid stolproten.

– Jag vågade stiga lite uppåt på planen då de var två man färre. När bollen kom till mig var det inte läge för några fler passningar, förklarar Tikkanen i Veikkaus TV:s sändning.

Triumfen i den första kvalomgången betyder att SJK är 150 000 euro rikare.

Ska det bli mera prispengar måste man klara av norska Lillestrøm i den andra kvalrundan. Det första delmötet spelas i Seinäjoki på tisdag.

Senare på kvällen säkrade också KuPS samma prispott. 0–0 i Georgien mot Dila Gori betyder att Kuopiolaget är vidare till andra kvalrundan med 2–0 totalt, till näst möter man Milsami från Moldavien.

Resultat

SJK–Flora (EST) 4–2 efter förlängning 3–2 (0–1)

9' Michael Lilander 0–1
47' Henrik Ojamaa 0–2
59' Jake Jervis 1–2 straff
66' Jervis 2–2
85' Jervis 3–2
113' Ville Tikkanen 4–2

SJK vidare med 4–3 totalt.

Dila Gori (GEO)–KuPS 0–0

KuPS vidare med 2–0 totalt.