Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Hur har Finland fått fram så många VM-friidrottare? Här sex orsaker bakom den rekordstora truppen i Eugene: "Vi hade valt annorlunda än Sverige"

Friidrotts-VM i Oregon 2022
Bildtext VM i friidrott går av stapeln i Eugene, Oregon.
Bild: Lehtikuva

Sverige och Norge har sammanlagt 39 idrottare i VM i friidrott – Finland ensam 36. Hur är det möjligt att Finland – på senare år svältfött på framgång i jämförelse med sina nordiska grannar – kan skicka en så massiv trupp till USA?

I OS i Tokyo i fjol hade Finland lite på 20 friidrottare på plats, i VM i London 2017 endast tolv. Ökningen är markant.

– Jag är supernöjd över hur stort lag vi har, och också överraskad. För två, tre veckor sedan räknade vi inte ens med att truppens storlek skulle börja med en trea, säger friidrottsförbundets träningschef Tuomo Salonen.

– Samtidigt måste vi vara realistiska, vi lyckades jättebra nu och det kan vara att vi inte lyckas hålla oss på 36-nivå framöver. Eller i så fall måste vi som landslag bli bättre. Men nu njuter vi av det här.

Finlands trupp

Yle Sporten satte sig ner med Salonen i Eugene för att reda ut bakgrunden till truppstorleken, som tangerar det blåvita rekordet från VM i Stuttgart 1993. Faktum är att den tidigare medeldistanslöparen själv spelar en betydande roll i varför Finland trumfat många länder i den mångfacetterade rankningsdjungeln.

Här sex orsaker bakom truppens storlek:

1. Bredden

En självklar komponent är kvaliteten som finns inom finländsk friidrott. Utan tillräckligt många tillräckligt duktiga idrottare trillar inga VM-biljetter ner i postlådan, oavsett hur mycket man utnyttjar systemet till max och har marginalerna på sin sida.

Toppen är smal, men bredd finns, spritt över många grenar. I VM saknar Finland mångkampare och manliga slätlöpare, men de allra flesta grengrupperna är representerade.

– Vi har redan i flera år jobbat fram en bredd som synts på EM-nivå, men där en hel del idrottare trots allt varit en bit från VM-nivå. Nu syns utvecklingen också på VM, konstaterar Salonen.

Det var den självklara grundorsaken – nu över till de övriga.

2. Ryska kriget

Flera finländare kvalade in till VM bland de allra sista i sina respektive grenar. Med de ryska och belarusiska idrottare uteslutna på grund av Rysslands krig i Ukraina öppnades oväntade dörrar.

Till exempel vek sig Sini Lällä en av de sista platserna i damernas höjdhopp, en gren där Ryssland vanligtvis är starkt.

– Förstås, vi är realister, vi vet att den stora truppen delvis är på grund av att Ryssland och Belarus saknas. Det påverkar säkert någon plats här och där, säger Salonen.

3. Universality-kvoten

Varje nation får skicka en idrottare till VM, även om ingen från landet har kvalat in via kvalgräns eller rankning. De här så kallade Universality-idrottarna har tidigare räknats in i idrottarkvoten, men inte i år.

Konkret exempel: Camilla Richardsson var 41:a i rankningen på 5000 meter, då idrottarkvoten var 42. Om två lilliputtländer i friidrottssammanhang hade anmält sin enda idrottare till just damernas 5000 meter hade Richardsson trillat utanför. Detta var tidigare. I Eugene skulle dessa två extra idrottare blivit löpare nummer 43 och 44.

– Till exempel Elmo Lakka (110 meter häck) var riktigt på gränsen och vi vet från tidigare mästerskap att det kommit in ett par, tre löpare via Universality-platserna till korta häcken. Så den här nya regeln hjälpte säkert oss lite.

Elmo Lakka kesän 2021 Kalevan kisoissa.
Bildtext Elmo Lakka rymdes med i VM-truppen.
Bild: AOP

4. Finlands öppna linje

Olika länder har valt olika linjer beträffande hur många och vilka idrottare de anmäler till VM. En del länder är väldigt restriktiva i sin linje och skickar endast idrottare som verkligen har realistiska chanser att nå en framskjuten placering. Andra, som Finland, skickar alla.

Sverige hittas däremellan. Förbundskaptenen Kajsa Bergqvist valde att neka löparen Lovisa Lindh, stavhopparen Michaela Meijer och höjdhopparen Fabian Delryd en plats, eftersom de inte uppvisat tillräcklig VM-form på sistone. Finland och Tuomo Salonen hade valt annorlunda.

– Jag skulle tro att vi i motsvarande fall hade tagit med alla tre. Jag tycker lite det är meningen att om det finns 32 platser så väljer man med de 32 bästa. Det borde alla göra, anser Salonen.

Det är heller ingen stor kostnadsfråga eftersom det internationella friidrottsförbundet betalar för idrottarna i VM.

– Jag håller inte med de som tycker att man bara ska skicka dem som kämpar om medaljer och guld. Då kunde Sverige skicka "Mondo" (Armand Duplantis) till herrarnas stavhopp och alla andra stanna hemma. VM handlar också om vem som blir 3:a, 7:a och 24:a.

5. Rankningssystemet

Friidrottens rankningssystem är för invecklat för att förklara ingående i denna artikel – och också så invecklat att Finland genom att läsa på och lära sig konstruktionen med alla dess finesser i minsta detalj kunnat dra full nytta av systemet.

– Det har krävts väldigt mycket för att förstå alla regler. Vi har gjort ett stort jobb för att kunna hjälpa våra idrottare, säger Salonen vars personliga insats inte ska underskattas.

– Vi är före många andra. Jag gissar att tävlingen kan bli hårdare när andra fattar att hej, jag kom inte med till Oregon och måste göra någonting annorlunda inför nästa VM. Vi var redo redan nu, medan andra kanske inte var det.

Förbundet har ordnat infotillfällen för idrottarna och framför allt tränarna har hållits på kartan över vad som krävs.

– Det finns också vissa idrottare som kan reglerna och poängställningen utantill. Jag tror du kan väcka upp Mikko Paavola och Tommi Holttinen mitt i natten och de kan berätta exakt vem som kommer in och med vilka poäng i stav. Men alla vill inte veta och behöver inte heller veta.

6. Lyckat inhemskt upplägg

Idrottarna tilldelas rankningspoäng enligt dels resultat och placering, men även enligt tävlingens värde. I Finland är Paavo Nurmi Games (A-kategori) mest värdefullt i sommar, följt av Kuortanes GP-tävlingar och Uleåborgs rankningstävlingar (båda B).

Uleåborg var en skräddarsydd tävling och bar rankningsvärdet som egentligen skulle tillhört nationella mästerskap, det vill säga för Finlands del Kalevaspelen. Men eftersom Kalevaspelen arrangeras först efter VM flyttades FM-poängpotten till Uleåborg.

Samma taktik tillämpades också förra sommaren, då Vasas rankningstävlingar bar B-poängstatus istället för Kalevaspelen som gick av stapeln efter OS. Vasa placerades dessutom in så sent i kalendern att poängen därifrån även räknades in i VM-rankningen. Vasa arrangerades måndag-tisdag veckan efter midsommar då VM-fönstret öppnade söndagen innan.

– På det här sättet fick vi på sätt och vis två nationella mästerskap med i Oregonpotten, och jag vet inte ett enda annat land som skulle ha det. Någon kan ha söndagen från förra året, men inte båda. Och det hjälper förstås.

Överlag har Finland jämfört med många motsvarande länder flera tävlingar i kategorin D och uppåt. Den nationella GP-serien är mycket värdefull i poängjakten.

Camilla Richardsson
Bildtext Camilla Richardsson redo för VM.
Bild: Yle/ Tomi Hänninen

Målsättningen

I kvantitet slår Finland alltså Sverige och Norge på fingrarna, men när VM summeras hittas de två grannarna högst sannolikt klart högre upp på medaljlistan. Det vet också Tuomo Salonen.

– När man kollar på statistiken, så förstår man att vi inte har många favoriter till topplaceringar, säger träningschefen.

Målet för den stora majoriteten är avancemang från kval eller försöksheat. Salonen ser placeringar i topp-15 som en lämplig mätare.

– Topp-15 berättar mycket mer om vårt lag än om vi börjar räkna medaljer. Vi är ett litet land och har ingen stor medaljfavorit. Och inte har vi många jättestora favoriter till poängplatser (topp-8) heller. Topp-15 ska däremot de flesta ha möjlighet till.

I Tokyo tog Finland tio placeringar i topp-15, även om det enligt förhandsstatistiken borde ha blivit betydligt färre.

– Vi lyckade till och med överraskande bra i Tokyo. Att komma upp till samma superprestation här kräver ganska mycket. Men det är självklart något vi måste sikta på, då vi har ett större lag på benen, säger Salonen.

VM i friidrott börjar på fredag. Se hela programmet här.