Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Valrossen i Fredrikshamn har simmat vidare – polisen: "Ring 112 om den tar i land igen, men låt den annars vara i fred"

Från 2022
Uppdaterad 16.07.2022 17:35.
En strandad valross bredvid en båt.
Bildtext Kymmenedalens räddningstjänst fick ett ovanligt räddningsuppdrag på fredagen.
Bild: Yle

Kymmenedalens räddningstjänst fick ett ovanligt räddningsuppdrag på fredagsförmiddagen, då en valross hittades på en badstrand. På lördagseftermiddagen meddelade polisen att valrossen simmat vidare.

Man vet inte hur valrossen hamnade på badstranden, som ligger ett par kilometer från Fredrikshamns centrum. Enligt jourhavande brandmästaren är fallet mycket sällsynt.

Området spärrades av, och räddningstjänsten såg till att hålla valrossen blöt. En veterinär från Högholmens djurgård och sälforskaren Mervi Kunnasranta från Östra Finlands universitet kallades till platsen för att bedöma situationen.

Vid ettiden på fredagen simmade valrossen iväg, skriver Kymmenedalens räddningstjänst på Twitter.

Valross simmar utanför Fredrikshamn - Spela upp på Arenan

– Det här var det bästa alternativet, att valrossen simmade iväg på eget bevåg. Naturen tar hand om sina egna, säger Kunnasranta till Yle Uutiset.

Några timmar senare återvände valrossen och tilbringade natten på land. På lördagseftermiddagen dök den i havet igen och simmade vidare, meddelade polisinrättningen i sydöstra Finland.

"Ring 112 om den tar i land igen, men låt den annars vara i fred", skriver polisen i ett twitterinlägg.

Valrossen långt borta hemifrån

Högholmens veterinär Sanna Sainmaa säger att hon aldrig tidigare hört om valrossobservationer i Finland. Orsaken till att valrossen nu dök upp i Fredrikshamn kan vara flera, säger hon.

– Det kan vara en ung individ. Det är inte helt omöjligt att unga individer vandrar till områden där vuxna individer inte brukar röra sig.

Dessutom har klimatförändringen bidragit till att valrossens normala levnadsområde förändrats, säger Sainmaa.

Valrossar förekommer vanligen i arktiska och omgivande hav, men enstaka valrossar har tidigare siktats vid till exempel den svenska västkusten.

En valross på stranden, delvis bakom ett staket.
Bildtext Valrossen simmade iväg på eget bevåg vid 13-tiden på fredagen.
Bild: Lehtikuva

Det kan vara fråga om en av valrossarna som under våren och sommaren påträffats i flera europeiska länder och som döpts till Freja och Stena.

– På Irland såg man en valross i våras, och en på den polska kusten för en vecka sedan. Det finns alltid enstaka valrossar som förirrat sig. De kommer hit via de danska sunden. Det är oftast fråga om unga individer, men det är svårt att säga varför de får för sig att simma iväg, säger Mervi Kunnasranta till Yle Uutiset.

Sea Lifes intendent Markus Dernjat säger till Yle att han till en början inte kunde tro uppgifterna om en valross i Fredrikshamn.

– Jag tänkte att det måste vara fejk. Det här är extremt sällsynt. Valrossen är långt borta, säger Dernjat.

Enligt Dernjat har man påträffat valar och till och med havssköldpaddor vid Finlands kuster, men en valross är en ny bekantskap.

Också han tror att det är fråga om samma valross som har skådats tidigare i Östersjön. Dernjat säger att han är orolig för hur valrossen mår.

– I Östersjön finns musslor som valrossen äter, men det är inte samma förhållanden här som i världshaven, säger han.

Artikeln uppdaterades på fredagen cirka 22.30 med att valrossen återvänt till stranden i Fredrikshamn. Artikeln uppdaterades igen på lördagskvällen cirka 17.30 om att valrossen nu simmat vidare.