Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Direkt: Från åtlöje till kvartsfinal? Bara seger räcker för pressat Norge i ödesmatch mot Österrike

Uppdaterad 15.07.2022 21:56.
EURO 2022 i fotboll: AUT - NOR (svenskt referat) - Spela upp på Arenan

Senast blev det alla tiders knockoutförlust mot England. Nu måste ett tilltufsat och telefonvägrande Norge resa sig och vinna över Österrike – annars är EM över redan i gruppspelet.

Klockan 22 Norge–Österrike

Falmer Stadium, Brighton

Kommentator: Sebastian Backman

EURO 2022 i fotboll: AUT - NOR (svenskt referat) - Spela upp på Arenan

Förutsättningarna: Norge måste ta tre poäng för att säkra andraplatsen i gruppen. Oavgjort räcker för Österrike. De som firar i dag belönas med en kvartsfinal mot B-gruppens vinnare Tyskland. England är redan klar gruppetta.

Norges läge: Slickar fortfarande såren

Sade någon déjà-vu?

För fem år sedan slutade EM i misär för ett Norge, som inte bara missade avancemang, utan slutade sist i gruppen under den rätt färska tränaren Martin Sjögren.

Nu är läget akut, igen.

De norska spelarna kände sig avdomnade efter den sensationellt brutala 0–8-förlusten mot England. Det som skulle bli en tajt kamp om gruppsegern blev en regelrätt slakt.

– Det gör ont, sa norska kaptenen och mittbacken Maren Hjelde.

Efter krossen har domen i medierna varit stenhård. Pinsamt – småflickor mot fullvuxna, tyckte till exempel NRK:s expert Carl-Erik Torp.

Men spelarna har inte nåtts av kritiken, om man får tro dem själva.

– Jag har stängt av alla sociala medier och går inte in på mediesajter överhuvudtaget. Det har varit härligt, säger försvararen Maria Thorisdottir till NRK.

– Det är väldigt lätt att unvika nyheter. Du använder bara inte telefonen, säger anfallskollegan Guro Reiten.

Guro Pettersen och Guro Reiten hyllar varandra.
Bildtext Guro Reiten brukar vara att lita på i Norges anfall.
Bild: IMAGO/Sports Press Photo/ All Over Press

Det fina i kråksången är att Norges avancemang fortfarande är i egna händer. Landet är rentav en tydlig förhandsfavorit mot Österrike, som ligger tio pinnhål bakom Norge på världsrankningen.

Men hur är det ställt i hjärnkontoret? Kan ett lag komma tillbaka på relativt kort tid efter en historisk brakförlust? Om Norge hittat tillbaka till rytmen i 4–1-segern över Nordirland är allting möjligt.

Men visst ligger det en dunst av ångest över det norska lägret.

– Det gäller ju att försöka gå vidare. Det är fan inte enkelt, sade Norges numera mer rutinerade och aldrig lika hårt kritiserade tränare Martin Sjögren efter förlusten mot England.

Han vet att han ligger pyrt till om Norge igen missar avancemang.

Österrikes läge: Har varit här förr

Föll bara med uddamålet i en nervig premiär mot England – men övertygade inte i 2–0-segern mot svaga Nordirland. Matchen stod 1–0 fram till den 88:e spelminuten.

Österrike står nu inför sitt knivigaste test i turneringen. Landets försvarsspel har hittills övertygat, frågetecknen finns otippat nog högre upp i banan.

Inför turneringen var förväntningarna på Bundesligas stora målspottare Nicole Billa hissade till skyarna. Hittills har profilspelaren gått mållös.

Om Billa varvar upp och klarar av att utnyttja de norska ytorna som England blottade kan kvällen bli riktigt kul för de tillresta österrikiska supportrarna.

Värt att minnas: Österrike gick hela vägen till semifinal i EM 2017 (och åkte ut på straffar). Laget vet vad som gäller när insatserna ökar.

Håll koll på: Den norska backlinjen

Norsk spelare deppar, engelska spelare jublar.
Bildtext Det var deppiga miner i Norge tidigare i veckan. Förvandlas ångesten till glädje i dag?
Bild: IMAGO/Sportimage/ All Over Press

Den norska backlinjen består av spelare som håller till i storklubbar i England: Chelsea, Manchester City och Manchester United.

I måndags fick de begrava ansiktet i händerna gång på gång. Det var juniormisstag av sällan skådad kaliber, dålig bollbehandling och ofattbara ytor som lämnades omarkerade.

Nu har Norge bara haft ett fåtal dagar på sig att hitta rätt melodi. Kommer kapten Mjelde se ut som den ledare hon är? Ska Julie Blakstad visa varför hon klassas som ett löfte i världsklass?

Kommentatorns tips: Norge pustar ut

Det blir tajt, det blir avvaktande – men Norge fixar det till slut. Uddamålsseger med låt oss säga 1–0.

Vittröjade spelare jublar.
Bildtext Med målskillnaden 9-0 på två matcher är England bäst i EM hittills.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Klockan 22 Nordirland-England

St Marys, Southampton

Kommentator: Christoffer Herberts

EURO 2022 i fotboll: NIR - ENG (svenskt referat) - Spela upp på Arenan

Nordirlands läge: En sista overklig kväll

Ingen av spelarna i Nordirlands nuvarande trupp var förra säsongen ens nära en plats i den engelska proffsligan WSL. De flesta håller till i den egna ligan, en serie som enligt Uefapoängen är rankad 44:e av 50 damligor i Europa. Tre av lagets främsta spelare håller till i den engelska näst högsta serien, men också tre spelare från den engelska tredjenivån ryms med.

Allt det där har ni säkert redan hört, men det är värt att upprepa att Nordirland stod för ett smärre mirakel som ens tog sig till slutturneringen, och att 1–4 mot Norge och 0–2 mot Österrike hittills varit överraskande hedersamma slutsiffror som gett en god eftersmak trots att lagets jumboplats i gruppen redan är säkrad.

Men tre matcher på nio dagar sätter sina spår i ett amatörlag, och Nordirland kan bara hoppas att England sparar på sina krafter en smula. Nivåskillanden är förstås orimligt stor, länderna har mötts sex gånger i historien och England har sex segrar med målskillnaden 35–2, det vill säga ungefär 6–0 i snitt.

Oavsett vad siffrorna blir nu kommer Nordirland ändå att njuta och med jämna mellanrum nypa sig armen. Att möta Englands stjärnor inför 30 000 åskådare känns som en dröm, snart är de tillbaka i vardagen med några hundra i publiken. På en bra kväll.

Englands läge: Prioriteras reserverna eller rytmen?

Englands holländska succétränare Sarina Wiegman (obesegrad med England, aldrig tappat poäng i ett EM-slutspel) har ett knivig fråga att ta ställning till med gruppsegern redan säkrad.

I vilken mån ska hon ge reserverna speltid, låta så många som möjligt få minuter i ett hemma-EM och kanske ytterligare höja på stämningen i truppen? Och hur mycket ska hon prioritera matchrytmen och låta alla de ledande spelarna få ett lättare träningspass i form av en match mot undermåligt motstånd som uppladdning inför onsdagens kvartsfinal, allt för att undvika nio dagars matchpaus?

Svaret blir antagligen något mitt emellan. Räkna inte med att Englands damer gör som landets herrar gjorde i samma läge i VM senast då de bytte samtliga utespelare inför sista gruppmatchen. Men ett helt toppat engelskt lag med samtliga storstjärnor blir det inte heller.

Någon större roll för slutresultatet spelar det knappast. Blir det yngre reserver som Alessia Russo, Ella Toone, Chole Kelly, Jess Carter och Lotte Wubben-Roy som får chansen från start är motivationen på topp och hungern ännu större än om Luzy Bronze och resten av stjärngänget rullas ut inför hemmapubliken igen.

Spelare i vit tröja gör målgest.
Bildtext Får Ellen White chansen att visa upp sin speciella målgest igen eller vilas hon till kvartsfinalen?
Bild: IMAGO/Sportimage/ All Over Press

Håll koll på: Avgörs skytteligasegern här?

Snart är det antagligen slut på de stora målfesterna i EM. Det finns många riktigt bra lag i turneringen och från kvartsfinalerna och framåt kommer det knappast att bli några fantasisiffror längre utan tajt kamp om varje meter.

Det här kan däremot rinna iväg rejält. Kommer skytteligaledaren Beth Mead (fyra mål hittills) och Englands speciella målspruta Ellen White (två mål mot Norge) att få starta och spela merparten av matchen?

Wiegmans laguttagning mot turneringens sämsta lag Nordirland kan komma att avgöra vem som blir EM:s måldrottning.

Kommentatorns tips: England håller igen en smula

England slog Norge med 8–0, ett norskt lag som oerhört enkelt avfärdade Nordirland med 4–1. Det finns såklart inte en chans i världen att Nordirland kniper poäng här.

Samtidigt har de engelska spelarna säkert respekt för sina kolleger med samma språk och likadana United Kingdom-pass, men med förutsättningar att spela sin älskade sport som inte kan jämföras med de engelska världsstjärnorna.

Jag anar att England inte känner något behov av att “göra en ny Norge” utan nöjer sig med siffror i stil med 4–0.