Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Populärt att låna idrottsutrustning på biblioteken – padelracketar och frisbeegolfdiskar populärast

Sibbo bibliotek lånar ut frisbeegolf utrustning.
Bildtext Att låna frisbeegolfutrustning är särskilt populärt. Arkivbild från Sibbo.
Bild: Yle/Daniela Ilvonen

Biblioteken är mest kända som skattkammare för litteraturälskare men under de senaste åren har det blivit allt vanligare kunna låna allt möjligt annat intressant också.

Biblioteken i Östnyland erbjuder kunderna allt från idrottsredskap och spel till möjligheten att använda symaskin eller 3D-printer.

Från huvudbiblioteket i Borgå får man bland annat låna brädspel, utespelet mölkky och motionsredskap. Biblioteket har till exempel gångstavar, frisbeegolfutrustning, padelracketar, hula-hularingar, käpphästar och kompasser.

Bibliotekarie Kirsi Mäkelä berättar att motionsredskapen haft bra åtgång nu under sommaren. Padelracketarna och frisbeegolfutrustningen är särskilt populära.

– Padel är ganska populärt just nu. Många lånar racketar för att kunna testa på sporten innan de köper egna, berättar Mäkelä.

Man spelar padel i Kotka.
Bildtext Padelracketarna är tjockare än tennisracketar. Arkivbild.
Bild: Antro Valo / Yle

Det var lite samma sak i vintras med snöskorna man får låna, många ville pröva på dem också.

Motionsredskapen lånas ut för tio dagar åt gången och man kan inte förnya lånet. Enligt Mäkelä har biblioteket inte haft problem med att folk skulle ha sönder sakerna. Biblioteket kollar igenom grejerna när de lämnas tillbaka.

På andra våningen i Borgå huvudbibliotek finns en verkstad där man kan använda symaskin, 3D-skrivare, vinylskärare och andra maskiner.

Mäkelä har ännu inte sett någon använda symaskinen, men många vill använda vinylskrivaren och värmepressen för att trycka egna t-skjortor. Vinylskäraren är populär att göra klistermärken med.

Orienteringskartor går åt i Sibbo

Från Sibbobiblioteken kan man bland annat låna frisbeegolfutrustning, bordsspel och utespel som petanque.

– En stor del av bordsspelen och frisbeegolfutrustningen är utlånad men det finns nog en del kvar i hyllorna, berättar biblioteksproducent Paola Dadda-Lönnström.

Nytt för i år är att man kan låna kompass och orienteringskarta. Kommunen och IF Sibbo-Vargarna har placerat ut fasta kontroller i terrängen i södra Sibbo. Kontrollerna står på sina platser till slutet av oktober.

Suunnistaja hyppää mättään ylitse metsässä.
Bildtext Vem som helst kan gå ut i Sibboskogarna och orientera i sommar. Arkivbild.
Bild: Pysy kartalla / Yle

Dadda-Lönnström berättar att ingen lånat kompass, men att kartorna gått åt.

– Kanske folk använder sina mobiltelefoner eller någon sportklocka som kompass, funderar hon.

Från biblioteken i Nickby och Söderkulla kan man också låna skräpplockare, alltså tänger med långt skaft som man kan använda för att plocka upp skräp från marken.

– De är alla utlånade. Det är bra för det betyder att folk är aktiva med att plocka skräp, säger Dadda-Lönnström.

Frisbeegolf på sommaren, snöskor på vintern

Också i Lovisa har det varit ganska populärt att låna idrottsutrustning, även om det inte rör sig om några väldigt höga lånesiffror.

Man får låna idrottsutrustning, brädspel och utespel på huvudbiblioteket samt på närbiblioteken i Pernå och Liljendal.

– Frisbeegolfskivorna har gått åt och sedan har vi olika sorters gummiband, vikter och sådant som kan användas året runt, berättar bibliotekschef Tapani Häkkinen.

Han tipsar också om att man kan låna brädspel och ta med sig ut på stugan, så har man någonting att göra under regniga sommardagar.

Vad som lånas och hur ofta varierar längs med året. Vintertid är snöskorna den absoluta hitten i Lovisa.

– Alltid när det kommer mycket snö så är de helt totalt utlånade, säger Häkkinen.

Ett par snöskor är nedstuckna i en snödriva
Bildtext Snöskorna är den absoluta kungen bland sakerna som lånas ut. Arkivbild.
Bild: Yle/Roger Källman

Kunderna tar väl hand om sakerna i Lovisa också.

– De brukar komma tillbaka i bra skick, men snöskorna jag nämnde har många plastbitar. De brukar gå sönder när de har varit i flitig användning men det är inget man kan skylla på kunderna, säger Häkkinen.

Biblioteken i Sibbo, Borgå och Lovisa är alla del av nätbiblioteket Helle. Vill man kolla hurdan utrustning man kan låna var så kan man gå in på Helles webbplats och använda den avancerade sökningen.

Då kan man välja hurdant material man är intresserad av och vilket biblioteks utbud man vill botanisera i.

– Jag uppmuntrar alla som är intresserade att komma till biblioteket och låna någonting, det kostar inget. Det är ett utmärkt tillfälle att pröva på någonting nytt, säger Häkkinen.

Sup-brädor i Lappträsk och Mörskom

Lappträsk bibliotek lånar ut sup-brädor och fatbikes. Båda har varit populära och enligt Sanna Lindholm på Lappträsk bibliotek är det få dagar då de inte varit utlånade. På biblioteket finns också flytvästar till de fyra brädorna och hjälmar till de två cyklarna.

Det går också att låna sup-brädor i Mörskom. Biblioteket har inte möjlighet att sköta utlåningen under sommaren, så den sker via Café Violetta. Från kaféet får man en nyckel till förrådet vid Syväjärvi badstrand där brädorna förvaras.

Hittills har brädorna inte varit särskilt populära i Mörskom, men så är det också mindre än två veckor sedan utlåningen började.

Diskussion om artikeln