Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Bråda tider för vedförsäljare när energipriserna stiger: "Efterfrågan sköt i höjden ögonblickligen"

Från 2022
Staplad brännved.
Bildtext Efterfrågan på ved steg snabbt i sommar då de höga energipriserna varit en snackis.
Bild: Juha Heikanen / Yle

Vedförsäljare vittnar om ökad efterfrågan på ved då energipriserna stiger. I vintras tog veden ställvis slut och i Norge har sommarveden som vanligtvis säljer slut under hösten varit slutsåld sedan maj.

I Norge har den stora efterfrågan på ved lett till att flera vedförsäljare fått se sina lager tomma, skriver det norska rundradiobolaget NRK.

Där veden vanligtvis tar slut under hösten talar försäljare nu om att veden sålt slut redan i maj i år.

– Då jag började sälja ved fick vi kämpa för varje affär. Nu måste vi säga nej till kunder som tar kontakt, säger jordbrukaren Thore Larsen till NRK.

Vedeldarna ute tidigare än vanligt

Efterfrågan har ökat också här, vittnar vedleverantören Kristian Pihlflyckt i Sibbo om.

– Efterfrågan är stor för tillfället. Då energipriserna var uppe mycket i medierna ökade efterfrågan ögonblickligen. Normalt börjar folk fråga efter ved först lite senare, säger Pihlflyckt.

André Södergård som säljer ved i Tenala säger att det märks att folk funderar på energifrågan och därmed är snabbare ute.

– Det har nog varit lite mer aktivitet än vanligt. Vanligtvis brukar efterfrågan vara större först i september-oktober, men nu märks det nog att kunderna gått ut och kollat läget i vedboden lite tidigare än de brukar.

Vedklabbar i en hög utomhus.
Bildtext I år har det stigande energipriset fått vedeldarna att ta kontakt med försäljarna tidigare än vanligt.
Bild: Risto Koskinen / Yle

Både Pihlflyckt och Södergård säger att priserna stiger då efterfrågan ökar. Än så länge är prisstegringen ändå måttlig.

– Priserna har gått upp lite, men det blir säkert aktuellt att höja dem lite till eftersom man inte vet vad produktionskostnaderna blir nästa år, säger Pihlflyckt.

Södergård konstaterar å sin sida att råvarupriset gått upp något, men att det framför allt är transportkostnaderna som ökat.

"Magkänslan säger att jag kommer att bli av med all min ved"

Det är inte första gången i år som efterfrågan på ved ökar. Den kalla vintern i fjol tömde vedförsäljarnas lager på många håll, bland annat i Egentliga Finland och Satakunta.

Enligt Kristian Pihlflyckt finns det risk för att det går som det gjort i Norge och veden tar slut om efterfrågan fortsätter öka i samma takt.

– Som situationen ser ut nu kan man nästan tala om att folk hamstrar ved, säger Pihlflyckt.

Eld och ved i en öppen spis.
Bildtext I vintras tog veden slut på många håll på grund av kölden.
Bild: Ville Välimäki / Yle

André Södergård är inne på samma linje.

– Folk kanske har det ekonomiskt svårare nu med alla andra kostnader som också höjs, så jag tror att det kommer att bli vanligare att man börjar fixa veden själv. Men magkänslan säger att jag kommer att bli av med all min ved och det tror jag andra vedförsäljare också blir, säger Södergård.