Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Marianne och Tomas har förälskat sig i husbilslivet, som lockar allt fler: "Hela världen är din tomt"

En husbil parkerad på en grön gräsmatta framför en blå insjö
Bildtext Marianne och Tomas Nordström är rätt så nya med husbilslivet, men har redan rest till många ställen.
Bild: Marianne Nordström

Intresset för husbilar och husvagnar har vuxit de senaste åren, och det verkar inte finnas tecken på att trenden avtar. Marianne och Tomas Nordström är två av dem som blivit totalt förälskade i husbilslivet.

Det är en varm sommardag i Borgå där Marianne och Tomas Nordström står tillsammans med sin husbil, som kallas Bobil Bullen. Just nu är den parkerad på deras gård, men snart bär det av på nästa resa.

– Man kan åka vart man vill, när man vill. Det var en caravanare som påpekade att hela världen är din tomt, säger Marianne Nordström.

Marianne har tillsammans med sin man, Tomas, skaffat husbil förra året. Tidigare åkte de mycket båt, men tyckte det var tråkigt att säsongen blev så kort. Sedan blev det nästan aktuellt att köpa sommarstuga, men deras nyfikenhet fick dem att fokusera på husbil i stället. Sedan husbilen köptes har den fått mycket användning.

– Förra året sov vi över 80 nätter i bilen. I år blir det nog närmare 30, säger Tomas.

– Och vi har inte haft semester ännu, inflikar Marianne med ett skratt.

Hittills har paret rest runt i Finland, men i augusti ställer de in siktet mot sin första utlandsresa. Då är det Estland och Lettland som gäller. Friheten och spontaniteten är något som både Tomas och Marianne uppskattar.

– Jag har tidigare varit en person som vill planera allt. Med husbilen har jag lärt mig att man inte behöver planera varje detalj, utan att man kan åka iväg och ta dagen som den kommer, säger Tomas.

– Man kan stanna lite längre på en viss plats om man vill, eller så kan man åka till ett nytt ställe. Husbilen ger många möjligheter, säger Marianne.

Många nya vänner

Husbilslivet har varit ett sätt att knyta nya kontakter och skapa vänskapsrelationer. Till Estland och Lettland åker Tomas och Marianne tillsammans med ett par som de träffat under sina resor.

– Man träffar nya människor på olika ställen och kanske träffas flera gånger. I vuxen ålder blir det lätt så att man inte träffar så mycket nya vänner, men vi har fått många, säger Tomas.

– Många håller på med sociala medier, så det är lätt att hålla kontakten, tillägger Marianne.

Resorna med husbilen har också fungerat som ett avbrott i vardagen. Paret har ibland möjlighet att jobba på distans, och har jobbat på resande fot.

– Hemma har man rutiner och skyldigheter på ett annat sätt, och med ett hus finns det alltid något att fixa med, säger Marianne.

– Det ändrar hela rytmen i vardagen och man blir glad när man vet att man ska åka i väg. Det är ett enklare och lugnare liv, säger Tomas.

Två hundar på en gräsmatta framför en blå sjö och en vit husbil
Bildtext Hundarna Pimu och Koda trivs med att upptäcka nya ställen.
Bild: Marianne Nordström

Bränslepriser påverkar

De höjda bränslepriserna har varit ett samtalsämne hos många husbils- och husvagnsentusiaster. För Tomas och Marianne innebar stigande priser att välja en kortare rutt.

– Vi valde mellan att åka till Norge eller Lettland, och i år valde vi Lettland. Jag tror nog det hade mycket att göra med bränslepriserna. Nu behöver vi inte köra så mycket, men vi får ändå se massor. Dessutom kanske man tillbringar flera nätter på samma ställe, säger Tomas.

– I vårvintras hade vi ännu siktet på Norge. Vi sökte till och med pass åt våra hundar, men det får bli Norge en annan gång, tillägger Marianne.

Olli Rusi, ordförande för förbundsregeringen på föreningen Sf Caravan, bekräftar att mönstret är likadant för många andra som reser med husbil eller husvagn – man väljer en kortare rutt och stannar längre på samma ställe.

Husbilsliv öppnar ögonen

Rusi tror att camping och husbilsliv fyller en viktig funktion i dagens samhälle, nämligen att bemöta alla med ett öppet sinne.

– En av de viktigaste sakerna inom den här hobbyn är att vi träffar människor från olika länder och kulturer. Det är nu, kanske mer än någonsin, viktigt att ha vänner från olika ställen. Vi behöver ha ett öppet sinne och lära oss från människor i vår omgivning.