Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Ordförande för Åbonejdens Seta om senaste tidens trakasserier mot priderörelsen: "Väldigt sorgligt och väcker rädsla hos regnbågsfolket om att öppet våga leva i samhället"

Uppdaterad 16.07.2022 12:17.
närbild på regnbågsflaggan.
Bildtext Bilden är från Åbo Pride år 2019.
Bild: Yle/Nora Engström

Under de senaste veckorna har det skett trakasserier mot priderörelsen i såväl Finland som utomlands. Detta väcker både sorg och oro hos ordföranden för Åbonejdens Seta rf.

I början av juli exploderade en hemmagjord bomb vid biblioteket i Lappo, där ett prideevenemang pågick. I Korsholm försvann regnbågsflaggan från kulturhuset i kommunen, och efter att kommunen ersatt den försvunna flaggan med en ny flagga på fredagen, gick någon och halade den nya flaggan till halv stång. I slutet av juni dog två och flera skadades efter en skjutning utanför en gaybar i centrala Oslo.

Taija Ahlstedt som är ordförande vid Åbonejdens Seta rf, den lokala expertföreningen för alla hbtqia+-personer i Åboregionen, tycker att det är sorgligt att det skett så mycket trakasserier och skadegörelse gentemot priderörelsen under den senaste tiden i såväl Finland som utomlands.

– Det skulle vara underbart om vi levde i ett samhälle, där könsminoriteter och sexuella minoriteter kunde leva ett tryggt liv, utan att vara tvungna att fundera på om de blir utsatta för trakasserier eller våld, säger Taija Ahlstedt.

– Dessa händelser väcker en viss rädsla hos regnbågsfolket, som funderar på om de öppet vågar leva i samhället - och ifall de i så fall blir utsatta för trakasserier. Jag tror att många av oss går och funderar på detta just nu.

En sjärna på teaternbron har målats i regnbågens färger. Någon har dragit bromsspår i cirklar över den.
Bildtext I fjol blev regnbågsstjärnan på Teaterbron i Åbo flera gånger utsatt för ofog. Arkivbild.
Bild: Carl Fahllund/Yle

Enligt Ahlstedt finns det inga tecken som tyder på att man borde vara orolig över att liknande ska hända i Åbotrakten. Men föreningen och regnbågsmänniskorna är ändå på sin vakt.

– Efter det som hände i Lappo har man gått och funderat på om det kunde hända också här. Men det är svårt att säga hur sannolikt det är att det skulle hända i Åbo. Och visst sker ju skadegörelse mot priderörelsen också här i Åbo, till exempel utsattes regnbågsmålningen på Teaterbron för skadegörelse flera gånger i fjol.

"Vi behöver priderörelsen"

Att det har skett så mycket skadegörelse och trakasserier gentemot priderörelsen just under pridemånaden i juni och i samband med prideevenemang, tycker Ahlstedt är ett bevis på att det finns ett behov för priderörelsen.

– Det här visar att vi behöver priderörelsen och att regnbågsfolket ännu inte har samma mänskliga rättigheter som de heterosexuella. Pride behövs för att upplysa om det arbete som vi gör för att uppnå samma rättigheter och trygghetskänsla, som så många av oss längtar efter.

Hur väl upplever du att myndigheter hanterar utredningen av trakasserier mot hbtiqa+-personer och priderörelsen?

– Utgående från att så lite hatbrott och hatretorik anmäls till polisen, så tycker jag att polisen och myndigheterna inte nödvändigtvis är så bra på att hantera dessa situationer.

Ahlstedt betonar också att personer som tillhör en sexuell- eller könsminoritet ofta upplever att myndigheter inte är trygga aktörer att vända sig till i exempelvis trakasserifall.

– Vi önskar att exempelvis poliser skulle få bättre utbildning i hur man bemöter personer som tillhör könsminoriteter och sexuella minoriteter, säger Ahlstedt.

Artikeln uppdaterades 16.7.2022 klockan 12.16 med ny info om den försvunna flaggan i Korsholm.