Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Wille Rydman misstänks för sexualbrott – Centralkriminalpolisen har inlett förundersökning

Från 2022
Uppdaterad 15.07.2022 18:23.
Wille rydman
Bild: Emmi Korhonen/Lehtikuva

Centralkriminalpolisen har inlett en förundersökning om ett misstänkt sexualbrott där den misstänkte är riksdagsledamoten Wille Rydman.

Polisen nämner inte Rydmans namn utan skriver att den misstänkta är en riksdagsledamot som avgick från sin riksdagsgrupp i juni i år. Wille Rydman är den enda riksdagsledamoten som passar beskrivningen, han lämnade Samlingspartiets riksdagsgrupp i juni.

Polisen misstänker att brottet begicks mot en myndig person år 2015. Brottsbeteckningen klarnar under utredningens gång.

Centralkriminalpolisen har fått fram nya omständigheter i fallet

Polisen har fått nya uppgifter och har hört personer som inte hördes i samband med en tidigare preliminär utredning år 2020.

– Utgående från den nya informationen har det kommit fram sådana aspekter som gör att det finns skäl att misstänka personen för brott, säger undersökningsledaren, kriminalkommissarie Masi Puolakka till Svenska Yle.

Puolakka vill inte kommentera om det var personerna själva som tog kontakt med polisen eller om de hördes på initiativ av Centralkriminalpolisen.

– Av undersökningstekniska orsaker kommenterar jag inte den här frågan i nuläget.

Enligt Puolakka framskrider förundersökningen i normal takt, trots att vi är mitt inne i en semesterperiod.

Rydman fortsätter att tillbakavisa uppgifterna

Wille Rydman har polisanmält Helsingin Sanomat för en artikel tidningen publicerade den 19 juni 2022. Enligt artikeln, som även Svenska Yle och andra medier rapporterade om, hade Rydman upprepade gånger betett sig olämpligt mot unga kvinnor.

Fallet väckte stor uppmärksamhet och två dagar senare meddelade Samlingspartiets riksdagsgrupp enhälligt att Rydman inte har gruppens förtroende.

Efter samtal med partiledningen lämnade Rydman riksdagsgruppen tillsvidare. Han lämnade också tillfälligt sin post i Helsingfors fullmäktige och därmed också alla förtroendeuppdrag.

Rydman tillbakavisar de nya uppgifterna i ett inlägg på Facebook.

Källa: Polisen