Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Tim Sparv lyssnade på sambons önskemål och valde jobb i Prag – nu tar han sina första steg som tränare: "Jäkligt inspirerande"

Från 2022
Uppdaterad 15.07.2022 20:31.
Tim Sparv ler framför fansen.
Bildtext Tim Sparv avtackades av landslagsfansen i juni. Nu väntar nya utmaningar i Tjeckien.
Bild: Tomi Hänninen

I Sparta Prags ungdomsakademi får Tim Sparv ta sina första tränarsteg utan tyngsta pressen och ljusaste rampljuset. U16-lagets nya hjälptränare är exalterad över sin nya arbetsmiljö. Det här passar som handen i handsken, säger Sparv till Yle Sporten.

Dagar före jul stod det klart att Tim Sparvs karriär som fotbollsspelare var över.

Planen var att fundera på framtiden under det kommande halvåret. Att jobba med ungdomsutveckling var något som lockade landslagets långvarige kapten.

Nu har halvåret gått – och Sparv har gjort sina första dagar på en ny arbetsplats. 35-åringens arbetsgivare är en av Tjeckiens största klubbar, Sparta Prag, där Oravaissonen mer i detalj börjat som assisterande tränare i U16-laget.

– Det känns väldigt spännande, vi har haft några träningar och nu väntar en träningsmatch. Det har varit lite långa dagar nu i början, men det är väldigt intressant och man lär sig hela tiden något nytt. Det är enbart positiva känslor, berättar Sparv för Yle Sporten.

Att det blev just U16-laget har att göra med att chefstränaren talar god engelska.

– Det här är en ganska lagom start för mig, tränaren ger mig ansvar och chans att ta hand om delar av träningarna, samt möjlighet att dela med mig av egna erfarenheter för killarna.

– Jag har förstås kollegor som tränat i många år redan och är mycket mer färdiga än mig, och jag kan ju lära mig av dem. Jag kommer i stället med erfarenhet som inte de har, de är förstås nyfikna på vad jag kan lära pojkarna och få dessa att förstå vad det här egentligen handlar om.

Familjebeslut

Den pensionerade mittfältaren hade också "väldigt intressanta alternativ utomlands" att fundera på. Men bakom det färska beslutet finns också ett familjeperspektiv.

– Nu går man lite mer på familjens premisser. Min tjeckiska sambo ville jättegärna bo kvar i Prag och Tjeckien, vilket jag själv inte hade något emot.

– För mig var det förstås viktigt att hitta något meningsfullt och inspirerande, vilket jag gjort. Då har jag ingenting emot att bo i Prag, eftersom det är en fantastisk stad på många olika sätt, funderar Sparv.

Parets förstfödda dotter föddes i Grekland i fjol, och har sedan dess också hunnit bo i Finland och Tjeckien.

– Det kom en hel del särskilt från Norden som jag kunnat välja om jag ville, men just nu så är det mer upp till familjen var vi ska bo. Vi vill skapa en slags bas, ett hem, i Prag.

Tim Sparv jublar för kameran.
Bildtext Tim Sparv vann FM-guld med HJK i höstas.
Bild: All Over Press

I början av året skickade Sparv ut mejl åt många håll i hopp om att få se närmare på olika klubbars verksamheter. Vissa svarade inte ens på hans mejl – från Sparta Prag var man däremot väldigt tillmötesgående.

– De bjöd in mig till ungdomsavdelningen och gav dessutom lov att se på träningar, så jag var och såg på ungefär en gång i veckan fram till sommaren.

Inget kommer gratis trots att man haft en okej karriär som spelare

Sparv känner att Spartas ambitiösa akademimiljö är perfekt för att lära känna sig själv som coach.

– Man får lite utrymme att göra misstag och experimentera, det finns mer tålamod och fokus på vad som händer på planen och själva utvecklandet.

– Det är inte hela världen om man förlorar en enskild match. Dessutom tycker jag om att arbeta med unga människor.

Gamla tränaren lotsar seniorlaget

Något som skvallrar om akademins ambitioner är teamet som Sparv blivit en del av i U16-åldersklassen. Förutom Sparv och chefstränaren finns det en till assisterande, fysiktränare, målvaktstränare och läkare i staben, som dessutom har hjälp av akademins analytiker.

– Jag är väldigt nöjd med upplägget här. Det är en väldigt proffsig miljö på ungdomssidan, det är en del av klubbens identitet att producera egna spelare och det passar mig perfekt.

– Jag gillar sådana här klubbar, speciellt efter mina erfarenheter i Midtjylland där akademin var jättebra, och när jag själv var tonåring och flyttade till Southampton. De har en av Englands bästa akademier, så det är något som format mig och då är det passligt att vara här.

Brian Priske med armarna i kors.
Bildtext Herrlagstränaren Brian Priske är ett välkommet och välbekant bollplank för Tim Sparv.
Bild: Shutterstock/All Over Press

Ett minst sagt intressant sammanträffande är att Sparta Prags representationslag tränas av Brian Priske. Dansken hann både assistera och ha huvudansvar som lots under Sparvs tid i Midtjylland, och med i Tjeckien finns också andra bekanta ansikten i staben.

– Tajmingen är helt fantastisk. Min gamla chefstränare är förstalagets tränare, vi har ju snackat hur många gånger som helst, utbrister Sparv.

Att jobba närmare Priske var inte aktuellt.

– Det här passar som handen i handsken på många olika sätt. Jag får en chans att lära mig av dem, det är personer som jag respekterar professionellt och också privat efter en fin tid i Midtjylland där vi kom varandra nära och vann titlar. Man har en historia tillsammans.

– Träningscentret innehåller allt från U8 till seniorerna, plus damlagen. Alla är på samma område och det gör det här jäkligt inspirerande, jag kan knacka på dörren för att få ett snack med tränaren i förstalaget.

Seniorlag väntar i framtiden?

I en av Tjeckiens största klubbar får Sparv känna efter vad han är för slags tränare. Och vad han behöver utveckla.

– Kortsiktigt är ambitionen enbart att utvecklas som tränare, så simpelt är det. Jag har varit med länge inom fotbollen, men det här är ett nytt yrke för mig.

– Jag går in med ödmjukhet och nyfikenhet, jag vet att inget kommer gratis eller automatiskt trots att man haft en okej karriär som spelare, slår Sparv fast.

Att vara intresserad av spelarutveckling utesluter inte på något sätt jobb i seniorlag.

– Ur långsiktigt perspektiv har jag inga planer just nu. Jag tar dagarna som de kommer och känner efter vad som är rätt för mig.

– Jag tror definitivt att jag kommer att vara i en seniormiljö i framtiden, men vilka typer av ambitioner jag har kan jag inte svara på.