Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Här är siffrorna som svart på vitt visar hur Signeul har matchat sin startelva stenhårt – vilka får chansen när hon tvingas förändra mot Tyskland?

Anna Signeul ser bekymmersam ut.
Bildtext EM går i mål för Anna Signeuls finska landslag efter gruppspelet.
Bild: Tomi Hänninen / Yle

I ett coronadrabbat Finland är Anna Signeul tvungen att göra spelarbyten till den betydelselösa matchen mot Tyskland. Hur tänker hon? Ett dygn före avspark höll hon korten nära kroppen.

Matchningen av spelarna i det finska landslaget har varit ett återkommande tema under de senaste dagarna efter att Finlands uttåg i fotbolls-EM var klart.

– Det hade varit bra med lite tidigare byten. Jag skulle gärna ha tagit emot mer ansvar, säger Jenny Danielsson.

– Jag kan inte påstå att jag är nöjd när jag inte har fått speltid. Det har kanske känts som att det är rätt givet vilka som startar, men de har också gjort det bra, säger Heidi Kollanen.

– Ingen idrottare är väl nöjd om man inte får mycket ansvar. Det gäller bara att försöka göra sitt bästa och den vägen förtjäna speltid, säger Olga Ahtinen.

Danielsson, Kollanen och Ahtinen är tre av spelarna som har fått nöta mycket bänk i landslaget under de senaste åren.

Litar på sin startelva

Sexton av tjugotre spelare har fått minuter i England, men – precis som vanligt under Anna Signeuls period som förbundskapten – har den inkörda startelvan fått mest ansvar, bytena har dröjt och övriga har fått ströminuter.

Natalia Kuikkas sjukdom och Adelina Engmans skada öppnade dörren till startelvan för Elli Pikkujämsä och Essi Sainio, men det var påtvingade justeringar.

Yle Sporten synade landslagets uppställningar sedan kvalet till sommarens EM startade hösten 2019. Finland har spelat sexton tävlingsmatcher (åtta i EM-kvalet, sex i VM-kvalet och två i EM) och siffrorna är tydliga:

Spelarnas speltid i landslaget 2019–2022

Med Tinja-Riikka Korpela, Anna Westerlund och Tuija Hyyrynen borträknade på grund av coronasmitta är Signeul i ett läge där hon är så illa tvungen att förändra till matchen mot Tyskland.

Men förbundskaptenen var inte pigg på att ge vinkar om vilka som startar.

– Vi har inte valt vilka som spelar. Vi vill ställa upp med elva spelare som kan göra en bra prestation. Alla kan göra det jobbet.

I övrigt stod Sanni Franssi över fredagens träning på grund av illamående, men hon har inte testat positivt för covid-19. Däremot tränade Engman för fullt igen efter sina problem med baklåret.

Fler borta i Tyskland

På spelarfronten är Finland ändå mindre brandskattad än Tyskland. Lea Schüller (corona), Lena Oberdorf (avstängd), Felicitas Rauch (avstängd), Sydney Lohmann (skada) och Lina Magull (skada) missar med säkerhet matchen mot Finland.

Förbundskaptenen Martin Voss-Tecklenburg flaggar också för rotation i en betydelselös match.

– Vi behöver alla våra spelare och värderar dem högt. Det blir förändringar, men vi kommer inte att byta allihop, säger hon.

Martina Voss-Tecklenburg i Tyskland ser glad ut under EM 2022.
Bildtext Martina Voss-Tecklenburgs tyska lag har imponerat rejält så här långt.
Bild: Tomi Hänninen / Yle

Tyskland har redan säkrat gruppsegern och kommer att möta Österrike i kvartsfinalen.

– Om någon inför EM hade sagt att vi har sex poäng och 6–0 i målskillnad efter två matcher hade jag tagit det. Vi har förtjänat den här starten och det här ger oss självförtroende. Det behövs i en sådan här turnering.

Läget är det motsatta i Finland: två raka förluster och hemmaresan stämplad efter gruppspelet.

– Vi är besvikna över att vi inte har något att spela för. Vårt mål var kvartsfinal och då grämer det att inte ens ha chansen i sista matchen. Men vi vill avsluta bra, fortsätta visa upp damfotbollen till våra supportrar och göra finländare stolta, säger Signeul.

Finland avslutar sitt EM mot Tyskland i kväll. Matchen startar klockan 22.00 och direktsänds i TV1 och på Arenan.

Diskussion om artikeln