Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Kalle Rovanperäs fina fredagsupphämtning – stal ledningen med vädergudarnas hjälp: "Körde så fort jag vågade"

Uppdaterad 16.07.2022 11:09.
Programmet är inte längre tillgängligt
Så här flög Rovanperä fram på åttonde specialsträckan - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Fem raka etappsegrar för Elfyn Evans fick räcka. Kalle Rovanperä tog hem de tre sista specialsträckorna på fredagen och leder nu estniska VM-rallyt. Ett sent regn spelade finländaren i händerna.

Torsdagens enda etapp gick till Craig Breen och då fredagens fem första sträckor var avklarade hade Elfyn Evans tagit hem dem alla.

Sedan var det Kalle Rovanperäs tur att glänsa.

Först passerade överlägsne VM-ledaren hemmahoppet Ott Tänak i sammandraget, då esten fått ett tidsstraff på tio sekunder. Orsaken till tidstillägget var att han inte följt WRC-seriens regler om att det endast är elmotorn som är tillåten då man anländer till parc ferme-området.

På dagens nionde och sista etapp var Rovanperä över 20 sekunder snabbare än Evans och ledningen inför lördagen är därmed i finländska händer.

– Jag körde så fort som man bara vågade göra, säger Rovanperä till Yle om sin avslutning på dagen.

Lindholm ledde i dubbla repriser

21-åringen kunde dra nytta av det tilltagande regnet på slutet, som han till skillnad från de andra delvis undvek. Marginalen till Toyotakollegan Evans är 11,7 sekunder inför morgondagen.

– I dessa förhållanden finns det alltid en viss risk, bakom hörnet kan man möta på vad som helst, men vi klarade oss bra.

– Den stora marginalen på sista specialsträckan kom då vi lyckades undvika det värsta regnet. Men på de tidigare sträckorna gjorde vi också bra tider, trots att startpositionen inte var den bästa.

Trean Tänak är 44,3 sekunder efter. Hyundai-stjärnan hade förutom tidsstraffet också problem med en immande vindruta under dagen. Problemen berodde på att luftkonditioneringsröret lossnat från instrumentbrädan.

Det sena regnvädret bjöd på utmaningar för förarna, för Gus Greensmith och Pierre-Louis Loubet ledde det till utkörningar.

Programmet är inte längre tillgängligt
Tänak hade problem med immande vindruta, dubbla utkörningar på nionde etappen - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

I WRC2-klassen var Emil Lindholm uppe i ledning i två repriser.

Men inför lördagen får Ingåbon nöja sig med en fjärde plats. Punktering i vänstra däcket fällde Skodaföraren till fjärde plats, avståndet till ledande Andreas Mikkelsen är närmare en minut.

Estlands VM-rally 9/24

1. Kalle Rovanperä, Toyota 1:16.19,7
2. Elfyn Evans, Toyota +11,7
3. Ott Tänak, Hyundai +44,3
4. Esapekka Lappi, Toyota +1.05,9
5. Thierry Neuville, Hyundai +1.12,9
6. Adrien Fourmaux, Ford +2.08,1
7. Takamoto Katsuta, Toyota +2.10,9
8. Gus Greensmith, Ford +2.29,4
9. Pierre-Louis Loubet, Ford +3.59,0
10. Andreas Mikkelsen, Skoda +4.57,4

WRC2:

1. Andreas Mikkelsen, Skoda
2. Teemu Suninen, Hyundai +12,1
3. Marco Bulacia, Skoda +37,7
4. Emil Lindholm, Skoda +56,4
5. Jari Huttunen, Ford +1.10,4