Hoppa till huvudinnehåll

Sport

"Fanns en saftig biff på tallriken, men högg förbi med gaffeln" – finska släggherrarna långa vägar från realistisk VM-final

Uppdaterad 15.07.2022 21:54.
Programmet är inte längre tillgängligt
Tuomas Seppänen fick inte till det i VM-släggkvalet - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Tuomas Seppänen kom inte över 73 meter. Aaron Kangas kom inte ens över 70. Friidrotts-VM inleddes för Finlands del med två blygsamma insatser.

"Nog skulle det ju vara en överraskning om någondera tar sig till final."

Yle Urheilus expert Tuomas Raja slog fast förväntningarna då sändningen från den första tävlingsdagen i Eugene körde igång. Varken Tuomas Seppänen i den första kvalgruppen eller Aaron Kangas i den andra väntades gå till final.

Kvalgränsen på 77,50 var utopistisk – mer realistiskt skulle finalbiljetten kräva ett kast på minst 75 meter. I den första kvalgruppen klarade bara fem kastare den gränsen.

Men Tuomas Seppänen var inte en av dem.

Det första kastet landade på 72,63. Ungefär sådana längder man blivit van vid att se av honom, slog Yle Sportens expert Mikael Ylöstalo fast.

Det andra landade på 72,29 då Seppänen enligt Ylöstalo helt klart "tagit i för kung och fosterland", men enligt kastaren själv riktat kastet för mycket uppåt.

"Kunde ha gått två meter längre"

Då ställde sig Seppänen i kastburen för en tredje och sista gång. Han viftade med armen för att försöka elda upp den fåtaliga publiken och slungade sen iväg släggan så att den landade på 72,81. Kvalets bästa insats av 36-åringen – men flera meter från final.

– Jag vet inte riktigt vad jag ska säga. Det fanns en saftig biff på tallriken, men jag högg förbi med gaffeln, analyserar Seppänen i Yles tv-intervju efteråt.

I Intervjuzonen kunde han ge en ännu mer detaljerad sammanfattning.

– En annorlunda plats att kasta med ringen mitt på planen. Men jag visste vad som väntade mig, buren var bra, ringen var bra, formen borde varit bra, men det gick inte vägen. Jag tryckte i för fullt men hittade inte rätt balans i kasten. Det var fast i lite, lika lätt kunde det ha gått två meter längre, säger Seppänen.

Den 36-åriga maskinmästaren gjorde sitt första mästerskap sedan 2015. Han ska vara tillbaka på jobb efter sommarlovet och ett par veckor extra ledigt den 27 juli.

– Jobbet ger just passlig motvikt till idrotten. Jag jobbar i skift, tolv timmars dagar, först två morgonpass, sedan två nattpass och därefter sex dagar ledigt. Funkar bra för mig.

"Han ser nervös ut"

Nivån i den andra kvalgruppen var inte avsevärt högre. Faktum är att ett kast på 74,67 visade sig vara tillräckligt för att nå final – helt inom räckhåll med ett årsbästa för båda finländarna. Och inom marginalen för de där metrarna Seppänen talade om.

För Aaron Kangas fanns alltså alla chanser att avancera. Men då stelnade han fullständigt.

Det första kastet landade på 69,69. Och det visade sig bli kvalets bästa kast för Kangas.

Programmet är inte längre tillgängligt

– Han ser nervös ut och är för försiktig. Då flyger inte släggan heller, var tränaren Kalle Lehmusvuoris syn på det hela i Yles sändning.

Kangas gjorde sommarens hittills sämsta tävling i Eugene.

– Hopplöst, säger en uppenbart besviken Kangas själv.

– Tekniken var för hafsig, jag försökte för mycket och då hölls det inte ihop. Det fanns chanser att gå till final, men min nivå räckte inte till. Jag försökte på ett för långt kast med tanke på dagsformen. Frustrerande.

Kangas gjorde en sensationell säsong 2020. Han kastade 79,05 och hörde till den absoluta världseliten. Förra året prickade han ännu närmare 77 meter, i år hittills endast 75,03.

– Släggkastning är en känslig gren, allt kan vända under en träning, plötsligt kan jag förstå var skon klämmer. Förra säsongen kände jag ett tryck mentalt, men problemet ligger inte mellan öronen nu. Jag måste bara få tekniken att klaffa.

Resultat, herrarnas släggkval

Pawel Fajdek POL 80,09 Q
Daniel Haugh USA 79,34 Q
Wojciech Nowicki POL 79,22 Q
Bence Halasz HUN 79,13 Q
Rudy Winkler USA 76,97 Q
Eivind Henriksen NOR 78,12 Q
Quentin Bigot FRA 75,62 Q
Mykhaylo Kokhan UKR 76,22 Q
Nick Miller GBR 77,13 q
Christos Frantzeskakis GRE 76,03 q
Humberto Mansilla CHI 75,33 q
Alex Young USA 74,67 q
...
Tuomas Seppänen FIN 72,81
Aaron Kangas FIN 69,69

Diskussion om artikeln