Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Krista Tervo skakade av sig det mentala spöket och fixade VM-finalplatsen: "Inte tackar jag nej till en medalj" – också Silja Kosonen galant vidare till final

Uppdaterad 16.07.2022 01:05.
Programmet är inte längre tillgängligt

Blygsam öppning – följt av ett pangkast. Krista Tervo hittade lugnet i släggkvalet och får nu se fram emot sin första stortävlingsfinal. Samma gäller för Silja Kosonen, som likaså lyckades ypperligt.

Huhu, utropar Krista Tervo högljutt och torkar den imaginära svetten ur pannan, när hon får syn på det samlade finländska presspacket i intervjuzonen i Hayward Fields katakomber.

Hon har nyss stått för sin överlägset bästa mästerskapsprestation i karriären. En sjunde plats i VM-startfältet inför mästerskapet ger fog för att drömma stort. Men med tre misslyckade stortävlingskval bakom sig hade Tervo en hel del att bevisa i släggringen i Eugene.

Då visade den finländska rekorddamen att hon minsann pallar trycket.

Första försöket blev bara uppvärmning med blygsamma 68,35. I andra rundan visade Tervo att hon är att räkna med då hon kirrade finalplatsen med finfina 73,83, karriärens tredje bästa resultat.

– Jag höll det tillräckligt enkelt. Jag kan inte börja tänka att 'nå nu ska jag kasta 75 meter', för då misslyckas jag garanterat. Nu lyckas jag hålla mig avslappnad och lugn genom hela kvalet.

– Efter Tokyo, där jag blev utan resultat i kvalet, tänkte jag det säkert kommer att bli svårt att gå till följande stortävling. Men på något sätt lyckades jag samla tankarna. Något har man visst gjort rätt, säger Tervo och skrattar så det ljuder över hela intervjuzonen.

Krista Tervo kastar slägga.
Bildtext Krista Tervo behöll lugnet i släggburen.
Bild: Lehtikuva

Hur mycket stress kände du inför kvalet?

– Faktiskt inte så mycket. Överraskande lite. Kanske rutinen börjar synas, jag klarar numera av att koncentrera mig på det väsentliga, allt kretsar inte längre kring nervositet.

– Man måste komma ihåg att njuta, inte bara att se på det här som en prestation. Ibland har det blivit lite för mycket åt det hållet för mig. Man måste hitta det egna lugnet. Jag minns knappt något av kastet. Det var avslappnat och raskt – very nice!

Tervo har medgett att hon har haft svårt med nervkontrollen tidigare och förberedelserna inför VM har innehållit arbete med en mental tränare. Det har gett resultat.

– Det var bra rytm och balans i kastet. Sidorörelserna saknades och accelerationen ökade hela tiden, slungkraften blev bästa möjliga, analyserade Yle Sportens expert Mikael Ylöstalo.

– Ett fenomenalt kast. Hon tog det lite väl säkert i första rundan, men i andra lossnade det, gladde sig grentränaren i slägga, Kalle Lehmusvuori.

"Så fick man skämmas igen"

Nordamerikanerna Brooke Andersen (årsbästa 79,02), Janee' Kassanavoid (78,00) och Camryn Rogers (77,67) är de enda över 76 meter av VM-deltagarna i sommar.

– Jag tror att jag har alla chanser till åtminstone en poängplats. Allt utöver det är bara plus, säger Tervo vars nationsrekord från mars lyder 74,40.

Krista Tervo ler.
Bildtext Tervo kunde lämna stadion med lättnad i stegen.
Bild: Lehtikuva

Inte är du så långt från medaljkampen heller, vad tänker du om det?

– Inte tackar jag nej till en medalj om jag råkar ha en bra dag, det är klart. Men jag försöker hålla mig lugn.

Känns det att det kan finnas fler meter i kroppen?

– Det här var mer eller mindre ett vanligt kast för mig, inget extra. Så samma borde åtminstone vara möjligt. Varför inte också mera om det träffar rätt. Så absolut, allt är möjligt.

Krista Tervo kastade i kvalgrupp A och mötte de övriga finländarna Silja Kosonen och Suvi Koskinen som kastar i B-gruppen när hon vandrade ut från tävlingsbanan.

– Jag skrek 'kämpa tjejer' allt jag orkade och ropade så hårt alla vände sig om och tittade. Så fick man skämmas igen, säger Tervo med ännu ett hjärtligt skratt.

Lysande serie av Kosonen

Om det sedan berodde på Tervos skrik eller inte, så lyckades också Kosonen alldeles strålande. Juniorvärldsrekorddamen kastade i sig goda 70,68 i första kastet, följde upp med 72,15 i andra och fullbordade kvalet med 71,92 i tredje.

– Jag är helt skitglad. Tre bra kast, och det tredje tog dessutom i buren och kunde ha gått ännu längre. Jag känner mig redan som en vinnare, säger Kosonen.

72,15 var karriärens fjärde bästa resultat för Kosonen och räckte till en sjunde plats i sammandraget. Tervo slutade trea i kvalet bakom hemmakastarna Kassanavoid och Andersen.

– Jani (tränaren Pihkanen) sa att jag skulle kasta med 97,5-procentig effekt, inte helt all in ännu. I finalen behöver jag sedan inte längre hålla igen, då är det fullt ös.

Hur tror du tekniken håller ihop när du drar upp effekten till max?

– Oj, svår fråga. Det är kanske lite, nå … nog tror jag den håller. Visst har jag märkt att tekniken inte är den bästa när jag spänner skruven, men nog ska det gå. Så bra kändes det ändå i dag.

Finlands tredje representant Suvi Koskinen stod för karriärens sjätte längsta båge och slutade 23:a totalt med resultatet 67,98.

Finalen går av stapeln på söndag klockan 21.35.

Slägga, damer, kval

Janee Kassanavoid USA 74,46
Brooke Andersen USA 74,37
3. Krista Tervo FIN 73,83
Camryn Rogers CAN 73,67
Annette N Echikunwoke USA 72,60
Sara Fantini ITA 72,38
7. Silja Kosonen FIN 72,15
Blanka F Ghelber ROU 72,00
Jillian Weir CAN 72,00
Na Luo CHN 71,36
Hanna Skydan AZE 70,93
Greta Ahlberg SWE 70,87 PB
-----
23. Suvi Koskinen FIN 67,98

Diskussion om artikeln