Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Norska EM-mardrömmen fullbordad – svenska tränaren pekas ut som syndabock efter fiaskot: "Tycker så synd som spelarna"

Uppdaterad 16.07.2022 01:03.
Programmet är inte längre tillgängligt
Se nicken som satte punkt för Norges EM! - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Storhetsdagarna för norsk damfotboll känns väldigt avlägsna. För andra EM-turneringen i rad missar Norge kvartsfinal – efter att den skakiga insatsen mot Österrike resulterat i en ödesdiger förlust.

Efter en traumatisk 0–8-förnedring mot värdnationen England hade Norge kniven mot strupen i gruppspelsavslutningen.

Bara en seger mot Österrike skulle räcka för att ta sig till kvartsfinal. Annars var fiaskot från EM 2017 – slutspelsmissen – upprepad igen.

På planen spökade nerverna och osäkerheten från utskåpningen i norskornas sinne. Samtidigt som desperationen och paniken växte i det norska lägret stod Österrike för en klockren insats.

Att Norge fick i väg sitt första avslut på mål i den 89:e minuten säger det mesta. Österrike fixade segern med uddamålet och får ladda för kvartsfinal mot Tyskland, i egenskap av grupptvåa bakom England.

– Just nu känns det bara tomt. Det vi presterat är inte tillräckligt bra. Vi måste hem och träna mer, kommenterar stjärnspelaren Caroline Graham Hansen för norska TV 2.

Experten: "Aldrig sett en tränare som hämmar spelarnas potential så mycket"

Målet som blev ödesdigert ur norskt perspektiv kom från österrikiska spjutspetsen Nicole Billas panna. Anfallaren fick till en perfekt placerad nick på Verena Hanshaws inlägg med knappt tio minuter till halvtidsvilan.

Minerna bland de norska spelarna var nervösa. Och spelet var skakigt rakt igenom.

Kritiserade svenska tränaren Martin Sjögren såg allt mer pressad ut när hans lag inte fick till det framåt – och efter fiaskomatchen som avslutar Norges EM lär hans dagar som förbundskapten vara räknade.

– Det är tungt, vi var inställda på att ta oss vidare. Jag kan se att alla är mycket besvikna och ledsna. Det är tuffa ögonblick när det blir så här, säger Sjögren i TV 2.

Martin Sjögren står med händerna i fickorna.
Bildtext Är Martin Sjögrens dagar som norsk förbundskapten räknade?
Bild: IMAGO/Colorsport/ All Over Press

I Norge är man inte nådiga – och just Sjögren är huvudmålet för kritiken. Under svenskens tid vid rodret har man blivit utslagna ur två EM-gruppspel och en VM-kvartsfinal.

– Jag tycker så synd om de norska spelarna. Jag har aldrig sett en tränare som hämmar spelarnas potential så här mycket, slår NRK-experten Carl-Erik Torp fast.

– Norge framstår som en blek version av sig själv, och det är på grund av tränaren och hans system.

TV 2:s expert Yaw Ihle Amankwah var inne på samma linje.

– Planlöst, rörigt och krångligt. Uttåget är på många sätt beskrivande för Sjögrens tid i landslaget.

Nordirländska amatörerna utan chanser mot England

I Southampton stod det redan inför matchen klart att England vinner gruppen och att Nordirland blir sist.

Engelskorna fullbordade ett perfekt gruppspel med att köra över de nordirländska amatörerna med 5–0. Nionde raka segern för det engelska lag som ännu inte släppt in ett mål i hemmamästerskapet.

I stället för att rotera och vila nyckelspelare gick England ut med samma uppställning som städat undan Österrike och Norge.

Nordirländskorna stod ändå emot överraskande länge, först med några minuter till paus fick värdlaget in ett par bollar genom Fran Kriby och Bethany Mead. Under andra halvan växte ledningen tack vare Alessia Russos dubbel och ett självmål.

Programmet är inte längre tillgängligt
England krossade Nordirland – se målen! - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Grupp A

Österrike–Norge 1–0 (1–0)
Nordirland–England 0–5 (0–2)

Diskussion om artikeln