Hoppa till huvudinnehåll

Sport

"Jag hade superroligt" – Saga Andersson nära skrällfinal i VM-debuten, Nathalie Blomqvist skadad och ledsen

Saga Andersson tar sats i stavhoppet.
Bildtext Saga Andersson presenterade sig för internationell publik.
Bild: Lehtikuva / Vesa Moilanen

Två med beröm godkända stortävlingsdebuter – två vitt skilda sinneslägen efteråt. Varken Nathalie Blomqvists eller Saga Anderssons första VM-äventyr ledde till avancemang.

Nathalie Blomqvist är märkbart besviken när hon kliver in framför Yle Sportens mikrofon i intervjuzonen på Hayward Field i Eugene.

Till och med överraskande besviken, med tanke på att hon nyss sprungit karriärens tredje bästa tid på 1 500 meter som skulle ha inneburit personbästa med över tre sekunder ännu för ett par månader sedan.

Orsaken är ändå inte tiden och loppet i sig, utan bakslagen i uppladdningen som omöjliggjorde den verkliga fullträffen.

– Jag har inte fått gjort den träning jag skulle ha behövt och formtoppen har lite försvunnit. Vilket är synd eftersom jag skulle haft kapacitet att göra en tid långt under 4.10. Det här var förstås ingen stor underprestation, jag var ungefär på min egen nivå, men jag hade väntat mig mer. Jag brukar prestera när det gäller.

Nathalie Blomqvist mästerskapsdebuterade - Spela upp på Arenan

Blomqvist, 21, har besvärats av en skadad akillessena sedan midsommaren. Hon har endast ett pass med spikskor i ryggen från de senaste veckorna.

– Det har inte varit lätt, men jag är ändå glad över att jag tog mig hit. Det var en jättehäftig upplevelse och motiverar mig att fortsätta kämpa, så jag en dag är där uppe och fajtas i täten, säger Blomqvist som var den tredje yngsta deltagaren på 1 500 meter.

IK Falken-löparen hängde med huvudklungan drygt halvvägs in i loppet innan hon sakta halkade efter. Hon var 37:a i sammandraget med tiden 4.11,98. Sitt personliga rekord 4.10,25 löpte hon i Manchester i början av juni.

– Jag gissar att jag frisk skulle haft kapacitet på en tid ner mot 4.07. Jag vet att det finns i kroppen, så bara jag får foten i skick och kan träna som jag vill, så kommer det nog ännu i sommar. Men jag hade såklart velat göra det här, när jag en gång fick chansen.

Nathalie Blomqvist springer.
Bildtext Foten ger Nathalie Blomqvist huvudbry.
Bild: Lehtikuva / Vesa Moilanen

Skadan slänger också en skugga över Blomqvists EM-chanser. Det tas in betydligt färre löpare på 1 500 meter till EM än VM, och för tillfället ligger Blomqvist utanför. Hon skulle behöva ett lyckat lopp i Jyväskyläs GP den 26 juli.

– Det kan bli tajt att få foten i hundraprocentigt skick. Vi måste ta en funderare hur vi ska göra för att det ska lyckas. Foten borde egentligen fås i skick till nästa helg, så jag skulle kunna göra en bra träning före loppet. Utmanande blir det.

Saga Andersson snudd på finalist

Om Nathalie Blomqvist vandrade igenom intervjuzonen med nedsjunket huvud, närmast skuttade Saga Andersson fram med ett stort leende på läpparna.

Esbo IF:s stavhoppare blev blixtinkallad till VM men lyckades strålande trots den korta förberedelsetiden. Andersson klarade 420 i första, 435 i andra och var ytterst nära att överskrida 450 i tredje.

– När jag landade på madrassen såg jag att ribban låg kvar. Jag hann redan tänka att den stannar uppe, men så bestämde den sig tydligen för att trilla ner, berättar Andersson med stor inlevelse.

– Men det var ändå ett av de bästa hoppen jag någonsin gjort på tävling. Att jag ännu lyckas med det i en så här stor tävling gör att jag måste vara jättenöjd med mig själv.

Saga Anderssons försök på 450 - Spela upp på Arenan

Anderssons personliga rekord är 445, som hon klarat två gånger i sommar. 450 skulle ha betytt en smått sensationell finalplats. Nu var Andersson första utanför, eftersom även 435 i första försöket gav avancemang.

– Lite blandade känslor har jag. Jag är irriterad, men på ett bra sätt. Mest är jag ändå glad, det var så fint att vara med här. Jag hade superroligt och det var ett av mina viktigaste mål i dag, att klara av att njuta. Det är otroligt viktigt.

Saga Andersson tar sig över ribban.
Bildtext Saga Andersson kan få en ny chans i friidrotts-EM senare i sommar.
Bild: Lehtikuva / Vesa Moilanen

Den dubbla junior-EM-fyran ser VM-debuten som sin bästa mästerskapsinsats. Hittills. Hon är för tillfället på väg till EM i München i augusti via rankning och jagar ännu extratillskott i poängkassan i tävlingar i Sverige den 26 juli.

Tar hon sig till München känner hon sig tack vare erfarenheterna i Eugene som en bekvämare stortävlingshoppare än tidigare.

– Naturligtvis! Jag har lärt mig jättemycket, om till exempel stresshantering, vad man ska göra när man är nervös. Det gick i vågor i dag, emellanåt var jag jättenervös och sen plötsligt bara log jag och hade roligt. Det här pushar mig ännu högre i framtiden.

Diskussion om artikeln