Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Direkt: Efter tunga kritiken – litar Anna Signeul på bänken då Finland tackar för sig mot Tyskland?

Från 2022
Uppdaterad 16.07.2022 22:45.
Linda Sällström och Adelina Engman firar Finlands mål mot Spanien.
Bildtext Linda Sällström är den enda finländaren som gjort mål i EM.
Bild: Shaun Brooks/Action Plus/Shutterstock/All Over Press

En sak är säker: Finland kommer att ställa upp med en ny elva mot Tyskland. Coronapositiva landslagsveteraner gör att Anna Signeul tvingas agera – men gör hon fler byten än hon måste?

Finland–Tyskland klockan 22.00

Stadium MK, Milton Keynes
Kommentatorer: Sebastian Backman och Minea Lassas

Förutsättningarna: Tyskland är klar gruppetta och Finland klar jumbo. Spanien behöver ett kryss för att sluta tvåa, Danmark måste vinna.

Programmet är inte längre tillgängligt
EURO 2022 i fotboll: FIN - GER (svenskt referat) - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Finlands läge: Jakt på värdig avslutning

Noll poäng och redan utslagna ur turneringen – Finlands läge efter två matcher i dödens grupp är precis så dystert som realisterna/pessimisterna hade förutspått.

Nu gäller det att ro hem EM-projektet på ett snyggt sätt. Matchen mot Tyskland kommer med största sannolikhet att vara storturneringssvansången för rutinerade landslagsveteraner som Tinja-Riikka Korpela, Anna Westerlund och Tuija Hyyrynen.

Därför är det extra knäckande att trion får följa med kvällens match från rejäl distans: alla tre har nämligen testat positivt för corona under turneringen.

Och det tar inte slut där.

Sanni Franssi missade fredagens träning på grund av illamående, och testade efter det positivt för coronaviruset. Jenny Danielsson – som stod för Finlands vassaste chans mot Danmark – är skadad och kan inte spela. Det meddelade Bollförbundet ett par timmar innan kickoff.

Smådskadade Adelina Engman klarade däremot av att träna normalt i går och är igen aktuell för spel.

Kommer vi att minnas den här turneringen för någonting annat än Sällströms blixtmål? Lyckas Finland få en till hörna i turneringen? Ungefär så lågt ställda är förväntningarna, tyvärr.

Tysklands läge: Blickarna mot kvarten

Efter två störtimponerande segrar med 4–0 över Danmark och 2–0 över Spanien har Tyskland seglat upp som en av de allra största guldkandidaterna i hela EM.

De tyska tankarna snurrar kring kvarten mot Österrike om fem dagar. Dagens match är mest en formalitet att stöka undan.

Räkna med att det vittröjade maskineriet sparar på nyckelspelarnas ben och luftar bänken. Målsättningen är att hålla gruppspelsnollan utan att riskera onödiga skador.

Finland har som bekant åkt på smällar både på corona- och skadefronten. Tyskland har drabbats ännu värre.

Det största orosmomentet för Tyskland är viktiga anfallspjäsen Lea Schüllers positiva coronatest. Men landet lider ingen brist på kapabla målskyttar.

Det kommer att bli rotation, avslöjar den tyska landslagslotsen Martin Voss-Tecklenburg.

– Men vi kommer inte att byta allihop.

Håll koll på: Den blåvita bänken

Mot Danmark visade Signeul ingen tilltro till bänkspelarnas färdigheter. Hon gjorde bara två byten och vinkade bisarrt nog ut Sällström – som varken hade skadekänningar eller kände sig speciellt trött – då Finland febrilt jagade en kvittering.

Frågan är om landslagslotsen tänker fortsätta med sitt låsta tankesätt kring uppställningen, eller ge fler spelare chansen att säga "jag fick också spela i EM, inte bara sitta på bänken!"

– Vi vill ställa upp med elva spelare som kan göra en bra prestation. Alla kan göra det jobbet, säger Signeul.

Veteranen Essi Sainio har fått rejält med speltid i turneringen och tycker inte att landslagskamraterna som nött bänk nödvändigtvis behöver få spelminuter.

– Vi måste hålla oss till vår egen plan, det är ingen idé att göra för många byten nu, sa hon på torsdagens presskonferens.

Heidi Kollanen springer med bollen.
Bildtext Sju blåvita spelare har ännu inte spelat. Heidi Kollanen hör till dem som blivit utan minuter och börjat meddela om visst missnöje.
Bild: All Over Press/ Juha Tamminen

Det är förstås tråkigt att bara spana in Finlands bänk, så släng också några ögonkast på Natalia Kuikkas och Eveliina Summanens ageranden centralt i banan. Kuikka var fenomenal mot Danmark, medan Summanen inte nådde sin högstanivå.

Om Finland inte klarar av den tyska pressen och bara tvingas slå långbollar blir kvällen lång och tung. Summanen spelar en viktig roll i den första uppspelsfasen med löpningar och passningar.

Kommentatorns tips: Tyskland tar det

Ingenting annat än en klar tysk seger är att vänta. 3–0.

Spelare i rött ligger ner på gräset.
Bildtext Nere men inte ute. Både Danmark och Pernille Harder har rest sig i EM:s gruppspel.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Danmark–Spanien klockan 22.00

Brentford Community Stadium, London
Kommentator
: Christoffer Herberts

Programmet är inte längre tillgängligt
EURO 2022 i fotboll: DEN - ESP (svenskt referat) - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Danmarks läge: Svajar oroligt, men står ännu upp

Till skillnad från Norge klarade det danska laget av att resa sig efter en knock. 0–4 mot Tyskland i premiären var en smäll som sved för förra EM-turneringens finalist. Men laget klarade av att hantera läget mentalt. Fokus hittades och efter 1–0 mot Finland är allt igen möjligt. Seger mot Spanien och laget spelar kvartsfinal mot England på onsdag.

Knockades gjorde också absoluta nyckelspelaren Pernille Harder som efter att ha avgjort mot Finland fick en rejäl smäll i huvudet och byttes ut. Men också Harder har kommit på fötter igen och finns med i startelvan i kväll.

Samtidigt var den danska insatsen mot Finland inte särskilt imponerande. De rödvita gjorde vad som krävdes, men inte mer. Ska det bli avancemang måste den verkliga resningen nu komma på det spelmässiga planet. Och det är högst oklart om den formen finns.

Spaniens läge: Avsaknaden av skadade duon stor

Hur Spaniens läge hade sett ut utan de sena skadorna på Jennifer Hermoso och Alexia Putellas får vi aldrig veta, men utan den skadade duon ser Spanien inte ut som ett semifinallag.

Och det är just i rollerna som Hermoso och Putellas haft som det gapar mest tomt. Spanien hade sin vana trogen väldigt mycket boll mot Tyskland men kom ingen vart. Laget saknar desperat Hermosos killerinstinkt i boxen och Putellas förlösande kreativitet utanför den. Talande för dagens Spanien var att det framför allt var mittbackarna Mapi Leon och Irene Paredes som öppnade upp Finlands defensiv i premiären.

Nu är Spanien i en otacksam situation: Förlust mot Danmark och turneringen är över, floppen total. En poäng krävs för att nå en högintressant kvartsfinal mot England.

Prekärt läge, men två saker talar ändå för Spanien. Dels rutinen. Laget kryllar av spelare som varit i liknande situationer i alla juniormästerskap där Spanien varit så framgångsrikt det senaste decenniet, och lagets stomme från Barcelona är vana med vinn-eller-försvinn-läget från Champions League. Och tränaren Jorge Vilda har jobbat med de här spelarna länge och är helt rätt typ för att få fram harmonin som krävs.

Spelare i rött blickar ut över planen.
Bildtext Aitana Bonmati måste lyckas mot Danmark för att inte en av de stora EM-favoriterna ska försvinna.
Bild: IMAGO/Sports Press Photo/ All Over Press

Håll koll på: Dags för Bonmati att kliva fram

Visst glimtade hon till mot Finland, men spanska stjärnan Aitana Bonmati har som helhet inte levt upp till förväntningarna hittills i EM, något hon delar med flera av världens bästa spelare.

Nu gäller det för mittfältsgeniet från Barcelona. Hon är nyckeln till Spaniens avancemang. Gör hon som norska storstjärnorna Ada Hegerberg och Caroline Graham Hansen och försvinner helt i ödesmatcherna tar Spanien flyget hem i morgon.

Kommentatorns tips: Klassen tar ut sin rätt

Skadorna påverkar inte slutsatsen, visst är Spanien bättre än Danmark. Något som inte minst finländska tittare vet efter att ha följt Finlands två första matcher.

Vinnarmentaliteten från Barcelona kommer fram. Spanien klarar av att hantera trycket och vinner med 2–0.

Diskussion om artikeln