Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Tyskland ställde ner skåpet i Milton Keynes: Finland utspelat efter noter i sista EM-matchen – tysk fartfotboll visade stora klasskillnaden

Uppdaterad 17.07.2022 00:57.
Finland chanslöst mot Tyskland – se målen! - Spela upp på Arenan

Fem spelare kastade in handduken före avspark, resten blev uppätna av hungriga tyskor. Finland åker hem från EM med tre förluster i bagaget – mot Tyskland var landslaget chanslöst.

Avsluta med stil.

Det var Finlands huvudmålsättning när landslagets EM-turnering gick i mål mot Tyskland. Men efter nittio minuter som man mest kommer att minnas som en tysk uppvisning säger Finland adjö med en insats som blottlade avståndet till världstoppen.

Tyskland vann med 3–0 i ett skönt sommarvarmt Milton Keynes. Bara, ska väl tilläggas.

De finländska spelarna slet ont i två halvlekar utan att ha kraften eller förmågan att få fason på sitt eget spel. Det blev mest en försvarskamp då ett fyndigt Tyskland spelade med fart och tryckte tillbaka Finland under stora delar av matchen.

– Visst har vi en hel del att lära oss innan vi når den europeiska eliten. Det här var en viktig erfarenhet, nu i efterhand får vi titta närmare på vad som inte fungerade, kommenterar Eveliina Summanen för Yle.

Det blev tre raka förluster för Finland och nu är det dags att åka hem från EM. Gruppsegraren Tyskland fortsätter sin turnering med kvartsfinal mot Österrike på torsdag.

– Nu vet vi åtminstone vilken nivå den här sortens turnering håller, och det är något som kan hjälpa oss då vi jobbar vidare under framtida samlingar, säger målvakten Katriina Talaslahti.

40 minuter före första målet

Lördagens gruppspelsavslutning visade sannerligen klasskillnaden som finns mellan Finland och Tyskland.

Båda lagen var tvingade till förändringar av olika anledningar. Finland hade fyra coronapositiva startspelare och en skadad bänkspelare utanför truppen – Tyskland hade avstängningar, småskador och coronasmitta på tunga namn.

Sophia Kleinherne och Adelina Engman i närkamp.
Bildtext Tysklands första målskytt Sophia Kleinherne var en som fick chansen i Tyskland – här i en närkamp mot Adelina Engman.
Bild: Tomi Hänninen / Yle

Trots att matchen var betydelselös för båda lagen gav Tyskland prov på proffsighet då laget trissade upp tempot omgående. Det var spel mot ett mål i första halvlek – Tyskland vann avslutsförsöken med 20–1 – och det kändes som en ren tidsfråga innan det skulle rassla till bakom finska målvakten Katriina Talaslahti.

– Jag tycker att vi lyckades hålla det tätt i försvaret i första halvleken, men faktum är att vi mötte ett skickligt lag, fortsätter Summanen.

Katriina Talaslahti pekar.
Bildtext Katriina Talaslahti fick svettas ordentligt i den blåvita kassen.
Bild: Tomi Hänninen / Yle

Talaslahti höll nollan rätt länge i sin andra landskamp. De tyska skotten gick utanför eller fastnade på finska ben, men till slut blev den tyska belägringen av offensivt straffområde för mycket.

De finska spelarna missade markeringen på Sophia Kleinherne vid ett inlägg och hon nickade in rättvisa 1–0 med fem minuter till paus.

Vågen rullade

Finländarna som hoppades på en kursändring efter paus fick glömma det. Tyskland vällde fram och i 48:e minuten kom 2–0 då stjärnan Alexandra Popp fick gå upp helt ostört och nicka in ett inlägg.

De tyska supportrarna var många, de hade anledning att jubla och de vevade friskt med sina svartrödgula flaggor. Det här var en tyskt tonsatt kväll och många av de finländska spelarna var ett par nummer för små.

– Åtminstone när det kommer till farten de har i spelet så ligger de före oss, och så förstås i avsluten. Där kan vi bli mycket bättre. Man märker att ligorna i många länder håller superhög nivå, tycker Talaslahti.

Finska landslagsspelare deppar.
Bildtext Uttåget var klart redan inför avspark, men den klara förlusten tog hårt på flera av de finländska spelarna.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Vågen rullade runt på läktaren i flera minuter efter Popps mål, tyskarna trivdes och allt kulminerade då Nicole Anyomi stänkte in 3–0 efter att Finland inte fick undan bollen.

Sista tjugo minuterna lättade Tyskland på trycket, båda lagen luftade spelare och slutskedet spelades mest undan.

Finland har gjort sitt i England – och i ärlighetens namn kommer rätt få utanför Finlands gränser att sakna de blåvita färgerna då slutspelsfasen startar i EM.

EM i fotboll, grupp B

Finland–Tyskland 0–3 (0–1)
40' Sophia Kleinherne 0–1
48' Alexandra Popp 0–2
63' Nicole Anyomi 0–3

Finland (4–4–2): Katriina Talaslahti (mv) – Emma Koivisto (46' Anna Auvinen), Natalia Kuikka, Elli Pikkujämsä (v), Nora Heroum – Heidi Kollanen (65' Ria Öling), Eveliina Summanen (65' Essi Sainio), Emmi Alanen, Adelina Engman (71' Olga Ahtinen) – Linda Sällström (81' Amanda Rantanen), Juliette Kemppi.

Tyskland (4–3–3): Merle Frohms (mv) – Sophia Kleinherne, Marina Hegering (46' Kathrin Hendrich), Sara Doorsoun, Giulia Gwinn (46' Nicole Anyomi) – Linda Dallmann (76' Laura Freigang), Lena Lattwein, Sara Däbritz – Klara Bühl (64' Jule Brand), Alexandra Popp, Svenja Huth (64' Tabea Waßmuth).

Publik: 20 721.

Danmark–Spanien 0–1 (0–1)

90' Marta Cardona 0–1

Diskussion om artikeln