Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Rovanperä har ryckt ifrån: Snabbast på sju av lördagens nio specialsträckor – dramatiska stunder då tre åskådare plötsligt stod på banan

Kalle Rovanperä i luften.
Bild: IMAGO/PanoramiC/ All Over Press

Kalle Rovanperä går från klarhet till klarhet vid VM-rallyt i Estland. Lördagen blev dagen för hans stora ryck, då han var snabbast på alla specialsträckor utom en. Försprånget till Ott Tänak är långt över en minut.

Rallyföraren Kalle Rovanperä har ett massivt försprång i VM-sammandraget, och läget är det samma i deltävlingen som just nu pågår i Estland.

Då tre dagar och 18 av tävlingens totalt 24 specialsträckor är avklarade, har Rovanperä varit snabbast på 10 etapper – varav 7 på raken under lördagen.

– Det löper bra, känslan i bilen är bra. Man kan inte göra så mycket annat än att köra bra. Jag behöver inte ta risker, så det här är ett helt bra sätt att köra, sade Kalle Rovanperä efter den 16:e specialsträckan.

Estlands VM-rally

Rovanperäs avstånd till stallkamraten Elfyn Evans på andra plats är en halv minut.

– Ärligt talat tror jag att jag inte kan köra i kapp honom. Idag har jag inte kunnat svara på Kalles fart, han kör nog väldigt bra i ledarposition, sade Elfyn Evans vid en målområdesintervju efter den 17:e etappen.

Inför den avslutande tävlingsdagen är de följande närmaste konkurrenterna, esten Ott Tänak över en minut bakom och belgaren Thierry Neuville nästan två och en halv minut bakom Rovanperä.

– Bara en dag återstår, man vinner inte så mycket genom att pressa på. Jag håller gärna min tredje plats, men tävlingen är inte över ännu och förhållandena är intressanta, sade Ott Tänak efter den 17:e specialsträckan.

Åskådare plötsligt på banan

Norrmannen Oliver Solberg fick se upp på den 16:e specialsträckan, då tre åskådare plötsligt stod mitt på vägen i snabb kurva.

– De var tvungna att hoppa bort från vägen. Det var helt galet, berättade Oliver Solberg i målzonsintervjun.

Estlands VM-rally 18/24

1. Kalle Rovanperä, Toyota 2:07.53,0
2. Elfyn Evans, Toyota +29,1
3. Ott Tänak, Hyundai +1.11,5
4. Thierry Neuville, Hyundai +2.20,3
5. Takamoto Katsuta, Toyota +3.43,0
6. Adrien Fourmaux, Ford +3.53,9
7. Esapekka Lappi, Toyota +4.35,4
8. Pierre-Louis Loubet, Ford +6.16,4
9. Gus Greensmith, Ford +7.22,9
10. Andreas Mikkelsen, Skoda +8.39,7
11. Teemu Suninen, Hyundai +8.50,3