Hoppa till huvudinnehåll

Sport

De blåvita betygen efter förlusten mot Tyskland: Debutanten Talaslahti fräsch fläkt i nytt tungt nederlag

Finland släpper in ett mål mot Tyskland.
Bildtext Finland fick kapitulera tre gånger mot Tyskland.
Bild: Michael Zemanek/Shutterstock/All Over Press

EM-turneringen är över för Finland och domen är inne. Yle Sporten delar ut tre sjuor som bästa betyg då spelarinsatserna mot Tyskland summeras.

Betygsjuryn bestod av Minea Lassas och Sebastian Backman.

Målvakt:

Katriina Talaslahti 7

Gjorde en godkänd storturneringsdebut. Plockade ner en hel del bollar, men stod inte för någon jätteräddning under matchen. Lite osäker i vissa lägen. Släppte in tre mål.

Försvarare:

Nora Heroum 5

Den svagaste länken i en backlinje som släppte in tre mål. Hade svårt att hänga med då tyskarna gasade på och såg svajig ut i duellspelet. Bidrog inte i uppspelsfasen, utan tappade snarare bollar.

Elli Pikkujämsä 6

Gick bort sig vid Tysklands första mål. Försökte sig på många uppspel, men slutresultatet var sällan lyckat. Spelade inte ut sig i onödan utan höll sig på rätt sida – men var stundvis onödigt passiv.

Natalia Kuikka 7

Stod inte för en lika bländande insats som mot Danmark, men gjorde inte heller bort sig. Visade prov på fin spelförståelse i flera situationer, vilket lugnade ner lägen som höll på att eskalera.

Emma Koivisto 6

Var inte sig själv i duellspelet och verkade orolig för att gå fel in i situationer. Blev passiv i vissa lägen, vilket kostade sig, särskilt vid 1–0-målet. Kom inte åt att visa upp sin styrka i offensiven. Utbytt i halvtid.

+ 46 Anna Auvinen 6

Fick göra sin stortävlingsdebut som 35-åring. Väldigt osynlig i matchen. Kom in i halvtid, efter det släppte Finland in två av tre mål.

Mittfältare:

Adelina Engman 7
(+71 Olga Ahtinen)

Var piggast i Finlands anfallsuppsättning. Försökte mycket och tänkte framåt, då många andra blev onödigt försiktiga. Fanns rum för förbättring i passningsspelet.

Eveliina Summanen 5
(+65 Essi Sainio)

Turneringens största blåvita besvikelse med tanke på grundnivå och kunnande. Spurs centrala mittfältare tappade bollar, orsakade frisparkar och drog dessutom på sig ett gult kort.

Emmi Alanen 6

Löpte på som en vettvilling, precis som vanligt – men var alla löpningar de rätta och motiverade? Spelade ut sig en aning vid det första målet.

Heidi Kollanen 5
(+65 Ria Öling)

Gick in i sin första och sista match med iver och god attityd, men det riviga spelsättet gav inte resultat för Finland. Var svajig i defensiven – se bara på öppningsmålet. Var stod Kollanen?

Anfallare:

Linda Sällström 6
(+81 Amanda Rantanen)

Gjorde det hon kunde: överenskomna löpningar med hög intensitet under hela tiden hon befann sig på gräsmattan i Milton Keynes. Bidrog ibland positivt i defensiven. Fick tyvärr väldigt få bollar att jobba på.

Juliette Kemppi 5

Var som en kopia av Sällström, bara med sämre löpningar. Var väldigt osynlig i matchen.