Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Direkt: Hemfärd efter fiasko eller perfekt utgångsläge inför guldstriden? Allt är möjligt för Sverige och de övriga i grupp C

Uppdaterad 17.07.2022 19:21.
EURO 2022 i fotboll: SWE - POR (svenskt referat) - Spela upp på Arenan

Så här ska det se ut! Inför den sista omgången i gruppen kan alla fyra lag ännu sluta på samtliga placeringar mellan 1 och 4. Räkna med en dramatisk eftermiddag för Sverige och konkurrenterna.

Nederländerna och Sverige står på fyra poäng, Portugal och Schweiz har varsin. Alla lag har avgörandet i egna händer inför slutomgången, också utmanarna spelar sig vidare via övertygande trepoängare.

Som en extra krydda är kampen om gruppsegern här av största vikt. Det lag som slutar etta får möta Italien/Belgien/Island – för tvåan i gruppen väntar Frankrike.

Inför den sista omgången är det knapp fördel Nederländerna i den striden. Holland har en målskillnad på 4–3, Sverige ligger på 3–2. Det svenska laget måste alltså få ett bättre resultat än Holland för att kunna passera i tabellen. Blir målskillnaden identisk avgör antalet varningar (och utvisningar), och här är det klar svensk fördel inför slutomgången med tre holländska gula kort mot noll svenska.

Klockan 19.00 Sverige–Portugal

Sports Village, Leigh
Kommentator: Christoffer Herberts

EURO 2022 i fotboll: SWE - POR (svenskt referat) - Spela upp på Arenan

Sveriges läge: Kan så mycket bättre

Fyra poäng på två matcher är ett klart godkänt saldo, men det svenska spelet hittills i EM har varit snudd på underkänt. En av de allra största EM-favoriterna har spelat trögt, med långsamt bolltempo, en brist på kreativitet och dessutom med individuella misstag som ovälkommen krydda.

Det finns klara frågetecken kring formen för många av de förmodade stjärnorna: Stina Blackstenius, Magdalena Eriksson, Hedvig Lindahl och Lina Hurtig för att nämna några. Nu är dessutom lagkaptenen och centrala mittfältaren Caroline Seger skadad och det är osäkert om hon kan ta plats i startelvan.

Samtidigt: potentialen finns minsann och Sverige har varit med förr, om man säger så. Ett portugisiskt lag som inte har sina främsta styrkor i defensiven borde också passa som motståndare. Och går det inte vägen med förstaelvan har Sverige bredden som behövs för att kunna ändra på matchbilden med byten, nog så viktigt i den här turneringen.

Portugals läge: Över förväntan för bonuslaget

Med de blåvita på hemväg kan det igen vara all anledning att påminna om att Finland redan hade spelat bort Portugal från EM-slutspelet, då Anna Signeuls landslag bara släppte en poäng på två matcher till portugiserna i kvalet. Till slut fick Portugal plats som ersättare för utslängda Ryssland, och den sena inbjudan har laget tagit till vara på på ett starkt sätt.

Fyra gjorda mål på de två första matcherna är ett offensivt saldo som bara överträffats av England, Frankrike och Tyskland. Framför allt har Portugal utmärkt sig genom comebacker, 0–2 blev 2–2 mot Schweiz och 0–2 blev också 2–2 mot Nederländerna innan Portugal till slut fick ge sig i den senare matchen.

Det här laget är alltså offensivt kapabelt, mentalt starkt och svårt att ta kål på. Men tre matcher på nio dagar sätter sina spår och för att det ska bli avancemang krävs det ett smärre mirakel. Sverige är i alla fall varnat.

Svensk spelare i gul spelblus passar bollen.
Bildtext Fridolina Rolfö har gjort ett av de tre svenska målen i EM hittills.
Bild: IMAGO/Sportimage/ All Over Press

Håll koll på: Fridolina Rolfö

Vänsterfoten kan vara världens bästa och mot Schweiz i onsdags såg Barcelonastjärnan ut som Sveriges farligaste spelare i offensiven. Rolfö var också den som med ett distinkt avslut satte in öppningsmålet.

Användbar i många positioner och nyttig både som framspelare och avslutare. På en bra dag sprudlar Rolfö av självförtroende och framfusighet och hon blir den blågula nyckeln i den svenska jakten på tillräckligt många mål, gruppseger och det perfekta utgångsläget för knockoutskedet.

Kommentatorns tips: Krafterna slut för Portugal

Två gånger har Portugal redan kommit tillbaka starkt, en tredje gång lyckas det inte. Sverige tar ledningen och utnyttjar sedan luckorna som uppstår när portugiserna jagar. 3–0 till Sverige (minst), blågul gruppseger och en stormvarning inför resten av EM.

Nederländerna firar mot Portugal.
Bildtext Nederländerna måste sannolikt lyckas i målskyttet för att hänga på Sverige i kampen om gruppsegern.
Bild: Lehtikuva

Klockan 19.00 Schweiz–Nederländerna

Bramall Lane, Sheffield
Kommentator: Sebastian Backman

EURO 2022 i fotboll: SUI - NED (svenskt referat) - Spela upp på Arenan

Schweiz läge: Hoppet lever, svagt

I getingboet, som heter grupp C, är allt fortfarande öppet och Schweiz drömmer fortfarande om avancemang. Laget är tvunget att greppa ett halt halmstrå för att det ska gå vägen.

Alplandet är piskat att slå Nederländerna – och det är verkligen lättare sagt än gjort. Schweiz har nämligen aldrig lyckats med det konststycket i en tävlingsmatch.

Schweiz har otroligt nog inte vunnit en enda match 2022. Facit hittills är fyra förluster och tre oavgjorda matcher.

Laget har haft sin beskärda del av problem i England. Efter det tunga premiärtappet från 2–0 till 2–2 mot Portugal däckade noroviruset en stor del av truppen, som ändå visat prov på imponerande kämpaglöd.

Schweiz pinade länge Sverige och visade att laget tar vara på lägena. Ramona Bachmann straffade direkt Sverige då Hedvig Lindahl sjabblade, och Marianne Miettinens analys i Yle Sportens kommentatorsbås letade sig otippat nog hela vägen till England via den svenska kvällspressen.

– Vi känner oss starka och presterade bra mot Sverige efter en tuff start på turneringen. Tyvärr räckte det inte till poäng, sa försvararen Noelle Maritz på en presskonferens inför dagens match.

Nu uppges alla i truppen igen vara redo för spel.

Laget har kapacitet att göra livet surt för ett målskillnadsjagande Nederländerna, som febrilt försöker undvika en nitlott mot Frankrike i kvartsfinal.

Nederländernas läge: Biter naglar – kan Miedema spela?

Katastrof, misslyckande, eller stor lättnad. Det är alternativen för Nederländerna i kväll.

Allt tyder på att det blir en upploppskamp mot Sverige som avgörs på målskillnad. Just nu är det fördel Nederländerna. Oavgjort räcker för avancemang – seger lär krävas för gruppsegern.

Nederländerna vet att grupptvåan går en urtuff kvartsfinal till mötes. Det vill landet allra helst undvika.

Landet har, precis som Schweiz, brottats med bekymmer i England. Lagets förstamålvakt Sari van Veenendaal skadade axeln i premiären mot Sverige och missar resten av turneringen. Efter bakslaget i mål testade världens kanske bästa anfallare positivt för coronaviruset.

Nu har alltså Oranje den otacksamma uppgiften att försöka hålla uppe den svenska måltakten med Vivianne Miedema som ett stort frågetecken i matchen.

Utan Miedema hade Holland det otippat tufft mot Portugal. Danielle van de Donks sensationella distansskott blev till slut tungan på vågen i 3–2-segern.

Nederländernas skadebekymmer verkar ändå lätta något: Jackie Groenen, stjärnspelare i EM 2017, är tillbaka efter coronabekymmer och Chelseabacken Aniek Nouwen är kvitt sina skadeproblem.

– Matchen mot Portugal var en bergochdalbana, men som tur var hittade vi fotfästet. Vi siktar på att växa under turneringens gång, säger tränaren Mark Parsons.

Håll koll på: Lieke Martens

Hon antecknades inte i målprotokollet mot Portugal – men utan Lieke Martens på planen hade Nederländerna sannolikt fått nöja sig med mindre än full pott.

Om Miedema saknas kommer Martens att få axla en ännu större och viktigare roll. Barcelonas nyckelspelare står för mångsidighet och explosivitet uppe i banan.

Lieke Martens med bollen mot Portugal.
Bildtext Lieke Martens är en spelare i världsklass och spindeln i nätet i offensiven.
Bild: IMAGO/Pro Sports Images/ All Over Press

Om matchen står och väger får årets spelare i världen 2017 lov att stiga fram. Martens var bäst i EM 2017 och nu krävs en ny MVP-insats för en lättare väg mot guldet.

Kommentatorns tips: Holland med darr på ribban

Håller hjärnkontoret hos holländarna? Svaret är ja, med darr på ribban. Det blir seger med 2–1, men räcker det till förstaplatsen i gruppen?