Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Fulla poäng för överlägsna Rovanperä i Estland! Tvåan Evans förlorade med en dryg minut: "Har njutit av helgen"

Från 2022
Uppdaterad 17.07.2022 17:01.
Programmet är inte längre tillgängligt
Kalle Rovanperä i mål som vinnare i Estland - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Kalle Rovanperäs dominans i Estland fortsatte under sista dagen, även om han kunde fokusera på att säkra segern. I VM-serien är finländarens försprång redan 85 poäng och stallchefen Latvala vågar utlova att titeln endast är en tidsfråga.

Överlägsna Kalle Rovanperä kunde lätta på gasen mot slutet av sista dagen av Estlands VM-rally. Trots det slog Rovanperä sin stallkamrat, walesaren Elfyn Evans med en dryg minut.

Finländaren noterades för snabbaste tiden på söndagens tre första specialsträckor - hans 11:e, 12:e och 13:e i hela rallyt.

Då Rovanperä koncentrerade sig på att säkra segern på de regniga vägarna på den estniska landsbygden, kunde Esapekka Lappi köra de snabbaste tiderna på två följande specialsträckorna.

Rallyts sista specialsträcka var en Power Stage-etapp, vilket innebar att extra VM-poäng stod på spel. Snabbast här? Kalle Rovanperä.

– Så roligt det var. Ett stort tack till kartläsaren Jonne Halttunen, veckoslutet var svårt. Tack teamet, som gör bilen snabb och uthållig. Tack Toyotas vd Akio Toyoda, det är trevligt att var en del av detta team, jublade Kalle Rovanperä i en snabbintervju efter målgången.

Rovanperä dominant, Lindholm knep VM-poäng

Talande för Rovanperäs styrka är att han den sista specialsträckan besegrade Evans med 22,4 sekunder och således förlängde avståndet i sammandraget till en dryg minut.

– Vi har njutit av det här veckoslutet. Emellanåt har vädret varit rätt utmanande. Hatten av för Kalle, vilken otrolig fart. Hoppeligan vinner vi dubbelt, sade Elfyn Evans i mål då Rovanperä ännu var på väg in.

Evans fick som han ville då han slutade tvåa efter Rovanperä.

Esten Ott Tänak kom trea i sin hemmatävling. Världsmästaren från 2019 var snabbast på en specialsträcka, då han delade bästa tid med Rovanperä på söndagens andra sträcka.

I sammandraget förlorade Tänak med nästan två minuter år Rovanperä. Tänaks stallkamrat i Hyundai, belgaren Thierry Neuville var knappa fyra minuter långsammare än Rovanperä.

Esapekka Lappi hade punktering tidigare under veckoslutet, men hann i mål på en sjätte plats nästan 5 minuter efter Rovanperä.

Ingåbon Emil Lindholm och kartläsaren Reeta Hämäläinen lyfte sig från 13:e plats till tionde under söndagens körning, och säkrade VM-poäng i huvudklassen. Lindholm kör i WRC2-klassen, men har nu knipit 4 pinnar i huvudklassen under denna säsong.

Latvala: "Titeln en tidsfråga"

För ett år sedan i Estlandsrallyt tog Rovanperä sin första seger i huvudklassen.

Nu tog han sin femte seger för säsongen. Dessutom har han vunnit sex tävlingar inom ett kalenderår sedan debutvinsten – något som inte upplevts sedan spanjoren Carlos Sainz och 1990-talets början.

Årets VM-serie är över halvvägs. Med åtta tävlingar körda och sex som återstår, leder Rovanperä sammandraget med hela 83 poäng till tvåan Neuville.

– Det är bara en tidsfråga när Rovanperä tar hem mästerskapet. Säsongen är halvvägs, så vi ska inte ta ut någonting i förväg. Men han behöver längre inte vinna lopp för att nå VM-titeln, så han har allt i egna händer, sade Toyotas stallchef Jari-Matti Latvala.

VM-serien fortsätter i Jyväskylä om tre veckor.

VM-rallyt i Estland

Slutresultaten efter den sista, 24:e specialsträckan.

1. Kalle Rovanperä Toyota 2:54.29,0
2. Elfyn Evans Toyota + 1.00,9
3. Ott Tänak Hyundai + 1.55,7
4. Thierry Neuville Hyundai + 3.53,3
5. Takamoto Katsuta Toyota + 4.13,4
6. Esapekka Lappi Toyota + 4.49,1
7. Adrien Fourmaux Ford + 5.09,2
8. Andreas Mikkelsen Skoda + 11.01,8
9. Teemu Suninen Hyundai + 11.27,1
10. Emil Lindholm Skoda + 13.04,8

Diskussion om artikeln