Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Valrossen simmade in i ryssja och välte fiskebåt – har nu fortsatt sin färd

Från 2022
En ryssja i vattnet bredvid en fiskebåt.
Bildtext Kustbevakningen fick rycka in för att hjälpa fiskaren som hamnat i sjönöd efter att valrossen vält fiskebåten. Valrossen simmade in i ryssjan ungefär hundra meter från stranden.
Bild: Sasu Mäkinen / Lehtikuva

Valrossen som irrat bort sig till Finland simmade mellan lördagen och söndagen från Fredrikshamn till Kotka – där den simmade rakt in i en fiskares ryssja och orsakade en räddningsoperation.

Valrossen gav en fiskare i Kotka en ordentlig kallsup när den först simmade in i fiskarens ryssja och sedan välte fiskarens båt så att hen flög i havet.

En patrull från kustbevakningen kom lyckligtvis snabbt på plats och räddade fiskaren ur vattnet.

Patrullen och fiskaren samarbetade för att klippa ett hål i ryssjan, genom vilket valrossen skulle kunna ta sig ut, berättar fältledare Eero Söder för STT. När kustbevakningen drog fiskebåten mot stranden lyckades valrossen lösgöra sig.

Valrossen har sedermera simmat vidare. Kustbevakningen önskar att den ska lämnas i ro.

Sjöbevakningen hjälper till att vända båten som valrossen vält.
Bildtext Flera bilder från räddningsoperationen.
Bild: Sasu Mäkinen / Lehtikuva
Sjöbevakningen försöker vända den fiskebåt som valrossen vält.
Bild: Sasu Mäkinen / Lehtikuva

På irrfärd i Finland

Valrossen upptäcktes först på en badstrand nära centrum av Fredrikshamn på fredagsförmiddagen. Senare under fredagen tog den en simtur men återvände för natten. På lördagen begav den sig av och sågs inte till innan den på söndagen simmade in i ryssjan utanför Kotka.

Att en valross påträffas i Finland hör inte till det normala och djurvetare är förbluffade. Valrossen lever vanligtvis i Arktis men har i sällsynta fall påträffats vid den svenska kusten och under våren också i till exempel Irland.

Källor: STT, sjöbevakningen, Iltalehti