Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Yle Sporten sänder: Kristiina Mäkelä ute efter VM-medalj i trestegsfinalen – sjukampen kulminerar

Uppdaterad 18.07.2022 23:12.
Programmet är inte längre tillgängligt
VM i friidrott, fjärde dagens kvällspass (svenskt referat) - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Tre finländare tävlar ännu under återstonden av den fjärde dagen av friidrotts-VM i Eugene. Största förväntningar bär Kristiina Mäkelä på sina axlar. I den trettonde stortävlingsfinalen ska fullträffen äntligen komma.

Hon har varit tydlig med sina målsättningar. Inför kvalet sade Kristiina Mäkelä att det är helt onödigt för henne att sikta på något annat än medalj. Samma upprepade hon efter en fulländad kvalinsats.

Utmaningen för Mäkelä blir att samla sig till finalen. Hon har tidigare kvalat in till nio mästerskapsfinaler (därtill har hon hoppat i tre direkta finaler inomhus) och bokförts för ett sämre resultat i finalen än i kvalet vid sex tillfällen.

– Jag har på riktigt aldrig känt mig så här fräsch efter ett lyckat hopp. Och överlag känner jag mig också mer trygg i mig själv. Jag tolererar nervositeten bättre, sade Mäkelä efter att ha lagt till en centimeter till sitt personbästa i kvalet.

Mäkelä var kvalets fyra med 14,48 bakom världsrekorddamen Yulimar Rojas (14,72), Maryna Bekh-Romanchuk (14,54) och Ana Lucia Jose Tima (14,52).

Mäkeläs främsta stortävlingsplacering är sjätte från inomhus-VM och inomhus-EM (två gånger). Utomhus har hon som högst varit två gånger nia i EM, elva i OS och tolva i VM.

Sipponen och Kortetmaa debuterar

Under natten gör också två finländare VM-debut. För Anniina Kortetmaa är Eugene överlag det första utomhusmästerskapet. Hon vek sig en sen plats i VM-flyget och avancemang från försöksheaten på 200 meter skulle vara en rejäl skräll.

Kortetmaas personliga rekord är 23,42 från förra säsongen, men hon sprang sin alla tiders överlägset snabbaste tid i Schweiz för ett par veckor sedan: 22,90 i en statistikoduglig medvind på 2,5 meter per sekund.

– Jag hade aldrig ens tänkt att det kunde vara möjligt att underskrida 23 sekunder före det. Nu har jag insett att det kan gå. I VM i Doha behövdes 23,10 för semifinal, men jag siktar främst på att springa nytt rekord, säger Kortetmaa.

Salla Sipponen och Anniina Kortetmaa.
Bild: Lehtikuva

Svårt blir avancemanget även för Salla Sipponen i diskus. Sipponen bytte tränare till Anssi Mäkinen inför säsongen och blev i juni åttonde finländare att överskrida 60 meter. Hon förbättrade sitt rekord med över en meter till 60,58.

– Anssi har ingjutit självförtroende i mig. Han är nästan alltid på plats på mina träningar, vilket jag inte varit van vid. Jag är jättenöjd med tränarbytet, säger Sipponen.

– Formen känns väldigt bra och jag har ingenting att förlora. Med en verklig fullträff kan finalplatsen vara möjlig, men det får räcka vart det räcker. Grete (Ahlberg, svensk släggkastare) visade att allting är möjligt även om man har ett av startfältets sämsta årsbästa.

Tävlingsdagens övriga finaler är herrarnas 3000 meter hinder, damernas 1500 meter och herrarnas höjdhopp.

Så här sänder vi

VM sänds direkt med svenska kommentatorer i TV2 och på Yle Arenan. Därtill bjuder Yle på enskilda streamar utan referat för grenar med speciellt finländskt intresse.

Tävlingarna kommenteras på svenska av Chriso Vuojärvi och expertkommentator Mikael Ylöstalo. Leif Lampenius har hand om de svenska kommentarerna för gång och maraton.

Program, dag 4

Förmiddagspasset:

kl. 19.30 – förmiddagspasset med svenskt referat på TV2 och Yle Arenan.

kl. 19.35 D sjukamp, längd
kl. 20.55 D sjukamp, spjut, grupp A
kl. 22.05 D sjukamp, spjut, grupp B

Kvällspasset:

kl. 3.00 – kvällspasset med svenskt referat på TV2 och Yle Arenan.

kl. 3.05 H 200 m, försöksheat
kl. 3.10 D diskus, kval, grupp A | Salla Sipponen
kl. 3.45 H höjd, final
kl. 4.00 D 200 m, försöksheat | Anniina Kortetmaa
kl. 4.20 D tresteg, final – Yle Arenan (utan referat) | Kristiina Mäkelä
kl. 4.35 D diskus, kval, grupp B
kl. 4.55 D sjukamp, 800 m
kl. 5.20 H 3 000 m hinder, final
kl. 5.50 D 1 500 m, final

kl. 9.00 – sammandrag av fjärde tävlingsdagen på TV2 och Yle Arenan.

Diskussion om artikeln