Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Wilma Murto millimetrar från 470 med en stav hon aldrig använt – slutade sexa i VM-finalen i Eugene: "Man måste våga ta stora beslut"

Uppdaterad 18.07.2022 06:30.
Programmet är inte längre tillgängligt

Efter femteplatsen i OS senast blev det en sjätte placering för Wilma Murto i stavfinalen i VM i Eugene. Murto hoppade årsbästa i finalen och var tredje bästa europé.

Det blev ännu en väldigt lyckad mästerskapsinsats av Wilma Murto i den soliga söndagskvällen i Eugene, även om de vildaste medaljdrömmarna inte besannades.

Finalen blev till slut överraskande högklassig med tanke på nivån i världen i sommar och en pallplacering hade krävt 480, vilket inte var realism för Murto efter den skadefyllda våren.

Murtos slutade sexa som tredje bästa europé med resultatet 460. Senast en finländsk kvinna erövrade en bättre VM-placering var Mikaela Ingberg med sin fjärde plats i spjut i Paris 2003. Paula Tarvainen var just sexa i Helsingfors 2005, även hon i spjutkastning.

Wilma Murto i Eugene 2022.
Bildtext Murto var millimeter ifrån att komma över 470.
Bild: Lehtikuva

– In i det sista trodde jag att jag klarar 470 och varför inte också 480 om jag kommer ända fram dit. Men jag måste väl vara nöjd. Det högsta stortävlingshoppet jag gjort och rent spel över 460. Men visst lämnar det en ganska stor hunger till EM, säger Murto.

Hoppet börjar se ut som det var som bäst i fjol.

― Mikael Ylöstalo

Öppningshöjden var en munsbit. Murto hann jubla medan hon svävade över ribban som låg på 430. Lika elegant gick det på 445, endast fem centimeter från Murtos årsbästa.

– Det här ser riktigt bra ut. Hoppet börjar se ut som det var som bäst i fjol, säger Yle Sportens expert Mikael Ylöstalo.

Murto var femma i OS i Tokyo förra året och hoppade några veckor senare finländskt rekord 472. I vintras osade hon storform före fotskadan som gjorde att vårens träningssäsong byttes mot en rehabiliteringsperiod.

På grund av den söndriga uppladdningen åkte hon till Eugene med ett årsbästa på "endast" 450. Det snyggade hon till i VM-finalen. Murto klarade också sin tredje höjd 460 i första försöket, den här gången med darr efter att låret snuddat vid ribban.

– Viktigt att klara i första. Det här var den första utslagsgivande höjden och säkrade redan många skalper. Hoppet i sig var inte särskilt lyckat, men räckte med nöd och näppe, kommenterar tränaren Jarno Koivunen från läktarplats i Yles tv-sändning.

Wilma Murto och tränaren Jarno Koivunen.
Bildtext Murto och tränaren Jarno Koivunen.
Bild: Lehtikuva

Bytte till obekant stav

På 470 började problemen. Murto rev sitt första hopp och när tre konkurrenter klarade i första försöket betydde det samtidigt att de övriga var tvungna att överskrida 480 för att kunna passera i medaljkampen.

Murto fortsatte trots det hoppa på 470. Det andra försöket blev limbo, men det tredje var sedan nära. Riktigt nära. Murto var över ribban, men nuddade den på vägen ner. Ribban studsade ett par gånger innan den trillade.

– Ganska länge trodde jag att den stannar kvar, men ner kom den, konstaterar Murto.

Hon bytte stav inför det andra försöket. Den största staven hon äger, som åkt med på tävlingar i ett par års tid men som hon aldrig tidigare använt.

– En liten risk, men jag står bakom beslutet. Jag kunde möjligtvis kunnat klara 470 med den mindre staven, men aldrig 480. Om man tänker klara sig i de här tävlingarna så måste man våga ta stora beslut.

Formtoppen först i EM?

Inför sommaren hade Murto inte trott på en sjätte plats i Eugene. Hon skiftade tidigt huvudfokus mot EM i augusti, eftersom träningssäsongen blev lidande på grund av skadan.

– Det har gått bättre än jag väntat mig. Tanken var att jag gör VM, men att toppformen infinner sig i EM. Nå, inte gick det direkt dåligt här heller, men jag förväntar mig nog att formen fortsätter stiga.

Guldet gick till Tokyomästaren Katie Nageotte, som efter en besvärlig säsong klättrade upp på en ny nivå inför hemmapubliken. Landsmaninnan Sandi Morris tog silver. Båda hoppade världsårsbästa 485 men Nageotte vann tack vare att hon tog höjden i första. Australiens Nina Kennedy vann brons med 480.

Katie Nagoette och Sandi Morris.
Bildtext Amerikansk succé på hemmaplan.
Bild: Lehtikuva

Diskussion om artikeln