Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Ny pump i Sundet i Karleby i höst: "Vattnet kommer aldrig att stå helt stilla"

Vesikasveja niitetään Suntista koneellisesti.
Bild: Ari Vihanta / Yle

I höst kommer en pumpstation installeras i Stadssundet i Karleby. Pumpen kommer att föra vattnet från grunddammen uppströms mot Järnvägsgatan. På så vis hoppas man få bukt med den rikliga växtligheten.

Tack vare pumpen kommer 167 liter vatten varje sekund att förflyttas uppströms längs Sundet.

– Det kommer inte att bli någon jättevåg i Sundet, men vattnet kommer ändå ha ett sådant flöde så att det aldrig står helt stilla. Jag hoppas att vi får de resultat vi önskar, men det klarnar nog först nästa sommar, säger stadsmiljödirektör Niina Kujala.

Förhoppningen är att flödet ska minska mängden växter i vattendraget, men den mörka färgen kommer däremot inte påverkas.

– Den bruna färgen kommer från Sundets omfattande avrinningsområde, som på många håll är rikt på järn.

Pumpens totalt 1261 meter långa rörsystem installerades redan förra året i samband med dräneringsarbeten.

– Vi organiserade arbetet så att rören kunde grävas ner samtidigt, det betyder att det inte blir några merkostnader för den delen.

Däremot kostar pumpen uppemot 50 000 euro. Den ska installeras i höst.

Karlebyborna har redan länge efterlyst en uppfräschning av Sundet. Under sommaren har vattnet ofta stått helt stilla och varit fullt av växter. Innan den nya grunddammen färdigställdes 2019 kunde Sundet också torka ut ordentligt.

Artikeln är en översättning av "Suntiin lisää virtaa syksyllä – pumppu siirtää vettä pohjapadolta yläjuoksulle", skriven av Ari Vihanta.