Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Polisen rapporterar om lugnt veckoslut i Österbotten – trots rikligt med evenemang

Polis som genomför blåstest i trafiken.
Bildtext Tolv misstänkta rattfyllerister påträffades under veckoslutet på det område som Polisinrättningen i Österbotten övervakar.
Bild: Toni Pitkänen / Yle

Polisinrättningen i Österbotten uppger att det gångna veckoslutet förlöpte jämförelsevis lugnt. Förutom rattfyllor och bråk inträffade ett par allvarliga trafikolyckor.

Totalt hade den österbottniska polisen 679 alarmuppdrag under helgen.

34 personer greps på grund av berusning eller störande beteende och fem personer greps misstänkta för brott.

I trafiken påträffades 12 misstänkta rattfyllerister. Av dessa misstänks fem för grovt rattfylleri, skriver polisen i ett pressmeddelande.

Allvarlig trafikolycka i Malax

Ett misstänkt fall av grovt äventyrande av trafiksäkerheten, rattfylleri och körande utan körrätt uppdagades i Närpes natten till söndag. Polisen misstänker att en person kommit med hög hastighet längs med Strandvägen i riktning från Korsnäs. I korsningen till Närpesvägen har personen tappat herraväldet över bilen och kört ut mot diket till höger men fortsatt rakt i riktning mot rondellen. Efter detta har personen träffat mittrefugen, längs vilken bilen kanat omkring 30 meter och till slut stannat. På området är hastighetsbegränsningen 50 km/h. Förutom polisen ryckte även räddningsverket och ambulans ut till platsen. Föraren skadades allvarligt.

I Malax inträffade en trafikolycka med dödlig utgång. På fredag eftermiddag fick polisen anmälan om en olycka på Jurvavägen invid Kolinavägens korsning i Malax. En manlig bilist hade kolliderat med en fotgängare på ett område där hastighetsbegränsningen är 100 km/h. Den kvinnliga fotgängaren omkom på olycksplatsen. Ärendet undersöks för tillfället som äventyrande av trafiksäkerhet, vållande av personskada och utreds även som en dödsorsaksutredning.

Bråk och misshandel

Polisen noterade även ett fall av rejäl överhastighet under veckoslutet. En motorcykelpolis började följa efter en personbil som accelererade kraftigt på Pohjan valtatie i Seinäjoki på fredag kväll. Hastigheten uppmättes till 173 km/h och på området är begränsningen 80 km/h. Föraren försattes i körförbud och misstänkts för grovt äventyrande av trafiksäkerheten.

Under veckoslutet skrevs även 16 brottsanmälning för misshandel, av dessa undersöks fem stycken som lindrig misshandel. Största delen av fallen, sju stycken, inträffade på privat område, fem skedde på allmän plats och tre stycken anmäldes i samband med en offentlig tillställning.