Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Yle Sporten sänder: Muntert Belgien möter frustrerat Italien i kampen om den sista kvartsfinalplatsen – men Island ska inte räknas bort

Från 2022
Nicky Evrard räddar en straff mot Frankrike.
Bildtext Belgiens målvakt Nicky Evrard har varit fantastisk i turneringen.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Belgien i kvartsfinal? Ni hörde det här först! Vi har turneringens hittills största skräll på gaffeln då det andra laget som avancerar från ovissa grupp D ska avgöras klockan 22.

Klockan 22.00 Italien–Belgien

Academy Stadium, Manchester
Kommentator: Sebastian Backman

Programmet är inte längre tillgängligt
EURO 2022 i fotboll: ITA - BEL (svenskt referat) - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Förutsättningar: Gruppen är ett getingbo och det mesta är öppet. Det enda som är klart är att Frankrike slutar etta i gruppen. Island går vidare som tvåa ifall landet vinner över Frankrike, eller om båda matcherna slutar oavgjort. Seger räcker för både Belgien och Italien om Island tappar poäng. Om det blir oavgjort i Manchester samtidigt som Island förlorar landar tre länder på två poäng och det blir målskillnadsjämförelse med mera.

Italiens läge: Ojämnheten svår att sudda bort

Italien har gjort ett svårgreppat och virrigt intryck i turneringen. Hittills har landet stått för två svaga förstahalvlekar: 0–5 mot Frankrike och 0–1 mot Island, men ryckt upp sig efter paus och "vunnit" i andra halvlek med 1–0 i de båda matcherna.

– Vi har ännu inte visat var vår nivå ligger. Vi har saknat beslutsamhet och inte gjort grovjobbet som krävs, säger anfallaren Daniela Sabatino.

Nu lyder den främsta frågan: Klarar Italien av att få ihop en enhälligt gedigen insats mot gruppens på förhand sett sämsta lag? Om svaret är ja talar mycket för att Italien kniper den sista kvartsfinalplatsen som står på spel.

– Det är tydligt att vi fortfarande får bygga upp vår karaktär och laganda för att knipa segern, säger försvaren Elisa Bartoli till Uefa.

I kvällens match är Juventusspelaren Valentina Cernoia tillbaka efter att ha gjort sig kvitt sin coronasmitta. För grupptvåan står Sverige för motståndet i kvartsfinal på fredag.

Belgiens läge: Råg i ryggen efter knapp förlust

Visst, man kan peka på Frankrikes första halvlek mot Italien, men faktum är att Belgien är landet som imponerat mest i grupp D.

Efter att ha fixat oavgjort mot Island tack vare framgång vid straffpunkten stod landet för en imponerande insats mot Frankrike. Belgien såg till att grannlandet fick svettas på slutet och förlorade bara med 1–2.

Uddamålsförlusten kan vara guld värd när gruppen summeras. Målskillnaden kan mycket väl komma att spela roll i slutändan.

Belgiska spelare firar straffräddningen mot Frankrike.
Bildtext Det har varit glada miner i det belgiska laget under turneringen.
Bild: Jose Breton/NurPhoto/Shutterstock/All Over Press

Belgiens styrka är det kompakta försvarsspelet och förmågan att välja rätt ögonblick att satsa framåt. Särskilt i andra halvlek mot Frankrike hittade Belgien fickor av utrymme inne i motståndarformationen.

– Om vi kan upprepa vår prestation mot Frankrike, vara lika motiverade och fajtas lika hårt, så har vi verkligen en chans att ta oss till kvartsfinal, säger ytterbacken Laura Deloose till Uefa.

Med kliniska avslutare som Janice Cayman, Tessa Wullaert och Tine De Caigny i truppen krävs inte många skott för nätrassel. Det bevisade Belgien i förra omgången: ett avslut på mål, ett mål.

Håll koll på: Nicky Evrard, Belgiens hjälte

Försvar vinner mästerskap, lyder en trött men sann idrottsklyscha. Och för att en uppstickare ska gå vidare i en storturnering krävs en målvakt man kan lita på i vått och torrt.

Hittills har Belgiens burväktare Nicky Evrard varit bäst i turneringen. Hon har inte bara varit säker i vanliga matchsituationer – Frankrikes två mål var otagbara – utan också räddat två straffar.

Gissa vem som har självförtroendet på topp då gruppen ska avgöras?

Håll också koll på det taktiska rävspelet under matchen. Båda bänkarna kommer att ha stenkoll på händelserna i den andra matchen och agera därefter, om matchen står och väger.

Kommentatorns tips: Belgien i kvartsfinal

Belgien vidare, vem hade trott det inför turneringen? För visst finns en air av ångest över Italien just nu. Belgien har en formstark målvakt och sammansvetsad trupp. Landet tar vara på läget och vinner med 1–0.

Flera vitklädda spelare tar sig för huvudet ute på planen.
Bildtext Island har bränt jättechanser både mot Italien och Belgien och kunde ha fler än två poäng inför slutomgången.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Klockan 22.00 Island-Frankrike

New York Stadium, Rotherham
Kommentator: Christoffer Herberts

Islands läge: Otacksamt, men allt i egna händer

Islands stora mål inför årets EM var att vinna en match. Hittills har det inte gått, och Islands saldo i slutspel genom tiderna blir allt dystrare, nu uppe i en seger på tolv försök.

Hittills har mästerskapen med små marginaler blivit en stor besvikelse. En straffmiss gjorde att Island fick nöja sig med 1–1 mot Belgien, och även om Italien var klart starkare efter paus hade Island kunnat vinna också den 1–1-matchen om Karolina Vilhjalmsdottir bara utnyttjat sitt sena jätteläge.

Två kryss betyder att Island ännu har allt i egna händer, en seger mot Frankrike och det blir Island som får spela kvartsfinal mot Sverige på fredag. Men att knipa den segern blir förstås svårt, Island har förlorat mot Frankrike både i EM 2009 (1–3) och 2017 (0–1).

Island har hittills visat att det är ett lag som är svårt att möta, en trupp som säljer sig dyrt. Nu kan Island bara hoppas att motivation slår klass.

Frankrikes läge: Slut på goda nyheter efter en halvlek

Frankrikes första halvlek i turneringen var fenomenal, 5–0 på 45 minuter mot Italien imponerade. Men efter det har inte mycket gått fransk väg.

Andra halvlek mot Italien var rent dålig, och slutresultatet blev 5–1. Och mot Belgien var det definitivt slut på det franska flytet, visst blev det en seger med 2–1 men detta efter medioker insats från storfavoriten med bland annat en missad straff av Wendie Renard i slutminuterna.

Den riktigt trista nyheten i den andra matchen kom ändå från skadefronten. Lagets hajpade målskytt Marie-Antoinette Katoto missar resten av turneringen med en skada, ett hårt slag för ett franskt lag som dessutom tvingas möta regerande EM-ettan och VM-tvåan Holland i lördagens kvartsfinal.

Frankrike har redan säkrat gruppsegern och behöver inga extrapoäng i kväll. Hur påverkar det attityden för ett lag som saknar och lider med Katoto? I bakhuvudet har spelarna dessutom redan helgens ödesmatch mot Holland, väl medvetna om att Frankrike aldrig tidigare har nått semifinal i ett EM och att en ny flopp hotar runt hörnet.

Blåklädd spelare med bollen.
Bildtext Ouleymata Sarr har stora skor att fylla.
Bild: IMAGO/Sportpix/ All Over Press

Håll koll på: Katotos ersättare

Att ersätta en spelare som gjort 26 mål på 32 landskamper är givetvis inte enkelt, men Frankrike måste hitta en vikarie för Marie-Antoinette Katoto, och det snabbt.

Grundtipset är att Ouleymata Sarr får göra storturneringsdebut från start på “nians” position i mitten av anfallslinjen. Sarr kommer från Linda Sällströms gamla klubb Paris FC och hon gjorde två mål mot Kamerun veckan innan EM, men någon stjärna av Katotos kaliber är hon inte.

Vem det än blir som tar över Katotos roll i kväll skulle en lyckad prestation mot Island räta ut många frågetecken och betyda mycket inför knockoutskedet.

Kommentatorns tips: Klass slår motivation

Det är synd för Island att det franska spelet var så hackigt mot Belgien. Också med kvartsfinalplatsen säkrad vill Frankrike nu hitta tillbaka till rätt spår, sätta ner foten och bjuda på ett styrkebesked inför lördagens ödesmatch.

Island ger allt för att gå vidare med det räcker inte, 2–0 till Frankrike krossar ännu en nordisk EM-dröm.

Diskussion om artikeln