Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Nu ska taket på ishallen i Lojo övervakas elektroniskt dygnet runt

Barn som åker skridsko i en ishall.
Bildtext Ett alarmsystem på ishallens tak ska i fortsättningen meddela ifall taket börjar ge vika igen. Arkivbild
Bild: Yle/Linus Westerlund

I vintras höll ishallen i Lojo stängt i två veckor när tung is på taket gjorde att takkonstruktionen gav efter. Nu ska ett nytt automatiskt larmsystem övervaka att taket håller.

I mars stängde Lojo ishall som en säkerhetsåtgärd efter att personalen upptäckte problem i takkonstruktionen och kontaktade Lojo stad som äger fastigheten.

Senare klarnade det att ett byggfel i ishallens takkonstruktion gjorde att taket började bågna i samband med att mycket snö samlats på taket.

– Vi har nu analyserat hur ishallens konstruktioner mår och upptäckt en del fel som vi är tvungna att åtgärda i något skede, konstaterar Lojos fastighetschef Matti Peltonen.

Taket övervakas elektroniskt dygnet runt

Lojo ishall står inför stora reparationer ifall staden bestämmer sig för att rädda ishallen. Förutom konstruktionsfelet i taket har ishallen också dragit på sig en stor renoveringsskuld sedan den byggdes i början på 90-talet, säger Peltonen.

Därför har staden nu installerat ett alarmsystem på ishallens tak som ska meddela ifall takkonstruktionen börjar ge efter igen.

På det här sättet köper Lojo stad tid. Alarmsystemet kan utnyttjas i mellan fem och tio år och under den tiden kan ishallen användas normalt så länge alarmsystemet inte ger utslag.

Men den här lösning sparar nödvändigtvis inte pengar, konstaterar Matti Peltonen.

– Alarmsystemet ökar säkerheten och staden hinner fundera vad man vill göra med ishallen: ska den repareras eller rivas. Men det blir också dyrt att ploga taket på vintrarna så att tunga snömassor inte ska förstöra konstruktionen ytterligare.