Turismen börjar återgå till vanliga mönster – utländska besökare hittar tillbaka och man vågar boka sin resa i tid
Slopade reserestriktioner har satt fart på den utländska turismen och färre väljer att resa inrikes. Turismbranschen i Österbotten märker också att folk vågar planera sina besök, men de höga kostnaderna gör ändå framtiden osäker.
Trenden den här sommaren är att folk bokar sin semester i god tid, till skillnad från under coronapandemin då det begränsande resandet ofta planerades i sista minuten. Petra Gästgivars-Lundberg, vd för hotell Astor i Vasa, märkte att det ledde till att besökare kunde strömma in utan vidare förvarning.
Den här sommaren är mer planerad och hon hinner ta hand om sina gäster.
– Det är inte lika galet nu som ifjol när man inte var beredd på den tsunami av folk som plötsligt kom. I år är det mera planerat och vi hinner med, säger Gästgivars-Lundberg.
Jonas Emet, vd för Stadshotellet i Jakobstad, upplever också att turismen börjar återgå till sina vanliga mönster istället för att präglas av plötsliga avbokningar och en ”en dag i taget”-mentalitet.
– Under coronatiden kunde man kolla några veckor framåt och hotellet såg tomt ut, men nu bokar folk i tid. Det är skönt att veta vad som är på kommande och inte leva dag för dag, säger Emet.
Både hotell Astor och Stadshotellet i Jakobstad har så gott som fullbokat resten av sommaren. Likadant ser det ut vid Hotell Red & Green i Närpes.
– Hela våren och sommaren har varit jättebra. På grund av att vi har en del vindkraftsprojekt nu i Närpes är hotellet till 50 procent fyllt av projektanställda, resten är både inhemska och utländska turister, säger Ann-Christine Grönholm vid Hotell Red & Green.
Inte lika mycket inhemsk turism
Den inhemska turismen har varit exceptionell under de senaste två somrarna när utlandsresor inte varit ett alternativ. Hotellföretagarna säger att många fortfarande reser inrikes men inte i samma utsträckning.
– Det syns ännu att folk reser inrikes men inte lika aktivt som förra sommaren, jag tror inga hotell hade en dålig säsong förra året, säger Emet.
De slopade reserestriktionerna har i sin tur lett till att resenärer utomlands ifrån kommer tillbaka till Österbotten. Trafiken från Sverige har ökat avsevärt det här året, bekräftar både Emet och Gästgivars-Lundberg.
Teea Pietilä, vd för Karleby turism, säger också att mängden utländska turister har ökat.
– Intresset för att resa inrikes är inte lika stort. Det är mer utländska turister nu, bland annat får vi prata tyska, svenska och norska nästan dagligen.
Naturen, lugnet eller evenemangen lockar turister
Pietilä säger att många besöker Karleby som ett av stoppen under en längre resa genom Finland. Även Kristinestad och Närpes hör till destinationer där folk stannar en till två nätter under en längre färd längs kusten. Det är ofta städernas lugn och småskalighet som charmar besökarna.
– Många vill uppleva den småskaliga turismen som finns i en liten trähusstad som Kristinestad. Man vill strosa i gränderna och se på trevliga hus, säger Angelique Irjala, vd för Kristinestads näringslivscentral.
Naturen och evenemangen är också något som lockar turister till Österbotten. Nu när evenemangsbranschen har börjat rulla igen är tillställningar som Kristinestadsmarknaden, Jakobs dagar och Karleby vinfest populära besöksmål.
– I år blir första vanliga Jakobs dagar sen innan pandemin, så man vet inte vad man ska förvänta sig. Jag hoppas att det blir som förr i tiden, säger Emet som inväntar många hotellbesökare under veckans festligheter i Jakobstad.
Gästgivars-Lundberg säger att det inte nödvändigtvis är något speciellt som folk vill se när de reser just nu. Enligt henne räcker det med att det är sommar och att man för första gången på två år obehindrat får se en ny plats.
Världsläget är ett orosmoment
Trots att turismen är livlig just nu, vilar det rådande världsläget som ett orosmoln över branschen.
– Kriget i Ukraina påverkar verksamheten på så vis att turister kanske undviker att köra långa vägar på grund av de höga bensinkostnaderna, säger Ann-Christine Grönholm.
Jonas Emet nämner också de höga bränslekostnaderna som en anledning till att den inhemska turismen minskat. Han tror även att många sparar pengar för eventuella utlandsresor.
Teea Pietilä vid Karleby turism har däremot märkt att många fortfarande väljer att röra sig med bil och då blir besöken oftast kortvariga.
– Vi hade uppskattat att de höga bränslekostnaderna skulle göra så att folk stannar längre på samma destination för att spara pengar. Den trenden har vi inte märkt, de flesta stannar bara ett par nätter, säger Pietilä.
Nu väntar turismbranchen i Österbotten på augusti som är den stora semestermånaden i södra Europa. Angelique Irjala hoppas att de internationella turisterna hittar till Österbotten då.
– Vi hoppas det blir som under de senaste åren då vi haft många internationella turister i augusti och början av september.
Hotell Astor i Vasa har redan många gäster inbokade till augusti.
– Bland annat är det friidrotts-FM sista helgen i augusti, då är det redan fullbokat. Företagsbokningarna börjar också komma igång då så augusti ser bra ut, säger Petra Gästgivars-Lundberg.