Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Valrossen lämnade vidrig stank efter sig – "Inte kunde vi vara där många minuter"

Från 2022
En valross i profil på en strand. Djurets huvud med de långa huggtänderna sträcker sig över en roddbåt. En annan båt skymtar vid djurets stjärt.
Bildtext Valrossen i Fredrikshamn.
Bild: Erkki Syrjäläinen

Veckoslutets regn hjälpte till att skölja bort lukten av valross från stranden i Fredrikshamn. En amatörfotograf som knäppte bilder på djuret berättar att stanken orsakade huvudvärk.

I Fredrikshamn har man förra veckans valrossbesök i färskt minne. Luften av djuret satt nämligen delvis kvar ännu på måndagen, eftersom valrossen inte städade efter sig.

I Salmenvirta i Fredrikshamn tillbringade valrossen natten mellan fredag och lördag. Amatörfotografen Erkki Syrjäläinen kom till platsen redan i fredags och berättar att valrossen hade tömt tarmen på land. Avföring fanns också längs med en båt som valrossen flyttade på för att få mer plats.

Två båtar på en strand. På den ena båtens sida syns en stor avföringsfläck.
Bildtext Yles fotograf som i fredags besökte platsen där valrossen tagit i land vittnar också om att stanken var obeskrivligt vidrig.
Bild: Kiira Ikävalko / Yle

– Inte kunde vi vara där många minuter, man fick huvudvärk, säger Syrjäläinen om lukten.

Erkki Syrjäläinen har haft fotografering som hobby i cirka 15 år. Han återvände till Salmenniemi på lördagen i hopp om att knäppa en bild på djuret.

En äldre man i ljust camouflagefärgad jacka står vid en strand med en kamera med långt objektiv.
Bildtext Erkki Syrjäläinen tillbringade flera timmar på stranden mitt emot valrossen.
Bild: Marika Anttonen / Yle

Att komma åt att ta bilder på en valross var en toppenupplevelse, säger han.

– Jag har fotograferat dess ansikte, dess tänder och i helfigur. Om jag ännu fick en bild där den går ner i vattnet och en där munnen är öppen, drömde Syrjäläinen i lördags.

En valross på en strand. Djuret ligger med ryggen mot fotografen men vänder på huvudet och tittar över axeln mot kameran.
Bildtext Valrossen ställde upp och poserade fint.
Bild: Erkki Syrjäläinen
En valross på väg ner i vattnet från en stand. Huggtändernas toppar är redan under vattenytan, men största delen av djuret syns fortfarande.
Bildtext En bild där djuret tar sig ner i vattnet igen blev det också till slut.
Bild: Erkki Syrjäläinen

Fredrikshamns stad sköter om att båtarna som valrossen smutsade ner blir tvättade. Enligt Anne Repo på stadens grönavdelning har regnet ändå hjälpt till att skölja bort lukten.

De senaste observationerna av valrossen gjordes i söndags. Då fastnade djuret i en fiskares ryssja utanför Kotka.

Huvudet av en valross syns i vattnet under ett grönt nät. Huvudet är ovan vattenytan, men huggtänderna bara skymtar i vattnet.
Bildtext Sjöbevakningen publicerade en bild av valrossen när den hade fastnat i ryssjan.
Bild: Merivartiosto

Sjöbevakningen befriade valrossen och den kunde simma vidare.

Den här artikeln är en bearbetad version av Yle Uutisets artikel Mursu jätti jälkeensä kamalan löyhkän: "Emme voineet montaa minuuttia olla siinä, kun päätä alkoi särkeä". Översättningen och bearbetningen är gjord av Sara Torvalds.