Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Island obesegrat i EM men ändå utslaget – skrällgänget Belgien får möta Sverige i kvartsfinal: "En historisk kväll, jag är extatisk"

Spelare i gult jublar i hög.
Bildtext Belgien slog Italien med 1–0 och tog sig överraskande till EM-kvartsfinal.
Bild: IMAGO/Sportimage/ All Over Press

Ett tappert Island gav sig aldrig och lyckades 12 minuter in på stopptiden kvittera mot Frankrike. Men till avancemang räckte det inte. Turneringens överraskning Belgien slog Italien och gick vidare.

Belgien i kvartsfinal i EM! Vem hade trott det? Kanske en och annan inför sista gruppspelsomgången, men inte många när turneringen startade.

Men det belgiska laget fullbordade sin skräll genom att slå Italien med 1–0 efter ett snyggt mål av Hoffenheimspelaren Tine De Caigny i början på andra halvlek.

Italien kom aldrig närmare kvittering än en ramträff och Belgien knep andra platsen efter strålande insatser bland andra av unga mittbacken Sari Kees och målvakten Nicky Evrard, två spelare som till vardags håller till i den oglamorösa belgiska ligan.

– Det var en kamp till slutet men jag tycker att vi förtjänade segern. Det är helt otroligt faktiskt. Vi gav aldrig upp. Vi fortsatte kämpa och det fällde till slut avgörandet, säger Kees till Uefas hemsida.

Njuta, fira, återhämta sig

Trepoängaren betydde att Belgiens damer för första gången gick vidare från gruppspelet i en storturnering. Nu väntar OS-tvåan Sverige i kvartsfinal på fredag kväll.

– Det här är en historisk kväll för damfotbollen i Belgien. Det har varit på gång så länge. Jag har varit med landslaget i elva år, så jag är extatisk över att vi ska spela kvartsfinal, säger lagets tränare Ives Serneels.

– Jag vill inte tänka alltför mycket på kvartsfinalen ännu. Först ska vi låta det här sjunka in och njuta av stunden. Nu ska vi fira och återhämta oss, säger Serneels.

Så fortsätter EM:

Kvartsfinaler:
Onsdag 20.7 kl. 22: England–Spanien
Torsdag 21.7 kl. 22: Tyskland–Österrike
Fredag 22.7 kl. 22: Sverige–Belgien
Lördag 23.7 kl. 22: Frankrike–Nederländerna

Semifinaler:
Tisdag 26.7 kl. 22: ENG/SPA–SWE/BEL
Onsdag 27.7 kl. 22: GER/AUT–FRA/NED

Final:
Söndag 31.7 kl. 19

Belgiens seger betydde att Island samtidigt hade behövt vinna över redan klara gruppvinnaren Frankrike för att ta sig vidare, och det lyckades uppstickaren inte med.

Däremot visade Island attityd och järnvilja när laget knep en stark poäng. För tredje gången på lika många matcher i EM spelade Island oavgjort 1–1.

– Jag är väldigt stolt över laget och insatsen i dag. Jag är stolt över utvecklingen vi har haft sedan den senaste turneringen. Jag tycker att vi förtjänade mer, det var små marginaler, sammanfattar Islands kapten Sara Björk Gunnarsdottir för Uefas hemsida.

– Vi gjorde en otrolig match mot ett av världens bästa lag. Vi var välorganiserade och skapade målchanser. Vi ska bygga vidare på det här och ta det med oss i framtiden, säger Gunnarsdottir.

VAR i huvudroll igen

De två målen i matchen mot Frankrike var hela EM:s snabbaste – och hela EM:s tidsmässigt senaste.

Bara 43 sekunder hade spelats när Melvine Malard förde upp Frankrike i ledning. Efter det hade Frankrike bland annat två mål bortdömda av VAR-rummet (offside på Malard och hands på Grace Geyoro), men också Island hade jättelägen då Sveindis Jonsdottir nickade i ribban medan Sara Björk Gunnarsdottir och Bergling Thorvaldsdottir avslutade knappt förbi.

12 minuter in på stopptiden fick Island till slut kvittera. Ännu en av matchens otaliga VAR-granskningar ledde till att West Ham-mittfältaren Dagny Brynjarsdottir kunde utjämna med matchens sista spark.

– Jag önskar bara att vi hade kunnat spela så här i de två första matcherna. Nu visade vi hur bra vi är i spelet med boll, säger Brynjarsdottir.

Spelare i blått jublar.
Bildtext Dagny Brynjarsdottir kvitterade med matchens sista spark.
Bild: IMAGO/Focus Images/ All Over Press

– Jag hade koll på den andra matchen och visste att vi behövde göra två mål, men först av allt ville vi göra ett och det fick vi till slut. Vi förlorade inte i turneringen och jag är stolt över spelarna och supportrarna, säger tränaren Thorstein Halldorsson.

Island tog poäng i alla tre matcher i årets EM, men har totalt genom tiderna bara vunnit en av 13 matcher i slutspel och åker hem innan knockoutskedet. Precis som Danmark, Norge och Finland.

Sverige håller ensam den nordiska fanan högt i knockoutskedet, och blågult kommer att vara stor favorit i kvartsfinalen mot Belgien.

Resultat, Grupp D:

Italien–Belgien 0–1 (0–0)
49' Tine de Caigny 0–1

Island–Frankrike 1–1 (0–1)
1' Melvine Malard 0–1
90+12' Dagny Brynjarsdottir (straff) 1–1