Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Det här hände under VM-natten i Eugene: Blåvita nykomlingarna i för tuff sits: "Jag var nervös så tusan" – fotograf stod mitt på banan under hinderfinalen

Uppdaterad 19.07.2022 08:15.
Fotograf står mitt på banan under hinderfinalen - Spela upp på Arenan

Salla Sipponen och Anniina Kortetmaa lyckades inte komma upp på sin personliga rekordnivå i sina VM-debuter. I kvällens finaler höll en vilsen kameraman på att ställa till det.

– Jaha, det var vad det var.

Salla Sipponen skrattar uppgivet när hon kliver in framför den finländska presskåren. Hon har nyss blivit över tre meter från sommarens rekordlängder i diskuskvalet i Eugene efter att tekniken och nerverna svikit henne.

– Jag var nervös så tusan, säger Sipponen som egentligen använde ett något kraftigare ord än "tusan".

– Det första kastet föll helt på nervositeten. Det var mina största tävlingar någonsin, och det märktes tydligt. Andra kastet var, nå inte okej, men överraskande långt med tanke på det tekniska utförandet. Kasten var så himla låga.

Salla Sipponen.
Bildtext Salla Sipponen fick inte tekniken att stämma.
Bild: Lehtikuva

Den första bågen var alltför låg och landade vid cirka 40 meter. Det andra mättes till 57,16 och det tredje 56,01. I juni överskred Sipponen som åttonde finländare genom tiderna 60 meter med 60,58.

Var teknikproblemen nya eller gamla spöken som återvände?

– Inte var det väl något nytt. Jag slarvade helt enkelt. Det kändes som om jag hade väldigt bråttom hela tiden och fick inte tryck bakom diskusen. Jag var för ivrig och tappade fokus. Effekten finns, bara tekniken skulle stämma.

"Lite småtrögt, lite jämntjockt"

I det andra försöksheatet på damernas 200 meter var en annan blåvit VM-nykomling biffen i sitt livs mest högklassiga hamburgare. Anniina Kortetmaa placerades nämligen mellan OS-mästaren Elaine Thompson-Herah och superjunioren och OS-sexan Beatrice Masilingi.

– Jag tänkte på förhand att jag måste koncentrera mig på mitt eget lopp och inte bli rädd av att så tuffa löpare startar bredvid. Det händer så lätt att när du ser att kompisen springa fort så börjar du pressa lite väl hårt själv och spränger dig, förklarar Kortetmaa planen.

Hur lyckades det?

– Nå, nog såg jag Thompson-Herah ytterom och i något skede märkte jag också hur Masilingi kom förbi på innern. Men jag försökte fokusera på mitt eget lopp och tror jag lyckades helt okej åtminstone i kurvan.

Anniina Kortetmaa.
Bildtext Anniina Kortetmaa blev en knapp tiondel från sitt personbästa.
Bild: Lehtikuva

Kortetmaa slutade sjua i sitt heat med tiden 23,51. Hennes personliga rekord från förra året är 23,42 och denna säsong har hon som snabbaste kommit ner på 23,44.

– Det var ungefär min nivå i sommar. Lite småtrögt, lite jämntjockt. Jag kändes mig inte så vass som jag skulle ha hoppats, säger Kortetmaa.

– Men visst var det fint att få springa här. Det ger lärdom inför EM. Jag har knappast lika tuffa löpare bredvid mig där och då ska jag kämpa om åtminstone en semifinalplats.

Thiam passerade Vetter

I kvällens finaler gick gulden till Qatar, Kenya, Belgien, Marocko och Venezuela, när Yulimar Rojas som väntat dominerade trestegsfinalen där Kristiina Mäkelä slutade nia.

Damernas sjukamp blev en av alla tiders mest högklassiga tävlingar i grenen. Anouk Vetter ledde inför avslutande 800 meter, men kunde inte hålla undan för Nafissatou Thiams anstormning.

Belgiskans dröm om 7000 poäng gick upp i rök i spjutkastningen, men sitt andra VM-guld tog den dubbla olympiska mästaren med poängen 6947. Hon besegrade Vetter med 80 poäng.

Nafissatou Thiam.
Bildtext En av alla tiders största: Nafissatou Thiam.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Också på damernas 1500 meter segrade en tvåfaldig OS-mästare. Ingen kunde svara på Faith Kipyegons tempo på det sista varvet och kenyanskan vann med topptiden 3.52,96. På VM var medaljen Kipyegos fjärde i följd efter ett guld och två silver tidigare.

Sista varvet på damernas 1500 meter. - Spela upp på Arenan

En van medaljör var även herrarnas höjdmästare Mutaz Essa Barshim. Han blev den första mannen genom tiderna att ta hem tre VM-guld i höjd, när han vann med världsårsbästat 237. Barshim klarade alla höjder i första försöket och vann närmast före sydkoreanen Shanghyeok Woo.

Fotograf på fel ställe

Herrarnas hinderfinal bjöd på en märklig sekvens. En tv-fotograf stod plötsligt mitt på banan och löparna fick springa slalom runt den vilsna kameramannen. Som tur är lyckades löparna undvika en kollision.

Se incidenten här:

Fotograf står mitt på banan under hinderfinalen - Spela upp på Arenan

Också det sista varvet var dramatiskt. Hailemariyam Amare tappade balansen och ramlade omkull på bortre rakan, medan OS-guldmedaljören Soufiane El Bakkali i sin tur tog vattenhindret perfekt och rann ifrån konkurrenterna. Segermarginalen till etiopiern Lamecha Girma var en knapp sekund.

Diskussion om artikeln