Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

SAS-strejken över – 450 piloter återanställs

Flygbolaget SAS Airbus A320-flygplan parkerade på flygfältet i Köpenhamn.
Bildtext I slutet av veckan borde alla SAS-flyg lyfta som vanligt.
Bild: Johan Nilsson / AFP

I natt meddelade SAS att man har nått en överenskommelse med SAS Scandinavians pilotföreningar och att pilotstrejken avslutas. Den senaste omgången förhandlingar pågick med kortare pauser ända sedan lördag morgon.

– Parterna har kommit överens om nya 5,5-åriga kollektivavtal och de flygningar som genomförs av SAS Scandinavia kommer att återupptas i enlighet med ordinarie trafikprogram så snart som möjligt, skriver SAS i ett pressmeddelande.

Enligt överenskommelsen åtar sig SAS att återanställa 450 piloter som sades upp under pandemin. Det här kommer att ske gradvis fram till år 2024.

Dessutom kommer det nya kollektivavtalet också att tillämpas på de nya dotterbolagen SAS Connect och SAS Link. Det här var en central fråga för piloterna, eftersom SAS använde sig av de här bolagen som interna bemanningsföretag med sämre arbetsförhållanden för piloterna.

Enligt SAS är den nya överenskommelsen ett viktigt steg i bolagets mål att årligen spara 7,5 miljarder kronor, eller 711 miljoner euro.

Fortsatta störningar i ett par dagar

Pilotstrejken hann pågå i 15 dagar och drabba cirka 370 000 passagerare med cirka 3 700 inställda flyg. SAS meddelar att vissa trafikstörningar kommer att fortsätta de närmaste dagarna medan man återupptar sin ordinarie verksamhet.

– Flygtrafiken kommer att komma igång fortlöpande idag. Vi är tursamma över att ha mekaniker som har jobbat för att klargöra flyg och vi kommer successivt att kunna bemanna alla våra flyg, säger SAS förhandlingschef Marianne Hernæs till Sveriges Radio.

I ett pressmeddelande skriver Svensk Pilotförening att de är glada för att många piloter får sina jobb tillbaka, men att de förväntar sig att SAS ska uppmärksamma de uppoffringar som de menar att piloterna nu gör.

– Piloterna har vid ett flertal tillfällen tidigare bidragit till att rädda SAS ur svåra kriser, och även denna gång bidrar vi genom att hjälpa SAS med betydande besparingar. När vi bidrar så kraftfullt i dåliga tider finns det också en förväntan att SAS ska ge något tillbaka när det åter går bra för företaget, säger föreningen i ett pressmeddelande

Källor: SAS, SR, Svensk Pilotförening