Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Valrossen dök upp på en gård i Kotka – vill inte ge sig av

Från 2022
Uppdaterad 19.07.2022 14:14.

Finlands favoritvalross har nu tagit sig till Kotka. Kymmenedalens räddningsverk har kallats till en gård invid ån Nummenjoki, där valrossen upptäcktes på tisdagsmorgonen.

Valrossen hade på måndagskvällen vänt norrut och simmat ungefär 150 meter längs med ån Nummenjoki och sedan kravlat upp på stranden.

Invånarna i huset meddelade på tisdagsmorgonen räddningsväsendet att de hade fått en valrossgäst på gården bakom sitt hus, rapporterar Yle Uutiset.

Kymmenedalens räddningsväsende, veterinärer och polis tillkallades.

Vill inte ge sig av

På dagen försökte räddningsväsendet få valrossen att flytta sig mot ån, så att djuret skulle fortsätta sin färd.

Det ville djuret inte göra, så en veterinär tillkallades för att se att allt står rätt till med djuret.

Under morgonen hade man diskuterat möjligheten att söva valrossen och transportera djuret till Högholmens djurpark i Helsingfors, men man fattade beslutet att inte göra det.

I stället beslöt man att valrossen skulle få vila på stranden i lugn och ro i hopp om att djuret sedan skulle återvända till havet för egen maskin.

– Det skulle ha varit enkelt att flytta den till Högholmen nu när den ligger här på marken, men det kan innebära en risk att söva ner den, för vi vet inte hur stressad den är över söndagens händelse med ryssjan, säger brandmästare Juha Säämänen från Kymmenedalens räddningsverk till Yle Uutiset.

Ett polisband går över en sandväg med träd på ömse sidor. I slutet av vägen skymtar ett hus och en brandbil.
Bildtext Polisen har spärrat av gården där valrossen tar igen sig.
Bild: Antro Valo / Yle

"Rätt till äventyr"

Nina Trontti är chef för djurskötselenheten på Högholmens djurpark och hon bekräftar att det för närvarande inte finns planer på att flytta valrossen till djurparken.

– Det bästa alternativet nu är att djuret får vila tillräckligt och sen på egen han kan ge sig ut på äventyr på lite bättre öppet hav.

Djur sover stora delar av dagen. När valrossen ger sig av gäller det för människorna omkring att se till att djuret siktar mot vattnet och inte längre upp på land, säger Trontti.

Om valrossen var i dåligt skick och behövde hjälp skulle man överväga en flytt till Högholmen, säger hon.

– Så länge den verkar rimligt frisk och mår bra så tycker jag att den har rätt att vara ute på äventyr. Om den var i dåligt skick skulle situationen vara en annan, konstaterar Nina Trontti.

En valross ligger på en gräsmatta invid en granhäck.
Bildtext Under tisdagsmorgonen har valrossen vilat på gården bakom ett enfamiljshus i Kotka.
Bild: Antro Valo / Yle

Ett minne för livet

När invånarna i grannskapet fick höra att det fanns en valross i en trädgård i närheten var det flera som var nyfikna. Aku Lehvä var en av de första som såg valrossen på grannens gård.

– Vi kom så nära som vi vågade gå. Jag skulle inte ha trott det om jag inte hade sett det själv, säger Lehvä till Yle Uutiset.

Meeri Vääränen blev väckt av sin mamma så att hon inte skulle missa valrossen hos grannen.

– Vi såg valrossen från kanske 50 meters håll, berättar hon och konstaterar att det nog är något man kommer att minnas.

En valross ligger på mage på en gräsmatta och vilar huvudet på huggtänderna.
Bildtext Valrossen tar det lugnt i Kotka.
Bild: Antro Valo / Yle

Valrossen hade sent på måndagskvällen observerats vid Kaariniemenlahti och därifrån hade djuret fortsatt till Nummenjoki. Ån ligger vid gränsen mellan Kotka och Fredrikshamn, så efter äventyret med ryssjan utanför Kotka har valrosshonan igen simmat österut.

Valrossen har tidigare bland annat setts i Fredrikshamn.

Artikeln uppdateras.