Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Neoen och Prokon bekräftar – nu startar bygget av ny vindkraftspark i Närpes

Flera vindmöllor sticker upp ur skogen.
Bildtext Vindkraftparken Hedet i Närpes har levererat el sedan 2020. Inte långt härifrån kommer systerparken Björkliden att resa sig.
Bild: Yle/Juho Teir

Våren 2024 kommer ytterligare sju vindkraftverk att snurra i Närpes. Franska Neoen och tyska Prokon bekräftar nu att det blir byggstart för Björklidens vindkraftspark.

Nu inleds bygget av Neoens och Prokons vindkraftspark Björkliden i västra Närpes, skriver de två bolagen i ett gemensamt pressmeddelande på tisdagen.

Björkliden, som är Neoens tredje vindkraftspark i Finland, kommer att ha en kapacitet på 40,4 megawatt. Turbinerna levereras av Nordex. Parken beräknas vara i full drift våren 2024.

Parken ligger bara några kilometer från vindkraftsparken Hedet, som varit i drift sedan början av 2020. Också Hedet ägs gemensamt av Neoen och Prokon.

Redan 2016 godkände stadsfullmäktige i Närpes en delgeneralplan för Björkliden och då vindkraftverken Hedet togs i bruk såg Neoen och Prokon fram emot sina kommande gemensamma projekt i Närpes, så det är ingen överraskning att det nu blir byggstart för Björkliden.

Kustösterbotten lämpar sig utmärkt för vindkraft eftersom närheten till havet gör att det blåser bra, har bolagens representanter ett flertal gånger konstaterat.

I tisdagens pressmeddelande säger Jerri Loikkanen, som är verkställande direktör för Neoen Finland, att man är tacksamma för att Närpes välkomnar den förnybara energin.

– Vi är glada över att se Björklidens vindkraftpark komma igång tidigare än väntat. Vi vill tacka lokalsamhällena och Närpes kommun för fortsatt stöd och förnyat förtroende. Med detta fantastiska projekt är vi stolta över att aktivt bidra till Finlands mål att uppnå energioberoende, förbättra konkurrenskraft och att bidra till att nå målet om nettonollutsläpp till 2035, säger Loikkanen enligt pressmeddelandet.

Neoen kommer att äga 80 procent av Björkliden, resterande 20 procent ägs av Prokon.