Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Det här handlar Uniperkrisen om: Finland vill stycka det Fortumägda gasbolaget, Tyskland vill att vi ska vara med och betala

Siluetten av ett tyskt kolkraftverk
Bildtext Fortumägda Uniper är i kris. Det ser mörkt ut för tyska gasbolaget som nu säljer energi med förlust. Just nu diskuterar finländska och tyska politiker vem som ska betala för kalaset.
Bild: STELLA Pictures / Splash News

Tysklands största gasbolag är i djup kris och den tyska regeringen vill nu ha hjälp av Finland. Tyskarna står antagligen inför sänkta rumstemperaturer och kortare duschar.

Just nu strömmar så gott som ingen rysk gas till Tyskland.

Fortumägda Uniper går back tiotals miljoner varje dag och på månadsbasis kan det handla om upp till 1,5 miljarder euro.

I bakgrunden ligger Tysklands beroende av rysk gas och de pågående underhållsarbetena på Östersjögasledningen Nord Stream 1. Ryssland anses utnyttja servicearbetena för att sätta tryck på Tyskland och övriga Europa.

Allt det här har ödesdigra konsekvenser för det tyska energibolaget Uniper och dess majoritetsägare Fortum.

Tysklands närings- och klimatminister Robert Habeck i kostym framför talstol.
Bildtext Tyska regeringen vill att Fortum ska betala. Ekonomiministern Robert Habeck betonar att Fortum som majoritetsägare har ansvar för Uniper.
Bild: Clemens Bilan / EPA

Tyska regeringen har inget intresse av att höja priset för konsumenterna

För tyska energibolaget Uniper är situationen katastrofal. Nu förs allvarliga diskussioner om vad som ska hända med bolaget och vem som ska stå för kostnaderna.

Gaspriset är nu högt på grund av sanktionerna mot Ryssland. Uniper blöder, men säljer gas till tyska företag och hushåll med förlust.

På grund av hur kontrakten är skrivna så kan Uniper inte höja priserna för kunderna som till största delen är tyska företag och kommunala energibolag.

Den tyska regeringen har inget intresse att ytterligare belasta befolkningen med högre energipriser.

Gasrör.
Bildtext Tyskland är beroende av den ryska gasen. Nu är leveranserna avbrutna och Tyskland är i kris.
Bild: Jens Buttner / Lehtikuva

Finländska Fortum äger 78 procent av Uniper

Energibolaget Fortum äger 78 procent av Uniper och Fortums majoritetsägare är den finska staten som äger 51 procent av bolaget.

Med andra ord kan det i sista hand bli de finländska skattebetalarna som står för fiolerna. Om Uniper skulle gå i konkurs så är det skattebetalarna som står för smällen.

De finländska politikerna har nu dragit öronen åt sig och förhåller sig kritiska till att ge tilläggsfinansiering åt Uniper.

Tyska ekonomiministern: Fortum har ansvar för att hålla Uniper flytande

För tyskarna är det livsviktigt att Uniper hålls flytande.

Tyska ekonomiministern Robert Habeck har sagt att det är bättre att hålla Uniper under armarna i stället för att alla de företag som är beroende Uniper går under.

Habeck har betonat att också statsägda Fortum har ansvar för att hålla Uniper flytande.

Europa- och ägarstyrningsminister Tytti Tuppurainen får flera mikrofoner framför sig.
Bildtext Riksdagens ekonomiutskott avbröt sommarledigheten för att fråga ut sittande Europa- och ägarstyrningsminister Tytti Tuppurainen (SDP) om regeringens förhandlingar med den tyska regeringen.
Bild: Sakari Piippo / Yle

De finländska politikerna vill stycka Uniper

Riksdagens ekonomiutskott avbröt sommarledigheten på tisdag för att fråga ut den sittande ansvariga ministern Tytti Tuppurainen (SDP) om läget.

Unipers majoritetsägare Fortum har föreslagit att Uniper ska styckas. De delar av bolaget som är viktiga för den tyska försörjningsberedskapen skulle flyttas över till den tyska staten.

Det här är ett förslag som har fått stöd både av regeringen och oppositionen.

Lintilä fick höra om köpet en kvart före pressmeddelandet gick ut

Fortum har gått in i Uniper i två olika omgångar.

Första köpet skedde 2018 då Fortum köpte knappt hälften av aktierna och aktieinnehavet har efter det uppdaterats till 78 procent. Det innebär att Fortum är den överlägset största aktieägaren.

Fortum är ett börsbolag och besluten har fattats av Fortum. Förra näringsministern Mika Lintilä fick höra om köpet en kvart före Fortum gick ut med sitt pressmeddelande.

Köpet kritiserades då i riksdagen på grund av att Uniper handlade med stenkol. Däremot diskuterades inte den ryska gasen som då var en icke-fråga, kommenterade Lintilä tidigare i somras för Yle.