Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Fortumägda Uniper behöver pengar och det börjar bli bråttom – fortsättningen avgörs då servicestoppet på gasledningen Nord Stream är över

Unipers brunkolskraftverk i Schkopau
Bildtext Unipers brunkolskraftverk i Schkopau.
Bild: imago/Eibner/ All Over Press

Det börjar bli bråttom att nå en lösning för det Fortumägda tyska energibolaget Uniper. Bolaget lider brist på pengar och det är i nuläget oklart om man längre får gas från Ryssland. Bolagets framtida öde har betydelse också för skattebetalarna i Finland.

Det av finländska Fortum ägda energibolaget Uniper behöver pengar. Mycket pengar.

Sedan över en vecka tillbaka strömmar knappt någon gas längre från Ryssland till Tyskland och det här har störtat gasimportören Uniper i en djup kris.

Bolaget måste nu köpa upp dyrare gas på annat håll för att överhuvudtaget kunna leverera de utlovade mängderna gas till kunderna. Man räknar med att Uniper gör en förlust på tiotals miljoner euro varje dag.

Uniper lyfte i måndags ett lån på två miljarder euro vid den tyska utvecklingsbanken KfW, men hur långt de här pengarna räcker är en öppen fråga.

I förra veckan tvingades Uniper börja tumma på sina gasreserver för att kunna uppfylla det som står skrivet i kontrakten.

Får man rysk gas efter torsdag?

Mycket hänger nu på vad som händer inom några dagar då det årliga servicestoppet på Östersjögasledningen Nord Stream 1 borde vara över. Om det ryska gasbolaget Gazprom då återupptar leveranserna helt eller till en del, kan det i viss mån underlätta Unipers läge.

Men om gasstoppet fortsätter, vilket man i Tyskland befarar, står det Fortumägda bolaget sannolikt på ruinens brant.

Som bäst förs förhandlingar mellan den tyska staten, Fortum och Uniper om hur man nu ska gå vidare.

Från Fortums och den finska statens sida vill man helst nå en lösning där Uniper spjälks upp och den för Tysklands energisäkerhet systemrelevanta gasdelen av bolaget kommer under den tyska statens kontroll.

Det här är en lösning som den tyska regeringen eventuellt kunde godkänna, men ekonomiminister Robert Habeck har betonat att också ägaren Fortum har ett ansvar gällande Uniper.

I förlängningen kan det här betyda att det är de finländska skattebetalarna som får betala en mycket dyr nota för den knipa statsägda Fortum har satt sig i.

Fortum har hittills i år stött Uniper med omkring åtta miljarder euro och från den finska statens sida heter det nu att räddningen inte får leda till högre kostnader för Finland.

Tilläggstid för kärnkraftverken utreds

Samtidigt som den tyska gaskrisen ser ut att förvärras verkar regeringen också överväga om man trots allt kunde förlänga driftstiderna för de återstående tre kärnreaktorerna.

Det tyska ekonomiministeriet låter nu göra en ny analys i kärnkraftsfrågan. I analysen handlar det om försörjningssäkerheten längre går att garantera utan kärnkraften. Analysen väntas vara gjord under de närmaste veckorna.

En liknande utredning gjordes redan i våras, men då konstaterade ekonomiminister Habeck och miljöminister Steffi Lemke att nyttan är för liten i jämförelse med de ekonomiska och säkerhetstekniska riskerna.

Man höll därför fast vid den ursprungliga planen på att de tre kvarvarande reaktorerna ska köras ner senast vid årsskiftet.

För att ersätta den el som produceras vid gaskraftverk har den tyska regeringen därför bestämt sig för att ty sig till de kolkraftverk man fortfarande har i reserv.

Att hålla kärnkraftverken igång, skulle alltså inte överhuvudtaget minska på Tysklands nuvarande gasbehov utan endast minska på behovet av kolkraft som ersättande produktionsform.

Inom den tyska regeringen är det i synnerhet det liberala FDP som nu talar för tilläggstid för kärnkraften.

De Gröna har hittills varit emot fortsatt användning av kärnkraften, men i en intervju i måndags konstaterade partichefen Ricarda Lang att man med tanke på den pågående krisen låter utreda alla åtgärder och att man är beredd att reagera utgående från det här.

Från oppositionens sida har man föreslagit en kompromiss där De Gröna skulle backa i frågan om kärnkraften och liberala FDP skulle gå med på att införa hastighetsbegränsningar på de tyska motorvägarna.