Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Norge sparkar sin chefstränare efter att man igen missat kvartsfinal vid EM – expert: "Hade varit svårt att bygga upp förtroendet igen"

Martin Sjögren ochdet norska landslaget sjunger nationalsång inför EM-premiären mot Nordirland.
Bildtext Martin Sjögren och det norska laget hade hoppats på mer i fotbolls-EM. Här sjöngs nationalsången innan premiären mot Nordirland.
Bild: Colorsport/Shutterstock/All Over Press

Svensken Martin Sjögren har gjort sitt som chefstränare för Norges fotbollslandslag. Parterna fattade beslut om att riva kontraktet efter att Norge missat kvartsfinal i EM under Sjögrens ledning – för andra gången i rad.

0–8-nederlaget mot England i gruppspelet var en katastrof för det högt tippade norska landslaget i fotbolls-EM. Men det visade sig också bli början på slutet av Martin Sjögrens uppdrag som chefstränare.

Norge missade kvartsfinal efter att ha förlorat mot Österrike med 0–1 i den sista gruppspelsmatchen. En 4–1-seger över Nordirland i öppningsmatchen blev en väldigt klen tröst för norrmännen som hoppats på mycket mer i turneringen.

Nu väljer det norska fotbollsförbundet att avbryta samarbetet i samråd med tränarduon Martin Sjögren och Anders Jacobsson.

– Det var nog ganska naturligt efter den här turneringen. Resultatet blev inte vad vi hoppades på och hade ambitioner till. Så det är nog inget under. Detta blev ett naturligt öde, sa svensken Martin Sjögren själv till norska rundradiobolaget NRK.

Ursprungligen täckte duons kontrakt också VM nästa år. Med två matcher kvar av kvalet behöver Norge en poäng till för att säkra en direkt plats i turneringen.

Två missade EM-kvartsfinaler blev nog

Sjögren och Jacobson tog över det norska landslaget år 2016.

Norge missade kvartfinal i EM i Nederländerna 2017 och nu i England. År 2019 tog man sig till VM-kvartsfinal i Frankrike.

– Det blev för svårt för Martin och Anders att leda laget till framgång, något vi nu har facit på hand efter sommarens EM. Därför står vi här nu, sa Lise Klaveness, ordförande för norska fotbollsförbundet i ett pressmeddelande.

Förbundets beslut får medhåll av norsk fotbollsexpert.

– Detta är en en naturlig konsekvens av två dåliga slutspel. Det hade varit svårt att bygga upp förtroendet igen. Sjögren har misslyckats i två gruppspel, för med tanke på spelarmaterialet borde han ha tagit Norge vidare, sa Elise Thorsnes till NRK.

Det norska förbundet kommer senare att välja ny chefstränare.