Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Minna Arve deltar i ledarskapsutbildning vid Harvard University: "Det är viktigt att städer som Åbo är med"

Från 2022
Åbos Borgmästare Minna Arve sitter i en föreläsningssal vid Harvard tillsammans med andra borgmästare från världen.
Bildtext Åbos Borgmästare Minna Arve tillsammans med andra borgmästare. Till höger Beavertons borgmästare, till vänster Skopjes borgmästare och Glasgows borgmästare. I bakre raden finns bland annat borgmästarna från San Diegoo, Dearbon och Waterloo.
Bild: Bloomberg Harvard City Leadership Initiative.

Åbos borgmästare Minna Arve är en av 40 borgmästare runt världen som deltar i ledarskapsutbildning vid Harvard University.

Ledarskapsutbildningen pågår i ett år. Det prestigefyllda Harvard University ligger i Cambridge i Massacchusets, men kursstarten ordnas i New York den här veckan. I fortsättningen ordnas utbildningen digitalt.

Deltagarna får redskap och coachning för att lösa utmaningar inom staden och för att förbättra invånarnas levnadsstandard.

– Jag är väldigt nöjd och stolt över att vi har möjligheten att delta och att Åbo får synlighet här, säger Minna Arve, som för tillfället är på plats i New York.

Utbildningsprogrammet Bloomberg Harvard city leadership initiative ordnar utbildningen för 6:e gången. Deltagandet i programmet finansieras av stiftelsen Bloomberg Philanthropies.

Första gången någon från Åbo deltar i Harvardutbildningen

40 borgmästare deltar, de flesta av dem från USA. Endast 8 stadsledare från Europa är med och några från Afrika, berättar Arve.

Det här är första gången någon från Åbo är med i programmet. Också Helsingfors borgmästare Juhana Vartiainen deltar i programmet i år.

Varför tror du Åbo fick vara med i ledarskapsprogrammet?

– Vi har sökt till utbildningen och aktivt berättat vad vi gör i Åbo och varför ledarskapsutbildningen skulle vara väldigt viktig för vår stad. Jag är här nu så något har vi gjort rätt. Det visar att man värderar det arbete vi gjort i Åbo och att man ser att det är viktigt att också städer som Åbo är med.

Amerikanska, europeiska och afrikanska borgmästare på gruppbild under ledarskapskurs på Harvard Universitet. På bilden syns Minna Arve, Åbos borgmästare och Juhana Vartiainen, borgmästare i Helsingfors.
Bildtext Åbos stadsdirektör är en av åtta europeiska stadsledare som deltar i utbildningen. En stor del av deltagarna kommer ifrån olika städer i USA. (Minna Arve längst ner, tredje från vänster på bilden).
Bild: Bloomberg Harvard City Leadership Initiative.

Arve berättar att programmet så här långt varit väldigt intressant och att utbildningsdagarna är intensiva. Kurserna börjar tidigt på morgonen och avslutas på kvällen.

– Det som är mest intressant är att lära sig av vad andra städer gjort. Vi är 40 kolleger från hela världen som jobbar med rätt likadana saker. Trots att alla har lite olika saker att tänka på, liksom här i USA är det väldigt viktigt för dem att behandla skjutningar, så är det ändå väldigt lika saker som vi diskuterar.

I samband med ledarskapsprogrammet, som pågår i ett års tid, kommer man att genomföra olika projekt i Åbo. Vad projekten går ut på återstår ännu att se.

"Viktigaste för Åbos del är att göra borgmästaravtalet till verklighet"

Arve berättar att hon funderat på några punkter som är speciellt viktiga för Åbos del i utbildningen. En av dem handlar om att hitta lösningar för marginaliserade unga i Åbo.

– Det är viktigt att lära sig om hur man utvecklar ekonomin i staden och hur vi kan minska på arbetslösheten. Men det är också viktigt att fundera på vad man kan göra för att aktivera åboborna i beslutsfattandet och få dem att delta i stadsutvecklingen.

Åbo stadshus.
Bildtext Målet enligt Arve är att få redskap för att förverkliga borgmästaravtalet.
Bild: Isabel Nordberg / Yle

De undersökningar som gjorts gällande hur stor inverkan projektet har haft på ledarskapet i städer, visar att nästan 90 procent av borgmästarna har förbättrat sin ledarskapsförmåga, skriver Åbo stad i sitt pressmeddelande.

Programmet har samarbetat med 428 borgmästare och 1 400 ledande tjänstemän i 494 städer runt världen.

Bloomberg Harvard city leadership initiative är ett flaggskeppsprogram för Harvard universitets enhet Bloomberg center for cities. Programmet är ett samarbete mellan Bloomberg och Harvard Kennedy school och Harvard business school.

Diskussion om artikeln