Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Valrossen Stena är utsvulten och i dåligt skick – flyttas till Högholmen

Uppdaterad 19.07.2022 21:52.
Förberedelser igång för att förflytta valrossen Stena – Yle sänder direkt - Spela upp på Arenan

Efter en hel dag på en gård till ett egnahemshus i Kotka klarnade slutligen valrossen Stenas nästa anhalt. Veterinärer lyckades söva henne, varefter hon placerades i en låda och kördes till Högholmen.

Valrossen Stena, som hade tagit sig upp på en husgård i Kotka, har konstaterats vara utsvulten och i väldigt dåligt skick.

Hon hade simmat upp från havet längs en å och tagit en paus på en husgård 150 meter från stranden i Tavastila i Kotka.

Poliisin kenttäauto omakotitalon pihalla kärry perässään.
Bildtext Myndigheterna var på plats på gården i Kotka.
Bild: Riina Rastas / Yle

Valrossens hälsotillstånd utvärderades, och fortsatta åtgärder likaså. Middagstid på tisdagen var det tal om att antingen avliva valrossen eller flytta den till djurparken Högholmen, där hon kunde rehabiliteras.

Vid 19.30-tiden på tisdagskvällen pågick förberedelser för att flytta valrossen. En lastbil anlände till platsen och en stor låda sattes i ordning.

Vid 20-tiden bekräftade Högholmens veterinär för Yle Uutiset att man försöker söva valrossen, men då var det ännu oklart om man tänker försöka flytta den.

Efter att ha sövt ned Stena satte operationen igång med att flytta henne upp på vägen och därefter in i den stora lådan som hade hämtats till platsen.

En dryg timme senare kunde lådan med Stena i slutligen lyftas in i en lastbil, som satte iväg strax före 22 mot Högholmen och sjukhuset där. Stenas tillstånd var oklart, då lastbilen lämnade platsen.

Riskabelt att söva ned

På dagen pågick svåra avvägningar vad som skulle göras med valrossen Stena.

Att söva valrossen för transport är svårt, och dessutom kan djuret vara farligt. Djurexpert Riku Lumiaro var i kontakt med veterinärer på plats i Kotka.

– Då man inte är säker på djurets vikt kan man överdosera narkosen, vilket kan ta livet av djuret. I regel försöker man väga djur före man söver ned dem. Ingen i Finland har erfarenhet av att söva en valross, säger Lumiaro.

Om valrossen flyttas till Högholmen och återhämtar sig, borde den därefter återbördas till Grönland eller Svalbard.

Högholmen meddelade på dagen att de förbereder sig på att ta emot Stena.

– De måste nog fatta beslut i dag. Det kan inte fortsätta så här, det är djurplågeri, sa Lumiaro på tisdag eftermiddag.

Arktiska djur som valrossar och isbjörnar är enligt Lumiaro oftast utsvultna då de tar sig upp på land.

– De har förlorat ett skyddande fettlager, och tar sig därför upp på land för att inte dö.

På bilder tagna av valrossen Stena har Lumiaro märkt att man ser revbenen och skuldrorna. Vanligtvis har valrossar och isbjörnar ett tjockt isolerande skikt fett som håller dem varma. Valrossen Stena har inte längre något fettskikt kvar.

Yle rapporterade live från Kotka under tisdag eftermiddag:

Yle följer med valrossen Stenas situation i Kotka - Spela upp på Arenan

Artikeln uppdaterad 19.7 klockan 21.52 med uppgiften om att Stena flyttas till Högholmen. Tidsangivelser också ändrade till förfluten form.