Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

Nord Streams omstridda gasturbin är på väg genom Finland – spelar boven i det energipolitiska dramat mellan Ryssland och Europa

Från 2022
Norstreams anläggning i Tyskland.
Bildtext Nord Stream 1 ska enligt planen ha serviceavbrott från 11 till 21 juli.
Bild: EPA/ STEFAN SAUER

En gasturbin som behövs för den rysk-tyska gasledningen Nord Stream 1 har använts av Ryssland som svepskäl för att stänga gaskranen till Europa.

Den omstridda turbinen kan just nu vara på väg att passera genom Finland, skriver den ryska tidningen Kommersant.

Turbinen, som varit på service i Kanada, ska ha flugits till Tyskland på söndagen och fortsätter nu sin resa med fartyg till Finland och efter det vidare till Ryssland.

Enligt Kommersant ska turbinen fraktas via Helsingfors och slutdestinationen i Ryssland ligger nära den finska gränsen.

Vladimir putinin kasvot lähikuvassa
Bildtext Putins spelknapp. Turbinens hemresa höll på att stoppas på grund av sanktionerna mot Ryssland, men det kanadensiska parlamentet gick emot Ukrainas vädjan och beslöt att skicka tillbaka den.
Bild: Mikhail Metzel / Sputnik / EPA

Siemens Energy vill inte kommentera frakten

Var exakt turbinen befinner sig på sin färd är inte känt.

Det tyska företaget Siemens Energy, som sköter turbinens underhåll, vill inte kommentera fraktens detaljer eller tidtabell.

Danielle Turton, kommunikationsdirektör på Siemens, säger att frågan är känslig och att de inte kan kommentera läget just nu.

En geopolitisk spelbricka

Det har funnits stora farhågor, speciellt från Tyskland, om att gasledningen inte kommer att öppnas på nytt. Det skulle leda till stora problem för tyskarnas tillgång till energi och inte minst finskägda gasbolaget Uniper, som står i djup kris på grund av de eskalerande gaspriserna.

Farhågorna förstärktes ytterligare på måndagen då ryska Gazprom meddelade sina europeiska kunder att gasleveranserna kan komma att påverkas av oväntade omständigheter, skriver Reuters.

På onsdagen sade Rysslands president Putin att gasledningen från och med nästa vecka endast kommer att leverera gas med 20 procents kapacitet, ifall turbinen inte kommer fram i tid, rapporterar Bloomberg.

Kollaasi, jossa on Suomen pääministeri Sanna Marin, Ranskan Emmanuel Macron, Saksan Olaf Scholz ja Italian Mario Draghi sekä mielenosoittajien kylttejä ja Venäjän lipun värit.
Bildtext Dragkamp mellan EU och Ryssland. EU:s budgetkommissionär Johannes Hahn säger att kommissionen inte förväntar sig att gastillförseln återupptas på torsdag som utlovat.
Bild: Yle, AOP, grafiikka: Samuli Huttunen / Yle

EU förbereder sig på totalt gasstopp

Gasledningen, som är avgörande för den tyska försörjningsberedskapen, har varit stängd i en dryg vecka på grund av reparationsarbeten, som planeras pågå till torsdag.

EU-kommissionen förbereder sig på att gastillförseln till Europa via Nord Stream kan komma att upphöra, skriver Reuters.

EU:s budgetkommissionär Johannes Hahn sade till tidningen Wall Street Journal att kommissionen inte förväntar sig att gastillförseln återupptas på torsdag som utlovat.