Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Sonens våldsamma död fick Milagros Ortega att engagera sig i kampen mot vapenvåldet – nu kräver hon stopp för smugglingen av illegala vapen till New York

Från 2022
Vapenkontrollaktivisten Milagros Ortega i Bronx, New York, förlorade sin son år 2013. Sonen Francisko sköts ihjäl utanför en affär.
Bildtext Milagros Ortegas son mördades år 2013. Det fick henne att aktivera sig i kampen mot vapenvåldet.
Bild: Ville Hupa / Yle

Vapenvåldet florerar i New York fastän delstaten har landets strängaste vapenlagar. Men många av offren skjuts med vapen som kommer från andra delstater.

Milagros Ortega står framför en affisch på väggen hemma i Bronx. Bilden föreställer Francisco Leal, en aspirerande rapartist.

Leal var Ortegas son. En lördagskväll för nio år sedan lämnade han en spritbutik när två män närmade sig honom. Övervakningskameran visade senare hur en av männen höjde ett vapen och sköt Leal i bröstet. Leal togs in på sjukhus, men avled kort därefter.

Han blev 27 år gammal.

– Frank var en utmärkt rapartist. Musiken var hans liv. Han talade ofta om hur han ville bli en stjärna, så att han kunde hjälpa sin mor ut ur slummen, berättar Ortega.

Leal var en av över trehundra New York-bor som mördades år 2013.

För Ortega blev sonens våldsamma död en vändpunkt. Två veckor efter begravningen aktiverade hon sig i en organisation som vill motarbeta vapenvåldet. Det har hon fortsatt med i över nio år.

I dag talar hon framför allt om behovet av att stoppa smugglingen av vapen till New York, som hon ser som det enskilt största problemet bakom våldet i hemstaden.

Vapenkontrollaktivisten Milagros Ortega hemma i Bronx, New York. Hon förlorade sin son år 2013. Sonen Francisko sköts ihjäl utanför en affär.
Bildtext Hemma hos Milagros Ortega finns affischer som påminner om sonen Fransisco.
Bild: Ville Hupa / Yle

Vapen som dödar i New York har ofta införskaffats i andra delstater: "Vi måste skärpa kontrollerna på I-95:an"

Vapenvåldet står återigen i debattens centrum i USA, inte minst i New York där antalet mord och skjutningar ökat dramatiskt de senaste två åren efter en lång period av sjunkande våldssiffror.

Ökningen av våldet har skett trots att New York har bland de strängaste vapenlagarna i landet. Men många av vapnen som dödar i New York härstammar från annat håll.

En myndighetsgranskning av alla vapen som beslagtagits i samband med gripanden eller återköpts av polisen i delstaten New York under år 2020 visar att mindre än en femtedel (19 procent) var inhandlade i New York.

De övriga kunde spåras till andra delstater där vapenlagarna i regel är lösare, till exempel Pennsylvania, Virginia, Georgia, North Carolina, South Carolina eller Florida.

Vapen smugglas ofta in till New York via riksvägen Interstate 95, som är en av USA:s längsta och mest trafikerade riksvägar som löper längs med östkusten.

– Vi måste skärpa polisbevakningen och kontrollerna på I-95:an. Annars löser vi ingenting, säger Ortega.

Vapensmugglingen är inget nytt problem i New York, men har på sistone fått mer uppmärksamhet också av beslutsfattare.

New Yorks distriktsåklagare Leticia James gjorde i början av året bedömningen att 70 procent av vapenbrotten i delstaten New York utförs med ett vapen som införskaffats på olaglig väg.

Vapensmugglingen ett svårlöst problem

En god nyhet för förespråkarna av vapenkontroll kom i slutet av juni, då kongressen för första gången på decennier skärpte den federala vapenlagstiftningen. Den nya lagen gör vapensmuggling och vapenlangning i vissa situationer till ett federalt brott.

Men vissa experter varnar för att det är svårt att komma åt vapensmugglarna i praktiken utan att begränsa medborgarnas rätt att röra sig fritt.

Emot sig har man också vapenlobbyn NRA, som motsätter sig reformer som skulle göra det lättare att spåra vapen. Situationen gör Milagros Ortega frustrerad.

– Jag kunde när som helst åka till Pennsylvania och skaffa mig ett vapen utan större problem och hämta det hit. Jag har varken straffregister eller mentala problem.

– Det måste finnas något sätt att stoppa vapen från att strömma hit till våra kvarter.

Vapensmugglingen till New York visar hur den önskade effekten av strikta vapenlagar i en delstat kan undergrävas av lösa vapenlagar i andra delstater, då efterfrågan flyttar utanför delstatsgränserna.

Hemma hos Milagros Ortega i Bronx, New York, står en liten urna med askan från sonen Fransiscos kropp.
Bildtext Urnan med askan från sonens kropp står på en liten hylla hemma hos Milagros Ortega.
Bild: Ville Hupa / Yle

Sonens mord fortfarande ouppklarat: "Jag tänker ordna en stor minnesceremoni"

Vapenvåldet i USA är inte bara en tragedi för de tusentals amerikaner som skjuts ihjäl varje år. En våldsam död innebär ofta ett livslångt trauma för anhöriga och vänner.

I en enkät från 2018 säger 58 procent av amerikanerna att de haft en nära relation till någon som drabbats av vapenvåldet.

Mordet på Ortegas son Francisco är fortfarande ouppklarat efter snart tio år. Polisen hann gripa en misstänkt, men han släpptes senare. Bevisen var otillräckliga enligt polisen, berättar Ortega. Trots det har hon har inte släppt hoppet om att den skyldige ännu grips.

– Jag bär inte på ett hat längre. Men jag skulle vilja ha ett avslut.

På en hylla i hörnet av Ortegas bostad finns en liten träurna. Den innehåller askan från sonens kropp.

– Jag brukar säga god morgon till honom när jag stigit upp. I februari nästa år har det gått tio år sedan hans död. Då tänker jag ordna en stor minnesceremoni.