Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Full kontroll av semifinalklara Viivi Lehikoinen: "Häftigt att det här är grundnivån" – personbästa av debutanten Kristiina Halonen efter "rutininsats"

Programmet är inte längre tillgängligt
Viivi Lehikoinen galant till semifinal på 400 meter häck - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Det var aldrig någon fråga om saken – Viivi Lehikoinen var säkerheten själv i VM-försöksheaten på 400 meter häck och sprang karriärens näst snabbaste lopp. Och det finns mer att ge.

Viivi Lehikoinen skiner i kapp med Eugenesolen. Påfrestningen efter avverkade 400 meter häck brukar synas i fejset, men Helsingfors IFK-löparen är ett enda leende redan stunden efter målgång.

– Riktigt bra löpt av Viivi. I sina tidigare lopp under 55 sekunder har hon pressat max och fullt till slut och varit ganska trött i mål. Nu var det inga problem alls, säger Yle Sportens expert och en av Lehikoinens tränare Mikael Ylöstalo i tv-sändningen.

Lehikoinen ledde sitt försöksheat ungefär halvvägs och var aldrig nära att tappa sin plats bland de fyra främsta som knep en direkt semifinalplats. Hon passerade mållinjen som trea och tiden 54,95 är karriärens näst bästa. Hon blev femton hundradelar från sitt rekord.

– Det gick ganska långt enligt planerna och jag hade till och med råd att dra ner på tempot på slutet. Häftigt att grundnivån nu är nere på såna här tider, säger Lehikoinen.

Hur mycket tid hade du att följa med var du låg i jämförelse med konkurrenterna?

– I sista kurvan hann jag tänka att mitt läge ser bra ut och jag visste att jag klarar av att slåss om en placering långt fram på slutet. Efter sista häcken kunde jag titta mig omkring och ta det lite lugnare. Jag behövde inte pressa till slut och kunde säkert kunnat löpa ännu lite fortare.

Viivi Lehikoinen.
Bildtext Fokuserade på inledningen.
Bild: Lehtikuva

22-åringen följde sin plan och sprang med 15 steg fram till de fyra första häckarna, innan hon bytte till 16. Främsta fokus låg på en vass acceleration och att hålla de första stegen långa.

Sedan gasade hon bara på.

– Jag har uppnått mitt minimimål. Nu ska jag springa så fort som möjligt i morgon, blickar Lehikoinen fram emot semifinalen.

Är placering eller tid viktigare i morgon?

– Placeringen. Att nå så högt som möjligt i resultatlistan, det är ändå det vi kämpar om här, säger hon och tippar att det sannolikt krävs en tid ner mot 54 sekunder för att avancera till final.

Semifinalplatsen är den tidigare juniorstjärnans första i ett seniormästerskap. Hon var nära redan i OS i Tokyo förra året och fortsatte nu leverera på stortävlingsscenen.

– Jag visste att om jag bara kan prestera på min egen nivå, vilket är det viktiga i mästerskapssammanhang, så räcker det antagligen vidare, säger Lehikoinen som var elfte kvickast i försöksheaten.

Rekord av nykomlingen Halonen

När intervjun är över stannar Viivi Lehikoinen kvar i intervjuzonen och följer med Kristiina Halonens försöksheat från tv-rutan. Halonen är länge med i kampen om en direkt semifinalplats.

– Ojojoj! Spring, spring, hejar Lehikoinen.

Programmet är inte längre tillgängligt
Kristiina Halonen satte personbästa, men avancerade inte - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Halonen förbättrar sitt personliga rekord med åtta hundradelar och slutar femma i heatet med 56,68. Hon blir 0,44 sekunder från heatets fyra och avancemang.

Efteråt kunde man nästan tro på Halonen att hon underpresterat, då verkligheten är den motsatta.

– Irriterande. Det var en rutinprestation. Inte dåligt, men inte heller tekniskt särskilt bra. Jag kom någorlunda fram till sista kurvan, men på upploppet sprutade mjölksyran. Slutet var inte sådant det borde vara om man vill löpa en tuff tid, säger Halonen.

Halonen har varit en av säsongens utropstecken. Den tidigare så skadedrabbade häcklöparen har hissat ner sitt personbästa med över en och en halv sekund och tog sig mot alla odds till Eugene.

Kristiina Halonen.
Bildtext Kristiina Halonen vill ha mer.
Bild: Lehtikuva

Detta trots att hon inte undvikit bekymmer heller denna säsong. Halonen berättar att hon varit sjuk tre gånger under sommaren, bland annat strax före VM.

– Jag började känna att jag vaknar till liv på nytt först i går, så inte var uppladdningen direkt den optimala. Men inte vill jag börja rada fram bortförklaringar, en idrottare måste klara av att hantera motgångar. Jag lyckades som tur är ändå prestera någorlunda.

"Någorlunda" betydde alltså nytt personligt rekord i karriärens överlägset största tävling. Halonen, 24, kvalade aldrig in till några juniormästerskap men gjorde nu stortävlingsdebut.

– Visst var det annorlunda, men jag var förberedd och följde mina egna rutiner. Inte gick jag runt med munnen öppen och tittade omkring mig som Alice i underlandet.

– Nästa år litar jag på att jag får en ny chans i VM i Budapest, och förhoppningsvis går det ännu ganska mycket fortare undan då.

Diskussion om artikeln