Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Det här hände under VM-natten i Eugene: Stjärnsmäll för Ingebrigtsen efter brittisk sensation – Ståhl och Warholm utanför medalj

Uppdaterad 20.07.2022 07:26.
Programmet är inte längre tillgängligt
Brittisk sensationsseger på 1500 meter, Jakob Ingebrigtsen fick nöja sig med silver - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Den nordiska superkvällen i friidrotts-VM kom av sig. Drömmen var tre guld – resultatet ett silver. Den enda medaljen gick till Jakob Ingebrigtsen som fick se sig slagen av tävlingarnas största skrällvinnare hittills.

I OS i Tokyo tog Sverige en dubbelseger genom Daniel Ståhl och Simon Pettersson. I VM i Eugene blev det två litauiska medaljer, medan svenskarna hamnade helt utanför prispallen.

Pettersson slutade femma och Ståhl fyra i en final där Kristjan Čeh vann med VM-rekordet 71,13. Det rekordet tog han av den dubbla olympiska mästaren Virgilijus Aleknas – vars son Mykolas fullbordade sin genombrottssäsong på seniornivå genom att vinna VM-silver.

Programmet är inte längre tillgängligt
Kristjan Ceh världsmästare i diskus med nytt VM-rekord - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

19-åringen slutade tvåa med 69,27 och också bronset gick till Litauen genom ex-världsmästaren Andrius Gudžius med 67,55.

Ståhls stannade på 67,10, men hade också ett kast som uppmättes till 69,16. En videogranskning visade ändå att hälen nuddat vid ringkanten och bronslängden byttes mot besvikelse.

Warholm höll inte

I Tokyo var Karsten Warholm den kanske allra största stjärnan efter ett makalöst världsrekord. Till Eugene kom han som ett frågetecken efter en skada som gjorde att han i praktiken inledde tävlingssäsongen i VM.

I försöksheatet och semifinalen gick det ännu vägen, och ungefär 300 meter i finalen. Där tog det sedan stopp.

Warholm inledde starkt, ledde länge och höll jämna steg med Alison dos Santos in på upploppet, men kroknade. Brassen vann på den fantastiska tiden 46,29 närmast före amerikanerna Rai Benjamin och Trevor Bassitt.

Programmet är inte längre tillgängligt
Alison dos Santos tog hand om VM-guldet på 400 meter häck - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Warholm lunkade i mål som sjua, strax före esten Rasmus Mägi.

– Redan i kurvan började det se svårt ut för Warholm och när han sedan var tvungen att ändra rytm från 13 till 15 steg så tappade han fullständigt farten. Det höll inte ihop den här gången, säger Yle Sportens expert Mikael Ylöstalo.

Skrällseger på 1500 meter

En nordisk medalj blev det. Det på förhand sett allra säkraste kortet höll – men inte ända fram till seger.

Jakob Ingebrigtsen tog ledningen med drygt två varv kvar av finalen på 1500 meter och såg ut att ha full kontroll över loppet.

Men han lyckades inte skaka av sig rivalerna och med 200 meter kvar dök ett oväntat namn upp. Jake Wightman tog ledningen in i den sista kurvan och släppte aldrig taget.

Ingebrigtsen försökte klämma sig förbi på upploppet men britten höll undan och tog VM:s hittills mest oväntade guld. Wightman sprang nytt personbästa med 3.29,23 och besegrade tvåan Ingebrigtsen med 24 hundradelar.

Av Nordens fyra olympiska friidrottsmästare från Tokyo gick tre bet på att upprepa segern i Eugene inom loppet av en timme. Blickarna vänds nu mot Armand Duplantis, som hoppar stavkval på fredag.

Programmet är inte längre tillgängligt
Eleanor Patterson klarade 202 för första gången och tog VM-guld - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

I kvällens fjärde final blev det likaså en överraskande seger, när Australiens Eleanor Patterson för första gången överskred två meter utomhus och vann med det tangerade oceaniska rekordet 202. Även den ukrainska favoriten Jaroslava Mahuchikh klarade 202, men hon tog höjden i andra försöket, medan Patterson flög över i första.