Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Yle Sporten sänder: Kvartsfinalerna startar med godbit – klarar England av att hantera pressen eller sätter Spanien stopp för hemmafesten?

Programmet är inte längre tillgängligt
EURO 2022 i fotboll: kvartsfinal, ENG - ESP - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

England hade fixat sin kvartsfinalplats redan innan lagets gruppspel var halvvägs. Spanien säkrade sin på stopptid i sista matchen. Värdlandet har imponerat klart mer, men det här känns ändå ovisst.

Ett underhållande EM-slutspel växlar upp ytterligare. 24 gruppspelsmatcher har spelats, nu återstår bara sju utslagsmöten. Den första kvartsfinalen har potential att bli en klassiker.

Klockan 22.00 England–Spanien

Community Stadium, Brighton
Kommentatorer: Christoffer Herberts och Wilma Sjöholm

Englands läge: Perfekt sjuk- och skadeläge ger bekant elva

14 gjorda mål i gruppspelet har ingen mäktat med tidigare. Och noll insläppta dessutom, något som annars bara Tyskland har lyckats med i EM-historien.

Starten har alltså varit en succé för värdlandet, men frågan är om det gick för enkelt?

I enda matchen där England var pressat, i en nervös premiär mot Österrike, imponerade hemmalaget inte alls. Matcherna mot Norge och Nordirland efter det blev knappt något test, så svaga var motståndarna. Hur redo är England att växla upp, med allt favorittryck på axlarna? Laget har två gånger slutat tvåa i EM, på hemmaplan duger bara guld.

Till Englands fördel talar kontinuiteten och skadeläget. Snart sagt alla rivaler har lidit av coronasmittor eller skador. England har startat alla tre EM-matcher med samma elva, och maskineriet är så välsmort att det till och med går att förutspå vilka inhoppare som kommer in när i kväll.

Spaniens läge: Lättad trupp blir farligt motstånd

En tacksam utgångspunkt gör Spanien till en livsfarlig motståndare. Laget har aldrig nått längre än kvartsfinal och efter ett par skador på nyhetsspelare fanns en klar risk att Spanien inte ens skulle överleva ”dödens grupp”. Lättnaden efter segern över Danmark i lördags var påtaglig, och glädjen enorm.

Förväntningarna på Spanien har inför EM varit högre utanför landets gränser än på hemmaplan, där man väl känner till Spaniens klena framgångar i storturneringar. Nu får rödtröjorna slå ur underläge med allt att vinna.

Stommen i laget är tillräckligt bra för att ställa till med vad som helst. Mittbacksparet Irene Paredes-Mapi Leon och centrala mittfältsduon Patri Guijarro-Aitana Bonmati kan mäta sig med alla lag i EM.

Frågetecken finns på de övriga positionerna, framför allt i forwardstrion. Här gäller det för tränaren Jorge Vilda att välja rätt bland de halvdussin alternativ han testat hittills i EM.

Spelare i vitt tittar uppåt.
Bildtext Beth Mead blev den första spelaren i EM-historien som lyckades göra mål i alla tre gruppspelsmatcher.
Bild: IMAGO/Sportimage/ All Over Press

Håll koll på: MVP hittills? Lätt val!

Skulle turneringens bästa och mest värdefulla spelare utses redan nu skulle priset utan större tvekan gå till Englands Beth Mead.

Hon leder skytteligan klart med sina fem mål, men har också varit så mycket mer än en målskytt med läckra framspelningar och en roll som offensiv motor i det lag som gjort överlägset flest mål.

Nu gäller det bara för Arsenalspelaren att inte falla tillbaka när hon behövs som mest. Håller hon klassen är mycket vunnet för värdarna.

Kommentatorns tips: Skrällvarning, men 1–0

Är det okej att helgardera och bjuda på ett tudelat tips? Inte? Jag gör det ändå.

I min bok är det här den klart mest svårtippade kvartsfinalen. Tyskland och Sverige vinner enkelt och Frankrike drar för stor nytta av de holländska skadorna. Men den första kvarten kan gå hur som helst, och en spansk seger skulle inte alls förvåna.

Samtidigt, visst är England knapp favorit. 1–0 till hemmalaget är ofrånkomligen lågoddsaren. Kör på det.

Diskussion om artikeln